JABLKA
Jablka obsahují quercetin, flavonoid, který pomáhá předcházet růstu tumorů prostaty. Fytochemické látky v jablečné slupce inhibují reprodukci buněk rakoviny tlustého střeva o 43 procent a snižují riziko vzniku rakoviny plic až o 50 procent.
Jablka mají antioxidační účinky, které jsou schopné bránit oxidaci (ničení buněk a DNA) v těle člověka. Milovníci jablek mají nižší riziko nádorů, rakoviny plic a kardiovaskulárních obtíží. Konzumace ovoce obecně souvisí s významným snížením výskytu kolorektálního adenomu (typu nezhoubného nádoru).
Konzumace jablek je v nepřímé úměře dávána do souvislosti i s astmatem (čím více jablek, tím méně astmatu). Jablka mouhou souviset i s nižším rizikem rozvoje diabetu a s váhovým úbytkem.
Jablka obsahují pektin, cenný zdroj rozpustné vlákniny, která dokáže snižovat špatný cholesterol (LDL) a pomáhá regulovat hladinu krevního cukru.
Jablka jsou jedním z nejlepších potravinových zdrojů bóru. Bór je minerál velmi důležitý pro stavbu kostí, a je proto zásadní součástí programu prevence osteoporózy.
Zjistilo se, že jablečná slupka má významnou antioxidačníé aktivitu a může značně inhibovat růst buněk rakoviny jater a tlustého střeva. Staré dobré Red Delicious vychází v hodnocení antioxidační aktivity jako vítěz.
Jablka kupujte pouze v bio-kvalitě.