Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prvně na "Železácích"

24. 12. 2012

- Železitý křemen - 
Těně a Cheznovice 7.1.2012

Náš první železák - "živě z pole"

Pod vlivem knihy Marcela Vaneka - Láska k železákům (kterou jsem obdržel od své ženy k vánocům) jsme se vydali na Hořovicko na tři z mnoha popsaných lokalit.


Leden je leden a i když sníh zatím neobjal krajinu, fučelo a drsně. První lokalita Těně (první snímek) byla nakonec nejvydatnější. Po hodině hledání nás vyhnala sněhová přeháňka, která z pole učinila jednu souvislou bílou plochu. Ale protože bylo nad nulou, sníh pomalu roztál a tak na další lokalitě západně od Cheznovic (druhý snímek) nám nic nebránilo pokračovat v úspěšné výpravě. Po hodině chození nás (ostatně stějně jako i na poslední třetí lokalitě) vyhnala sněhová přeháňka. Protože se brzy stmívá, zakončili jsme předčasně hledání na lokalitě Cheznovice - prasečák. 

Železitý křemen 60mm, detail 23mm, Těně

Kameny byly před focením navlhčeny. Jako náhražka za řezání. Pro ilustraci krás těchto minerálů řekl bych dostačujicí.

Hrdina dne - Kíťa


Detail 12mm a vzorek 55mm - oba Těně

Detail 12mm a achát 60mm - oba pole východně od Cheznovic

Vzoerek 60mm a detail 15mm - Cheznovice (u prasečáku)
 
Příběh kouzelné dutiny 
 
Velikost  120mm
 
Na prvním snímku kámen v momentě nálezu. Po omytí se z nezvhledné hroudy začíná klubat potenciální krasavec. A na spodním snímků dutinka přiblížená okem fotoaparátu. Myslím, že krása.

Detail 12mm

...tak příště zase odjinud...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Moc pěkně

(Haniccka, 7. 11. 2016 17:19)

wau.. moc pěkné nálezy.. a to kameny čistíš na místě, nebo až doma? inspiruje mne to k dalším vycházkám a pátrání po krásných kamenech.. díky