Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nález křemenné žíly - plynovod u Hory Svaté Kateřiny 30. a 31. 8.2012

28. 12. 2012

 

 
 
 
 
na lokalitě
 
 
 Na konci prázdnin jsem se vydal napříč Krušnými horami od Hory Svaté Kateřiny, kolem Malého Háje, Lesné a Pyšné až do Drmal u Vysoké Pece. Během asi desetikilometrové tůry jsem pozorně sledoval místy až čtyři metry hluboký a deset metrů široký profil výkopu nově budovaného plynovodu Nord Stream.
 
pohled od Hory Svaté Kateřiny (hlavní křemenná žíla se nalézá přibližně na horizontu)
 
Nejlépe bylo možno profily sledovat prvních asi 5 km neboť, zbytek trasy byl již částečně nebo zcela zasypán. A tak úsek, který mě nejvíce zajímal, v místech od Pyšné dolu k patě Krušných hor jsem prakticky sledoval jen asi v metrovém profilu.
žíla zachycena v profilu
 
 Cestou jsem narazil na dvě žíly. První, několik stovek metrů ve stoupání od Hory Svaté Kateřiny, jsem nalezl asi 2 metry dlouhou a až půl metru mocnou pegmatitovou žílu. Obsahovala především kusový křemen a ortoklas. Dále sloupce a sluníčka turmalínu (až 10cm dlouhé a 1cm tlusté krystaly). Nejhezčí však byly velké kusy muskovitu velké jako pěst.
Zajímavější však byla druhá žíla. Nacházela se na úrovni obce Malý Háj. Procházela oběma profily i dnem rozsáhlého výkopu. Takže dlouhá je minimálně 10 metrů ve směru V-Z. Hloubka žíly byla zaznamenaná 4,5 metru, ale lze předpokládat pokračování .
Šířka žíly se pohybuje od 8 cm do 30 cm. V některých místech se téměř ztrácí, jinde se naopak rozevírá a  bývá vyplněna kusovým limonitem. Křemenná žíla neobsahuje jiné minerály, kromě zmiňovaných povlaků jemně krystalovaného limonitu.
Ukázka žíly s limonitem
Čiré drůzy křemene
 "Mramorovaný" křemen
Křemen s povlaky limonitu

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář