Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pár otázek pro Miloše II.kolo, aneb předvečer 4. ročníku Rozdělovského čtvrtmaratonu

2. 2. 2013
(převzato z webu Sokola Unhošť)

Když jsem před rokem otevíral na našich stránkách rubriku Ředitel zpovídá ředitele vybral jsem si jako první oběť Miloše Kmuníčka , organizátora Rozdělovského ¼ maratonu . Minule to bylo po závodě , nyní otevřeme 2.kolo rozhovorů již před závodem.

1./ Ahoj Miloši , dlouho jsme se neviděli . Určitě již jsi po dovolené s načerpanými novými silami . Jak jsi strávil?

Miloš: Sil na dovolené ubylo. Horkem a kopcema. Byli jsme s Alicí a dětma v Chorvatsku, nejdřív mě vyčerpala cesta autem přes noc, pak i brzo ráno před šestou bylo na běh o něco tepleji než jsme z našich šířek zvyklí, ale několikrát jsme si přivstali a vyběhli, taky ta nadmořská vejška, asi nějakej hustější vzduch na hladině moře či co a většinou sotva jsme vyběhli, tak se to začlo zvedat nahoru, úplnej trénink na závody do vrchu. Ale hlavně mě už před dovolenou pobolívala vnější strana levýho stehna, ne moc, ale nechce se to pustit. Takže to už přes měsíc nechávám střídavě odpočinout a lehce zatěžuju, jestli to jako už jde, ale je to čím dál tím stejný.

Mikuláš Rychlý : Tak dovolenou jsem jak jinak než obětoval zahraničnímu soustředění. Před olympiádou to jinak nejde. Byl jsem v osvědčeném přímořském letovisku a absolvoval vyzkoušený předzávodní model, modifikovaný podmínkami, v daném případě s důrazem na sledování a rozbor podle videoprojekce ze záznamu. Nerad bych se mýlil, ale vypadá to, že je zaděláno na slušný výsledek časovaný na vrchol sezóny, tedy na Peking. Ještě trochu doladit, nakoupit pár nezbytností a zbavit se pár bolístek, ale ty k vrcholovému tréninku neodmyslitelně patří.

2./ Letošní rok , jak jsem si všiml, Ti přináší jenom samé zlepšení – maratón , 15 km a i ostatní tratě . Udělal jsi letos nějaké zásadní změny v přípravě nebo je to výsledek nějakého dlouhodobého systematického tréninku?

Miloš: Zásadní změny ani dělat nemůžu, protože pořád běhám „co to de“. Takže moje výkonnost je daná tím, jak dlouho tělo, pajšl a všechno ostatní dokáže vzdorovat nejbližšímu problému, který se neochvějně dříve či později ozve. Od podzimu byla ta perioda bez nucené přestávky zatím, za těch pár let co běhám, nejdelší. Ale teď to zase přišlo, sice to zkouším tak co třetí den popoběhnout, ale nějak tomu stehnu ne a ne utéci, tak to vypadá na přestávku, jak bude dlouhá čert ví a Bůh suď ( to zdravím Čertovskou pětku a Svatojánský běh). Taky ten můj pěkný osobáček na maraton je asi současně nepřímo sklizeň mého šestého roku běhání, ono to za rok či dva dost dobře nejde nějak bláznit, organismus k získání nějaké té odolnosti potřebuje čas.

Mikuláš Rychlý : Tak samozřejmě trénuji podle nejnovějších poznatků vědy a spolupracuji se špičkovými odborníky. Omlouvám se však, že nebudu nikoho jmenovat, protože jich je více a někteří o mé spolupráci s těmi druhými ani neví a zbytečně by je ta informace popudila. Oni někteří páni profesoři uznávají jen tu svou pravdu a ostatní považují, promiňte mi ten výraz, za blbce. Řevnivost v této oblasti je značná. Někdy to jde až za hranici nejen etiky, ale i trestního práva. Je třeba si dávat pozor nejen na to, co za „podpůrné“ látky beru sám, tedy co mi připraví můj tým, ale musím být ostražitý také na to, co by mi rádi podstrčili lidé od mého soupeře, konkurenta. Osobně si myslím, že většina provalených dopingových hříchů je způsobena právě konkurenčním bojem, něčím podstrčeným. Třeba v restauraci si mohu dát jen zavřenou láhev pití, nic otevřeného, nemohu vědět, co tam kdo nasypal. Na to, aby načapali někoho při dopingu z vlastních zdrojů, to by musela být dnes opravdu smůla, všichni jsou zatraceně opatrní a vědí jak na to. Takže pokud něco, tak to nejspíš někdo narafičil a chudák sportovec je v tom nevinně.

3./ Teď k tomu hlavnímu . Ve čtvrtek 14.8.2008 bude již odstartován 4.ročník ¼ maratonu . Jaké jsou přípravy , co nového můžou závodníci na trati očekávat , jaké příjemné změny v tomto roce můžeme očekávat apod.? Při našem posledním rozhovoru jsi sliboval , že na Kameňák umístníš povzbuzující tabule. Máš je připraveny?

Miloš: No pro toho, kdo běhá raději pomaleji delší štreky, by bylo příjemnější trať prodloužit, rychlíkům, kteří se vyhýbají dlouhým běhům, by udělalo možná radost zkrácení...takže to necháme jak to je, něco přes těch deset kilometrů. Cedule povzbuzující závodníky psaným slovem vedu v patrnosti, sám budu překvapenej, jestli budou.

Mikuláš Rychlý: Tak jistě, Rozdělovský čtvrtmaraton, mám nad ním jako že takový patronát, ale nemohu být všude, že. Tak on to za mě když je potřeba vezme Miloš, zastaví se tam, vyřídí ode mě pozdrav a tak. Já se před olympiádou nemůžu a ani nechci rozptylovat záležitostmi, abych tak řekl, okresního formátu a to kdo ví zda vůbec.

4./ Jaké plány na zbytek tohoto roku ? Doufám, že jsi zaregistroval náš nový závod - 1.horský běh v okrese Kladno a přijdeš se zúčastnit.

Miloš: Od okamžiku, co na mě v mailu ta zpráva vybafla, tak jsem celej natěšenej. Jeden kopec jsem si tréninkově dal, teď mě bolej ne to jedno, ale obě stehna. Nevím, zda z toho kopce v tréninku nebo z toho natírání chaty, jak jsem tu v podřepu tu v jiné krkolemné pozici balancoval na žebříku. Pokud to noha jen trochu zvládne, tak bych to alespoň rád vyklusal, určitě ale plánuju přijít i kdybych měl jen fotit a poklábosit a být zkrátka přitom.

Mikuláš Rychlý: Tak pro ten běh, co vo něm jako mluvíte a vo kterým slyším teda prvně, tak pro ten platí to co vo čtvrtmaratonu, ryze místní, zdůrazňuju lokální záležitost. Jak to néni v televizi, tak mě to neinteresuje, rozuměno?! Nic pro nás olympioniky. A ty plány? No jak říkám, vrcholem je ta olympiáda. Plánuju, že letos koupím novou ledničku. Plazmu, jako televizi, už mám vod fotbalovýho šampionátu, takže teď tu ledničku, naperu ji lahváčema a jak začne olympiáda, padnu na kanape, budu chlastat pěkně vychlazený pivo a čučet vod rána do večera na všechno, co budou přenášet. To bude maratón.

5./ Protože se z důvodu své dovolené nezúčastním výše uvedeného ¼ maratonu , tak bych Tě chtěl požádat , zda-li by jsi pro návštěvníky našich stránek nesepsal pár řádků o tomto závodě . Předem Ti děkuji.

Rád a děkuju za zájem o čtvrtmaraton.

Zrovna tak Ti děkuji za rozhovor.
Ben.