Jdi na obsah Jdi na menu

36. Týden - Předporodní kurzy v Podolí

11. 2. 2016

Tak jestli došlo v některém z týdnů těhotenství k největšímu zlomu, tak tento týden. Začala jsem se cítit jako vorvaň. Je to asi tím, že dítě klesá níž do břicha a chystá se na porod. Takže se mi markantne zvětšilo břicho a to jsem nic nepřibrala, prostě brutálně roste jen to břicho. Nemluvě o tom, že jsem tři dny pro zvracela, úplně z ničeho nic a přesně po tom to začalo. Nemůžu chodit - bolest břicha, nemůžu spát - překáží mi břicho, nemůžu jist - není místo na žaludek, nemůžu sedět - začne se mi hýbat dítě, nemůžu přemýšlet - pálí mě zaha. A to musím přežít ještě minimálně měsíc.

 

V tomto týdnu jsem absolvovala sérii předporodních kurzů v ÚPMD Podolí. Jsou to 3 kurzy po dvou hodinách zaměřené na: 1) Porod    2) Šestinedělí    3) Kojení

Na první z nich bylo doporučeno vzít i partnera, ale může jít i na ty ostatní, je to v ceně 1500 Kč za všechno dohromady. Musím, ale říct, že partnerovi ta první část stačila, protože to bylo kompletně o ničem. První dvě části vede porodní asistentka (pořád ta jedna a samá) a přijde mi, že její jediná kvalifikace je, že porodila dvě děti. Vypráví, zkušenosti, ze svého porodu (před cca 20 lety) a přijde mi, že teď už na oddělení vůbec za maminkama nechodí. Třetí část o kojení vedla laktační poradkyně, která teda bylo vidět, že je na oddělení denně a měla spoustu užitečných rad.

 

1) Porod - řekne, co si vzít sebou do porodnice (hlavně plenky, jednorázové kalhotky a vložky), co si nebrat (není potřeba žádná noční košile, žádné oblečení pro miminko kromě na odchod, dudlíky atd). Dále, kdy vyrazit do porodnice (pokud praskne voda, tak okamžitě, pokud plodová voda zapáchá, tak volat sanitku, pokud jsou kontrakce, tak po 5-ti minutách kontrakcí). Zajímavá byla informace, že doma jsme s kontrakcema třeba 12 hodin než se dostanou na těch 5 minut, pak jedeme do porodnice a tam pak ležíme dalších cca 6 hodin, než se kontrakce stanou pravidelnými po 1 minutě a cca v tomto stavu se rodí. 

 

2) Šestinedělí - říkala, jak to chodí na oddělení, jak často se sprchovat, že z porodnice už máme volat pediatrovi a domluvit si schůzku, doma, kdy poprvé s miminkem ven. Tahle část byla vesměs o ničem. 

 

3) Kojení - i když to byla lekce o kojení, tak ta laktační poradkyně mluvila hodně rychle a stihla obsáhnout i celý porod, šestinedělí a kojení. Říkala, že se žena rozkojí až 3 hodiny po porodu, ukazovala nám pomůcky na odsávání a doporučila i ty, se kterými jsou dobré zkušenosti. Říkala, že děti se nepřikrmují automaticky v porodnici a že miminku klesne v prvních dnech váha a začne stoupat až zase třetí den. Ta toho stihla tolik navykládat, že si to ani všechno nepamatuju, tak snad si vzpomenu, až to bude potřeba.

 

Jinak celková zkušenost z těch kurzů - kdybych věděla, jaké to bude, tak bych tam nešla.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář