Jdi na obsah Jdi na menu

Vitamíny před těhotenstvím

 Pokud jste se rozhodli, že budete mít děťátko, chystáte-li se tedy na těhotenství, pak je vhodné 3-6 měsíců před otěhotněním brát vitamíny, které dodají vašemu tělu vše, co potřebuje. Vhodné jsou následující druhy vitamínů:


Vitamín E
Tento vitamín zvyšuje kvalitu vajíček a zvyšuje plodnost.
Nejvíce ho najdete ho v arašídech, mandlích, ořeších, slunečnicích, špenátu.

Vitamín C
Působí na tělo jako antioxidant, posiluje imunitní systém, stará se o správnou funkci všech buněk v těle, chrání proti infekcím. Je nezbytný pro stavbu kostí, zubů a svalů.
Nejbohatší zdroje vitamínu C jsou černý rybíz, jahody, kiwi, brambory, brokolice, rajčata, šípek.

Železo
Nedostatek železa může vést k neplodnosti.
Nejvíce ho najdete v čočce, fazolích, houbách, játrech, rybách, dýňových semenech.

Kyselina listová
Kyselina listová chrání budoucí děťátko od případných postižení, je nezbytná pro zdravý vývoj plodu. Při nedostatku kyseliny listové hrozí samovolný potrat. Před otěhotněním se doporučuje brát 0,4 mg denně, po otěhotnění dávky zvýšit.
Hodně kyseliny listové najdete v sóje, květáku, hrášku, chřestu, kapustě, salátu, špenátu.

Pokud jste v nedávné době zjistili, že máte celiakii, je třeba doplnit do vašeho těla ještě další látky. Vzhledem k tomu, že poškozené střevo nemůže správně některé vitamíny vstřebávat, je možné, že jich nyní má Vaše tělo nedostatek, je třeba před otěhotněním brát další vitamíny, ne jen ty, výše uvedené. Jedná se o následující látky:

Vitamín B12
Je důležitý pro tvorbu červených krvinek a příznivě působí na nervy, posiluje imunitní systém.
Najdeme ho v játrech, rybím mase, vejcích, mléčných produktech.

Vitamín K
Zajišťuje správnou srážlivost krve, tvoří ho mikroorganismy ve střevě, snižuje menstruační krvácení.
Najdeme ho v květáku, jogurtu, žloutku, rybím tuku, sóje.

Vitamín D
Je nezbytný hlavně pro vstřebávání vápníku v těle.
V těle se vytváří díky ultrafialovému záření ze slunce, můžeme ho však najít i v některých potravinách jako je rybí tuk, mořské ryby, žloutky, mléčné výrobky.


Mnoho z těchto látek a další užitečné obsahuje starý známý Pangamin, který koupíte za pár korun v lékárně. Sama beru tento: http://pangamin.cz/page/bifi-plus.php
Obsahuje vitamín B12, D, K, železo, kyselinu listovou. Píšou sice, že mám brát 2-3x denně 4 tablety, ale já beru maximálně 2 denně a v balení jich je 200 kusů. Je výborný i na trávení, určitě to poznáte, když si ho dáte ihned po jídle. Bonus navíc je, že zlepšuje pleť.

V tomto článku najdete: vitamíny pro celiaky, vitamíny před otěhotněním, vitamíny pro zdravý vývoj plodu, celiakie a těhotenství, zdravé těhotenství, rady pro otěhotnění, vitamíny pro podporu těhotenství, vitamíny pro těhotenství, vitamíny a minerály před otěhotněním, vitamíny které pomáhají otěhotnět, zvýšení šance na otěhotnění, vitamíny pokud nemůžete otěhotnět.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář