Jdi na obsah Jdi na menu

Průplach nosu Džala Néti

24. 4. 2013

  Průplach nosu je skvělý nejen při rýmě, ale měl by být každodenním rituálem, jelikož v nose se zachytává spousta prachu, který za den nadýcháte. Hromadí se tam alergeny, plísně a různý nepořádek. Průplach nosu očistí sliznici nosu, která pak může lépe plnit svoji funkci. 

Průplach nosu může pomáhat léčit rýmu a to i chronickou. A přitom to téměř nic nestojí. Je fajn vyhnat hlen ze svého těla, protože kde je hlen, tam se můžou množit kvasinky a jiné sajrajty.

Na tuto proceduru se prodávají speciální konvičky, ale průplach si můžete udělat obyčejnou pet lahví s násoskou (aquila 0,75 l). Je potřeba z ní ale vyndat gumičku která brání vtékání tekutiny zpět.

Proplachujeme buď slanou vodou, asi jedna lžička soli na půl litru. Případně urinou, ale počítejte s troškou pálení - je učinější.

Technika je zpočátku trochu náročnější. Násosku si vložíme do nosní dírky a lijeme do ní vodu tak, aby jsme viděli, že vytéká druhou nosní dírkou. Ke správnému průtoku je třeba přitisknout bradu co nejvíc k hrudi a mít otevřenou pusu.

 

Jednou jsem si zkusila udělat tuto proceduru i když jsem zrovna neměla rýmu, vůbec na ně netrpím a když jsem viděla, kolik ze mě šlo hlenu, tak jsem tomu nemohla uvěřit. Okamžitě po průplachu se cítím znatelně líp. Trpím na opuchlou nosní sliznici, asi alergie, ale zatím nevím na co.

Edit 28.4. 2013 Tak po 4 dnech, kdy si pravidelně ráno i večer dělám tento průplach sleduji, že když večer ulehnu do postele, lépe se mi dýchá, s čímž jsem měla velký problém. Průplachy si dělám slanou vodou a když je k dispozici, tak urinou.

Edit 2.5. 2013 Tak po dalších zkušenostech s každodenními průplachy, pořád ze mne padají hutné hleny po každém výplachu, taky tmavší hnusy, každý den. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář