Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhy westernových sedel

12. 1. 2013

 

Sedlo je mezi příznivci westernového ježdění nejdiskutovanějším tématem týkající se výstroje koně, protože velice záleží na jeho správném výběru - sedla jsou totiž vyráběna přímo pro konkrétní westernové disciplíny.

 

Popis westernového sedla

Kostra sedla bývá nejčastěji vyrobena ze dřeva a je potažena kůží, ovšem v České republice se setkáme spíše se sedly s laminátovou kostrou, jelikož sedla v tomto provedení nejsou finančně tolik náročná. Přední rozsocha je vysoká a poměrně široká, navíc se zde nachází pro western tolik charakteristická „hruška" (horn). Sedla s hruškou začala nejprve používat americká armáda, protože právě hruška pomáhala vojákům lépe se udržet v sedle při rychlém cvalu a nepřepadnout při prudkém zastavení. Hrušku později začali používat honáci dobytka na uvázání lasa. Posedlí bývá potaženo drsnější semišovou kůží, která má za úkol jezdci zabraňovat v klouzání ze sedla. Na rozdíl od klasických anglických sedel na westernovém sedle nenajdeme žádné kolenní vycpávky. Fendryneboli třmenové řemeny jsou delší, těžké a široké, což umožňuje jezdci přirozený a pohodlný sed. Sedla bývají hladká a bohatě zdobená tak, aby tvořila s uzdou jakýsi komplet. Ve srovnání s anglickým sedlem je westernové sedlo daleko těžší - váží 10 až 15 kg.


Druhy sedel 

Jak jsme si již řekli, sedla se od sebe liší druhem jezdecké disciplíny Než si tedy sedlo vybereme, měli bychom popřemýšlet nad tím, jestli se chceme se svým koněm věnovat konkrétní westernové disciplíně, či se pouze vzájemně těšit z vyjížděk do přírody.

 

All around

All around je univerzální sedlo, které je vhodné pro jakoukoliv činnost. Můžeme ho používat tedy nejen při pravidelné práci s koněm na jízdárně, ale i v přírodě, nebo s ním též můžeme absolvovat soutěž v jakékoliv westernové disciplíně.

 

all around.jpg

Trailové sedlo

Trailové sedlo je opatřeno několika oky či úchyty, ke kterým můžeme bezpečně přivázat tolik nutnou tábornickou výbavu, pokud se chystáme vyjet na několikadenní túru. Z tohoto důvodu je trailové sedlo velice dobře vypolstrované, pohodlné a lehké.

 

trail sedlo.jpg

 

 

Cuttingové sedlo

Cuttingové sedlo se používá při práci s dobytkem, proto svou konstrukcí musí jezdci umožňovat velký prostor pro pohyb a pevné držení nohou ve fendrech. Třmeny jsou tedy delší a posazeny více dopředu. Čím je ale toto sedlo charakteristické, je téměřkolmá hruška - za tu se jezdec může přidržet a lépe tak zvládnout prudké pohyby koně do stran při nahánění dobytka.

 

cutting.jpg

 

Barelové sedlo

Jak již název napovídá, toto sedlo se používá při westernové disciplíně „barel racing", kdy jezdec s koněm musí objet několik barelů rozestavěných do tvaru trojúhelníku. Vítězí ten, kdo dosáhne nejlepšího času - tato sedla jsou tedy určena pro rychlostní závody, proto jsou také nejlehčí. Sedla mají krátká posedlí s těžištěm uprostřed, což jezdci umožňuje jistý a vyvážený sed. Barelová sedla se také používají pro rekreační ježdění.

 

barrel saddle.jpg

Reiningové sedlo

Reining je drezurní disciplína, při které musí kůň s jezdcem předvést několik cviků, jako je například couvání či cval na kruhu. Porota hodnotí správné provedení jednotlivých prvků, takže kůň musí ochotně a rychle reagovat na pobídky jezdce. Tento typ sedla je tedy nejvíce kontaktní, aby jezdec mohl koně přesně ovládat. Reingové sedlo se používá jak při tréninku westernových koní, tak při rekreačním ježdění.

reining saddle.jpg

Ropingové sedlo

Tento typ sedla můžeme považovat za klasické pracovní sedlo, které je nejvhodnější pro denní a dlouhotrvající práci s koněm, ačkoliv je ze všech druhů westernových sedel nejtěžší. Používá se při disciplíně „roping" neboli lasování, proto je jeho konstrukce velice pevná - sedlo musí vydržet velké zatížení hrušky.

 

ropingové sedlo.jpg

Old - timer

Toto sedlo je v podstatě napodobeninou sedel, která se používala za zlatých časů divokého Západu - jsou tedy mohutná a bohatě zdobená. V dnešní době se používají především při přehlídkách a westernových show.


old timer saddle.jpg


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

SADDLES BITS STIRRUPS

Irfan Ali,22. 7. 2016 14:47


Hi Dear,

We are introducing you that in our factory Bridles, Girths,
Saddles Bits, Stirrups, Spurs & relating to saddlery goods are
really manufactured.

Our Business Policy:
Best Quality(best finishing/color, without holes/scratches, perfect size)
On Time Delivery
Normal Prices

Please visit our site (www.kingstirrup.net) for saddles and more
innovative products.

In case you want to check / test any sample of your choice then please
write us E-mail or call for the required sample.

Best Regards,
Irfan Ali,

KING STIRRUP
Small Industrial Estate
Road: Kacha Shahab Pura
Backside Rehmania Mosque,
Sialkot 51310,
The Pakistan.

T: 0092-(0)52-3241558
M: 0092-(0)300-8344232
E: sales@kingstirrup.net
w: www.kingstirrup.net