Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petr Piechowicz

d850_feature.jpg

 

 

 

 

 

 

Fotograf a horolezec dohromady

Narozen 18.5.1971 v Bohumíně, živí se jako volný fotograf a výškový specialista. Horskému sportu se věnuje přibližně od 13-ti let.

Začal jako jeskyňář ve speleologickém oddíle Orcus Bohumín, členem České speleologické společnosti se stal v r. 1987. V roce 1988 se účastní speleologické expedice Tromso do Norska pod vedením Pepy Wagnera. Od speleologie byl už jen krůček ke skalnímu lezení, které ho uchvátilo a kterému se postupně začal naplno věnovat. Ve sportovním lezení dosáhl největšího úspěchu v r. 1994, kdy v Českém poháru obsadil 6. místo. Od roku 1997 je členem ČHS a také HO Alpa Ostrava. Jeho lezecký repertoár sahá od boulderingu až po bigwally, které poprvé okusil na expedici v Peru v r. 2002, kde se mu povedlo spolu s Milanem „Kamzíkem“ Benianem a za podpory Petra Šindela a Toma Šípka zdolat stěnu La Esfinge (5.325m) cestou Kruz Del Sur. Na tuto akci v r. 2003 navázal další expedicí, tentokrát do afrického Mali, kde se pokusil o zdolání cesty Harmattan Rodeo na věž Kaga Pamari. Po roční pauze způsobené tropickou malárií se v r. 2005 vydal na československou expedici Karakoram.

Jako je neodmyslitelnou výstrojí horolezce lano a karabiny, stejně neodmyslitelně patří k Pepemu i fotoaparát a objektivy. Focení se věnuje prakticky od počátku svého lezeckého života. Fotografováním se vážně zabývá poté, co začíná publikovat v časopise Montana. Postupem času své fotografie publikuje i v jiných periodicích našich i zahraničních. Z cest a výprav do skal a hor vzniklo několik samostatných i společných výstav, lezeckých kalendářů, přednášek a projekcí. Kromě lezení a horolezecké a krajinářské fotografie se věnuje i focení portrétů, reportáží a komerčnímu fotografování exteriérů a interiérů.

 

Zpět Dále Úvodní stránka