Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vánoční kuba a sladké obilné krémy (dezerty)

  Vánoční kuba
 
Složení: kroupy, sušené houby, cibule, majoránka, česnek, kmín, mořská sůl, rostlinný olej
Kroupy vaříme přibližně 20 minut nebo 10 minut v ztlakovém hrnci do měkka. Mezitím povaříme sušené houby se špetkou soli a trochou kmínu.
Na rostlinném oleji osmažíme cibuli, přidáme houby, majoránku, česnek a kroupy a vše promícháme. Na talíři zdobíme kyselým okurkem a strouhaným sýrem.
 
 dsc00396.jpg
 
Sladké obilné krémy (dezerty)
Krém z rýžové mouky
 
Krém: 8 lžic rýžové mouky, voda, rýžový nápoj, mlatá vanilka, med, kakao, rostlinné máslo, mleté vlašské ořechy, rum.
Na velké pánvi zahříváme rýžovou mouku s 0,4l vody a uvaříme hustou kaši - krupici. Když postupne chladne, přidáváme 1/3 másla, sušený rýžový nápoj, vanilku, med, kakao, vleté ořechy a 2 lžíce rumu.
 
Krém z vařených krup
 
Vařené vychladlé kroupy - mohou být mírně rozvařené – rozmixujeme do hladka, přidáme kousek másla, kokos, med, špetku vanilky.
  
Medovník
 
2 hrnky celozrnné špaldové jemně mleté mouky
2 domácí vejce
4 polévkové lžíce sladovitu
1/3 rostlinného másla
1 rovná čajová lžička jedlé sody
Sladovit mírně zahřejeme a naředíme vodou do husté, ale dobře tekuté konzistence. Vychladnutý přidáme do mísy k ostatních přísadám pokojové teploty a vypracujeme těsto. rozdělíme na 4 pláty velikosti plechu, vyválíme na velmi tenké placky, vložíme na plát na pečícím papíru a necháme krátce péct cca 5 minut při 180°C. Pláty necháme vychladnout a postupně pokapeme trochou rumu, vrstvíme s krémem na sebe.
Krém: 8 lžic rýžové mouky, voda, rýžový nápoj, mlatá vanilka, med, kakao, rostlinné máslo, mleté vlašské ořechy, rum.
Na velké pánvi zahříváme rýžovou mouku s 0,4l vody a uvaříme hustou kaši - krupici. Když postupne chladne, přidáváme 1/3 másla, sušený rýžový nápoj, vanilku, med, kakao, vleté ořechy a 2 lžíce rumu.
Medovník necháme 24 odležet.

dsc00404.jpg