Jdi na obsah Jdi na menu
 

ZPRAVODAJ Č. 5 Z 25.5.20108

 

Každá šance stojí za to

Má smysl žít každý okamžik. Bez ohledu na věk, zdravotní stav či jiné okolnosti. Nikdy nevíme, co nás čeká další rok, další den, co nás čeká za dalším rohem, koho potkáme příští minutu. Dnešní den je jen jeden,  už se  nikdy nevrátí, nebude opakovat.

Je jedinečný právě takový jaký je.

Každý okamžik do našeho života přinese nějakou událost, změnu, pochopení, příležitost.  Pokud šance nevyužijeme, nemusí se taky nikdy opakovat. S každou novou událostí něco nového získáváme, ale také něco ztrácíme. Tak jako housenka, chce-li se stát motýlem musí být ochotná vzdát se role housenky. I my se denně měníme na své vlastní cestě tím, že se vzdáváme starých návyků a zvyků.

 

Zklidni mysl, poznej život, objevíš svobodu

 

 

Co je lahůdkové droždí?

Je to poklad mezi surovinami, dodá jídlům zajímavý podtón, moc nestojí a je ceněné pro svoje zdravotní benefity.

 

Je bohaté na bílkoviny a vitaminy skupiny B. Obsahuje také hodně minerálů, například důležitý chrom. 

 

Lahůdkové droždí dodá pokrmům sýrovo-oříškovou chuť a hodí se na ochucení všeho možného: výborné je do zeleninových nebo luštěninových polévek, pomazánek, dipů, dušené zeleniny, veganského pesta a smetanových omáček.

 

_____________________________________________________________

 

 

Jak zjistíme,

že potřebujeme užívat OMEGA-3 v podobě lněného oleje?

 

Máte vysušenou pokožku? Toto je první a nejběžnější známka nedostatku Omega 3 „zdravých tuků“.

Kolem každé jednotlivé buňky v pokožce se nachází membrána, která zadržuje vlhkost kolem buňky. Tato membrána je přirozenou bariérou zadržující vlhkost pro tělo. Omega -3 mastné kyseliny tvoří část této membrány a udržují pokožku hydratovanou a měkkou. Pokud máte suchou pokožku, trpíte nedostatkem Omega-3 mastných kyselin jako většina populace.

 

Co přesně je Omega 3 mastná kyselina a jaký druh lněného oleje je pro vás nejvhodnější se dovíte na www.zdravetuky.cz

 

------------------------------------------------------

 

Květní pyl

 

Květový pyl je prášek vznikající uvnitř květů rostlin v tyčinkách. Část tyčinky, do které proudí květní pyl, se nazývá prašník. Obvykle je tvořen prašnými váčky. Tyto obsahují prašná pouzdra, kde se tvoří pyl. Při dozrávání pylu prašníky vysychají a po prasknutí prašných pouzder se pyl dostává na povrch tyčinky. Pyl se poté vypráší na čnělku v květu a tím ji

opyluje. Opylování rostlin napomáhá také vítr nebo hmyz, ať už včely, čmeláci nebo motýli.

 

Přelétáváním z jednoho květu na další probíhá opylování rychleji a účinněji než větrem. Nejlepšími přenašeči pylu jsou samozřejmě včely. Proto se odpradávna používala včelstva a včelíny se na jaře přesunovaly do sadů, aby došlo k co nejlepšímu opylování kvetoucích stromů. Pro včelstvo znamená květní pyl především bílkovinnou potravu s dostatečným obsahem vitaminů. Umožňuje tvorbu včelího jedu, vosku a je důležitý pro tvorbu mateří kašičky a medu.

 

Pyl je nositelem plnohodnotných stravitelných bílkovin, které se trávením dál rozkládají na aminokyseliny, sacharidy (např. glukóza, fruktóza, sacharóza), dále tuky, mastné kyseliny a vitaminy.

 

Květní pyl má obdivuhodně vynikající léčivé vlastnosti. Je bohatý na biologické účinné látky, obsahuje veškeré prvky a vitaminy nezbytné

pro lidský organismus. Květní pyl se používá většinou s medem.

 

- úspěšně snižuje vysoký krevní tlak

- snižuje obsah cholesterolu v krvi

- normalizuje činnost trávicí trubice a poruchy zažívacího traktu

- odporuje rychlejší látkovou výměnu.

- uklidňuje potíže se žlučníkem, pomáhá při chorobách jater

- zvyšuje počet červených krvinek

- posiluje psychickou a tělesnou kondici, uklidňuje nervovou soustavu

- léčí záněty močových cest

- odstraňuje jedovaté toxiny z těla

-  posiluje organismus po operacích a v době rekonvalescence

- přináší klidný spánek.

- pomáhá léčit plicní a infekční žloutenky, léčí horní cesty dýchací,   

  uvolňuje hleny

- pomáhá proti kornatění a rozšíření tepen, zlepšuje prokrvení orgánů

  a léčí anémii

 

Je daleko více příznivých účinků květního pylu na naše zdraví.  Člověk si může pomoci užíváním malého množství pylu po celý rok, nejlépe ještě před sezonou kvetení trav, stromů a květin.

 

_________________________________________________________

 

Kakaový bob –

superpotravina, kterou v čokoládě málokdy najdete

 

Mnozí výrobci čokolád matou na obalech zavádějícími informacemi o procentuálním obsahu kakaa. Z obalu totiž nepoznáte, zda obsahuje spíše kakaové máslo, tedy tuk, nebo kakaový prášek, který dodává typickou ostrou chuť. Řekli byste, že prostě v 90% čokoládě je více kakaových bobů než v 70% a že je jasné, že je tedy kvalitnější? Pak budete možná překvapení.

 

Co je tedy kakao?

Kakao je plodina, která se pěstuje v tropických oblastech po celé planetě na středně vysokých stromech ideálně v deštných lesích (ale průmyslově se pěstuje na klasických plantážích vzniklých kácením deštných lesů). A samotné kakaové boby, ze kterých se vyrábí čokoláda, jsou semena, která jsou ukrytá v plodu, který dorůstá velikosti cca žlutého melounu. Jeden plod obsahuje okolo 50 těchto semen.

Superpotravina!

Samotný kakaový bob je extrémně bohatý na mnoho výživných látek a kakaové boby jsou právem označované za superpotravinu. Jsou významným zdrojem antioxidantů, minerálních látek jako je zinek, mangan, železo a především hořčík, který ulevuje od bolestí hlavy. Zajímavé také je, že kakaové boby umí v těle nastartovat výrobu serotoninu - hormonu štěstí.

Co všechno dodává kakau chuť

Surové kakaové boby jsou velmi hořké, a tedy samotné jsou prakticky nejedlé. Proto se pro před samotným zpracováním fermentují, suší a praží. Po vyloupání zůstane na kakaových bobech silná vrstva dužiny, která díky vysokému obsahu cukru začne během několika dnů fermentovat. „Tento proces kakaový bob zbaví dužiny a fermentace bobům dodá chuť, která už se více blíží té typické čokoládové hořkosti. Je to zásadní proces, který významně ovlivňuje, jak budou kakaové boby chutnat. Dalším kritickým bodem je i sušení, kde se musí dbát na dobrou ventilaci, aby se kakao usušilo v poměrně krátké době a aby nezačalo plesnivět. Poté se ještě praží, aby se zničily bakterie a aby se ještě více podpořily charakteristické chutě daného kakaového bobu,” přibližuje proces vzniku kakaa Filip Teplý z Ajaly. Poté už nastává mletí a zpracování, případně oddělování kakaového másla od prášku.

Ne vždy zůstane superportavinou…

Běžné průmyslové čokolády jsou totiž vyráběné mixováním průmyslově odděleného kakaového másla a kakaového prášku, tedy čokoláda většinou kakaový bob jako takový neobsahuje vůbec nebo minimální množství. A právě velmi agresivní proces oddělování kakaového prášku od kakaového másla ve spojení s většinou dlouhým pražením bobů za vysokých teplot v kakau ničí velkou část výživově hodnotných látek a chutí. Proto ani od vysokoprocentní čokolády tak nemůžete čekat, že by měla ty zázračné vlastnosti, které jí přisuzovali už Mayové (a moderní vědci je potvrdili).

Jaká čokoláda je tedy ta pravá?

Abyste si mohli užít ten opravdový pokrm bohů, jak čokoládě říkali indiáni a jak zní i latinský název kakaovníku - theobroma cacao (potrava bohů kakao), sáhnout byste měli po té, která je vyráběná přímo z kakaových bobů (nikoliv z odděleného máska a prášku) a šetrně. Kakao tímto způsobem neztrácí své chuťové ani zdravotní přednosti a navíc si můžete být jistí, že když je na obalu, že obsahuje 70 % kakaa, obsahuje opravdu 70 % celých kakaových bobů a ne třeba jen tučného kakaového másla s troškou prášku. Taková je právě čokoláda Ajala z brněnské čokoládové manufaktury, která, jak sami říkají, obsahuje kromě kakaových bobů ještě 100 % lásky.