Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Jaro v kuchyni a na talíři

 

V předjarním odobí určitě nám prospěje  postní strava a občasné lačnění.

Strava jara je pestrá, zároveň skromná  obohacena o jarní divoké byliny (kopřiva, bršlice, pampelišky, žabinec, plicník, medvědí česnek) , kvašenou zeleninu jako picles a kimchi a jarní klíčky (slunečnice, mungo, adzuki, čočka, hrách, obiloviny, ředkvička, řeřicha, jetel, pískavice) s menším podílem čerstvé zeleniny hlavně listové - španát, saláty, mangold. a naťová - zelené natě jako pažitka, cibulka, pórek, medvědí česnek.

 

K chutím jara patří kyselá, proto v kuchyni více využijeme citrón, rýžový ocet, jablečný ocet, vinný ocet,  umeocet nebo jablečnou šťávu. 

Kdo se nikdy nezkoušel postit, vyzkoušejte třeba jen jednodenní půst o zeleninové šťávě nebo uvařené celozrnné rýži. Přetížená játra se žlučníkem, která potřebují v tomto období odpočinek, vám poděkují.

 

Osobně z divokých bylin mám ráda potočnici, kterou mám na zahradě. Rostlina patří k bruktovitým, má tedy pikantní chuť podobnou ředkvičce - na obrázku mezi kameny. Má protizánětlivé vlastnosti, posiluje imunitní systém, snižuje horečku, stimuluje trávení, zvyšuje chuť k jídlu, povzbuzuje vylučování žluči, čistí krev a játra, podporuje vykašlávání, má močopudné účinky, upravuje hladinu krevního cukru, pomáhá při chudokrevnosti, působí povzbudivě.


 

Šťávy Dennree

Německá bio značka s dlouhou tradicí, která nabízí kombinaci vysoké kvality potravin, dobré ceny a širokého sortimentu. Dennree má rozsáhlý sortiment biopotravin.

 

Součástí jarního odlehčovacího jídelníčku mohou být právě zeleninové šťávy, které našemu trávení odlehčí.

 


 

Velikonoce svátky jara

Velikonoce patří k jarním svátkům. Slaví se první pondělí po prvním jarním úplňku. Jejich oslava je spojena s loučením se se zimou a  vítáním jara.

Mezi zvyky velikonoc patří malování vajíček, koledování, polévání vodou, velikonoční ohně.

K tradičním velikonočním dobrotám patří špenát a nádivka z čerstvých kopřiv,  nejrůznější pokrmy z vajíček, ze  sladkých jídel velikonoční beránek, perníky a Jidáše.

Symbolem velikonoc je zajíc jako symbol plodnosti, beránek jež vyjadřuje čistotu života, vejce znovuzrození.

 

V minulosti se pomlázky nedaly koupit jako dnes. Každý si je musel uplést z živých vrbových proutků. 

Šmigrustem předali koledníci dívkám a ženám sílu jarních proutků pro omlazení.

 

Výměnou za šmigrust obdrželi malovaná vejce, dnes se k nim přidaly také čokoládové dobroty, penízky či kalíšek alkoholu.


 

Shirataki - konjakové těstoviny

Patří mezi nízkokalorickou přílohu, mají nízký obsah kalorií i sacharidů. Obsahují rozpustnou vlákninu glukomannan (dokáže zvětšit svůj objem až 50x)  a velké množstí vody.  Proto dobře zasytí. Rozpustná vláknina je potravou pro naše prebiotické bakterie.

 

Jako příloha se používají především v asijské kuchyni. U nás jsou zajímavou změnou a součástí   redukčních a  bezlepkových diet  a ketodiet.