Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Cesta

 

Každý jsme svým narozením vstoupili na cestu, jedinečnou, originální, svou vlastní. Vytváříme si ji sami svým vnitřním nastavením, tím, co upřednostňujeme a čemu věříme. Určujeme její rytmus, směr, naplnění i to, jakým způsobem ji celou projdeme.

Někdy šlapeme pěšky, ale některé úseky můžeme projet  dopravním prostředkem. Cesta se nám tímto zkrátí a urychlí a nám umožní nabrat znova sil, poohlédnout se více po okolí a třeba potkat někoho příjemného.

img_20230609_161943_442.jpgJako každá cesta může mít několik podob od malé úzké klikatící se pěšinky někam do vysokých kopců, přes dobře schůdnou lesní či polní cestu až po dokonale širokou. To že je cesta široká nemusí ovšem znamenat, že se nám po ní jde lépe a rychleji. Pokud je zrovna lesní a je po dešti, může být natolik rozbahněná, že jdeme velmi pomalu a vážíme kam dále vkročit.

Někdy jdeme po lehku jen tak bez cíle, jindy můžeme nést plný batoh. Tím se může stát, že vnímáme více ten batoh než vlastní cestu.

 

Kouzlo každé cesty spočívá v tom, že nevíme, co a kdo nás img_20230609_134838_538.jpgčeká za další zatáčkou kam nevidíme. Tímto se stává každý okamžik nečekaným  překvapením. A pdle toho jak k překvapením  přistupujeme, vytváříme náplň svého života.

Někdy s radostí přijímáme každé malé překvapení, jindy spíše s obavou trneme a necháme srozladit  tím ......co nás zase potkalo. Ve skutečnosti je to opět o tom, že postoj a nastavení naší myslí vytvoří naše další prožitky, vnímání, následné rozhodnutí, emoci  i příští realitu.  

 

V svém životě se můžeme zastavit každou chvíli a podívat se

jakou náladu, pocity nebo situaci prožívám

a pokud ji nechci, mohu jim změnit.

Začít můžeme teď hned.

Jaké prázdniny, jakou dovolenou si dopřeji?

 

__________________________________________________

Stravování v létě

Léto - srdce, tenké střevo, láska, přátelství, úsměv, objetí

Letním slunovratem se dny opět zkracují. Nastalo léto, období dozrávání (všeho co jsme zaseli ,-)))), čas sklizně, období utužování přátelství a vztahů, jež provází láska, úsměv, objetí, smích.  Barvou léta je červená, chuť hořká, z emocí radost, živel oheň.

Nejcitlivějším orgánem léta je srdce. Srdce můžeme posílit správnou stravou, ale i správnými vztahy s druhými. Srdce řídí krev a cévy, ale zároveň je sídlem psychiky a vědomí člověka. Důvěra, upřímné objetí, láskyplná slova, podpora v těžkých chvílích to je to co posílí naše vztahy i srdce.

Jak si během léta udržet zdraví a vitalitu

Strava je důležitá pro naše zdraví. Jídelníček by měl být vždy pestrý a měl by se během roku měnit podle ročních období. Každé roční období má svá specifika týkající se výběru potravy, množství i způsobu úpravy. A v každém ročním období můžeme svými stravovacími návyky své zdraví posílit nebo oslabit.

Jak v létě upravit svůj jídelníček, abychom zůstali čilí,

dokázali si vychutnat krás prázdnin i dovolené

a ve skutečnosti udrželi svou imunitu před podzimem?

Je přirozené, že čím více svítí sluníčko, je nám tepleji a máme tendenci odkládat co nejvíce oděvu a následně se ochladit. Pokud bychom si v létě na sobě nechali zimní oblečení, zpotili bychom se, zapařili a cítili se velmi unavení. Obdobně bychom se měli takto i stravovat.  Potraviny, ale i způsob přípravy, které nás zahřívají, odložíme minimálně do září. Jinak v těle vznikne nadbytek tepla, které naše tělo bude muset zpracovat. Většinou se v těle objeví zánět. Paradoxně ne z nachlazení, ale z nadmíry tepla, které naše tělo nestíhá zpracovat. Nejcitlivějším orgánem léta je navíc srdce. Pro ty, kteří mají srdíčko a cévní oběh oslabené, platí vynechání zahřívajících potravin nadvakrát. Nadbytek vnitřního i vnějšího tepla určitě nevede ke zdraví.

Čím se ochladit?

Například koupelí, osprchováním, zaplaváním si, popř. velmi příjemné a osvěžující v letních měsících je několikrát přes den ponořit do chladné vody pouze nohy. Chladivý pocit získáme pod stromy, v lese, v chladné místnosti.

Je dobré hlídat si pitný režim, zmrzliny ani studené nápoje zase nejsou tím nejlepším řešením, protože nadbytek chvilkového chladu tělo musí zase vyrovnat. Nejvhodnějšími jsou vlažné neslazené nápoje, resp. voda ochucená citrónovou šťávou a bylinami jako je máta, meduňka, dobromysl, popř. ochucená kousky ovoce. Z bylinných čajů je to vlažný mátový, kopřivový, meduňkový, šalvějový, rooibos nebo zelený čaj. V letním období si naše tělo uvnitř přirozené chrání svůj vnitřní chlad a pokud mu přidáme další chlad v podobě studeného nápoje či zmrzliny, mohou se dostavit angíny z nadmíry vnitřního chladu.

Které potraviny je lépe vynechat?

Jednoduše těžké, tučné, masité a studené.

Samozřejmě ty, které nám dodávají nejvíce energie. Jsou to masa (pečená či grilovaná podávána v podvečer při posezení s přáteli), nadmíra bílkovin, sladké a studené potraviny, smažené a pečené potraviny, nadmíra ovoce, černá káva, alkohol, sladké limonády.

V letním období nám prospěje zelenina (až 50%), které je velký výběr a její jednoduchá úprava – trochu syrová, lehce dušená či pouze napařená, kvašená. V horkých dnech si můžeme také dopřát zakysané mléčné výrobky jako kozí kefír či kvalitní domácí jogurt. Mezi obiloviny, které nás ochladí, patří jáhly, ječmen, žito, ale také je vhodná rýže a kukuřice. Z luštěnin  mungo fazolky, všechny druhy čočky a klíčky. Vhodné jsou houby, které nejíme na večer. Vyzkoušejte k zeleninovým pokrmům nejrůznější dipy, zálivky, marinády, studené omáčky, posypání semínky.z koření zařazujeme i pálivou chuť – kayenský a černý pepř, chilli papričky, pálivou zelenou a červenou papriku, které podporují pocení a zbavují tělo nadbytku horkosti.

Srdce v letním období posílíme pravidelným pohybem, radostí z maličkostí, smíchem, společnými chvílemi s rodinou či přáteli. Určitě doporučuji nejrůznější návštěvy či výlety s těmi, se kterými se cítíme dobře nebo návštěvy těch, na které během roku nemáme tolik času.

Krásné letní chvíle s přáteli a příjemnou dovolenou

 

___________________________________________________

 

Proti zápachu a pocení nohou

stribro.pngPřírodní kosmetické přípravky Proti zápachu a nadměrnému pocení nohou v koncentraci 30 ppm.

Částice Koloidního stříbra velmi účinně působí proti bakteriím, které jsou příčinou zápachu a taktéž zároveň omezují vylučování potu, který je živnou půdou pro houby a plísně. Koloidní stříbro velmi účinně napomáhá přirozenému procesu čištění pokožky.

Přípravek je vhodný jako základní ochrana a prevence proti vzniku povrchových mykóz při častých návštěvách koupališť, bazénů, saun, solárií a dalších míst, kde je zvýšená teplota a vlhkost.

Ideální pro ošetření vnitřního prostoru uzavřené obuvi
.

____________________

Letní byliny v kuchyni  

Na zahradě se krásně košatí trsy heřmánku, meduňky a máty. Nejjednodušší způsob je otrhat lístky, nechat je usušit a v později použít na čaj.

 

herm.jpgDále můžeme vyrábět nejrůznější kvašené limonády. Z dětství si pamatuji, že je maminka doma vyráběla. Do velké sklenice naskládáme listy byliny popř. květy třeba černého bezu a zalijeme cukerným roztokem. Sklenici necháme pracovat na slunci 4 až 7 dní, kdy nápoj začne vytvářet bublinky. Můžeme ale čarovat v kuchyni tím, že vyzkoušíme různé kombinace bylin, květů a třeba i dozrávajícího drobného ovoce. Jen bychom neměli zapomínat, že limonády a kombucha by neměly být jediným letním pitným režimem, stále je v nich zbytkový cukr. Limonády se dají ředit vodou nebo sodou a případně dochutit čerstvou citrónovou šťávou.

 

sirupy.jpgNa zimní období můžeme zpracovat části rostlin i jako sirup, momentálně se nabízí bezový sirup, sirup z větviček borovice či smrku, mátový sirup, meduňkový sirup, heřmánkový sirup, jahodový sirup, sirup z kamčatských borůvek. Umytou a očištěnou část byliny namočíme na 24 dní do převařené vychladlé vody spolu s několika plátky nejlépe bio citrónů, na druhý den přecedíme a přidáme cukr, který pomocí míchání dobře rozpustíme. Pokud vyrábíme takto sirup studenou cestou a nejsme si jistí, zda vydrží, můžeme do něj přidat na konzervaci trochu kyseliny citrónové. Pokud raději chceme mít jistotu, přecezený nálev s cukrem přihřejeme na 80°C a nalijeme do vymytých sklenic, které ještě 10 minut sterilujeme se sirupem. 

 

 bezy.jpg

Jednoduchým jídlem jsou kosmatice, bezové květy v těstíčku. Očištěné květy černého bezu namáčíme do těstíčka a smažíme na oleji či másle. Na talíři dochutíme čerstvou mladou cibulkou a podáváme s míchaným letním salátem. Zajímavé chutě vytvoříme tím, že si více pohrajeme s chutí vlastního těstíčka.

 

_______

 

Co s sebou na aktivní dovolenou?

 

 Nejběžnější bývají různé drobnosti sacharidového charakteru do kapsy jako jsou třeba tyčinky, zvlášť když jedete na aktivní dovolenou na kole, na lodi či na dovolenou plnou vysokohorských procházek. Dnes je na trhu ale celá řada drobností bílkovinného charakteru, kde je sacharidová složka velmi málo zastoupena. Pokud pominu skutečnost, že tento typ stravování je dnes často lidmi zkoušen za účelem snížit svou hmotnost,  je zde jiný benefit

 

- dlouhodobější trávení - energie mi vydrží mnohem déle bez pocitu hladu

- nezatěžuji tolik slinivku

- nekolísá mi tolik krevní cukr jako těch drobností, u kterých převládá sacharidová složka.

Co tedy s sebou? Sušené maso, proteinové tyčinky, nejrůznější luštěninové chipsy.

Ale lehce si je můžete vyrobit i doma z ořechů, semínek, ořechového másla, kosové, mandlové mouky, přidáním proteinu. Jediná  hranice výsledné dobroty je naše omezená fanzatie.

 

_________________________________________________________________

 

  Devatero kvítí a svatojánské koření

 

trhané v předvečer letního slunovratu či za svatojánské noci  levou rukou používaly báby kořenářky při léčení, ochucení pokrmů či k magickým účelům, např. vykuřování.

Devatero kvítí se trhá v naprosté tichosti,

nesmí se promluvit ani se ohlédnout.

Uložené pod polštářem přivodí sny.

 

Mezi devatero kvítí patří chrpa, kopretina, smolnička, planá růže, rozchodníček, mateřídouška, fialka, zvonek a čekanka.

 

V předvečer letního slunovratu se sbírají všechny právě rostoucí léčivé bylinky, nazývají se svatojánské koření. Mají magickou moc, kterou báby kořenářky využívají při léčení, ochucení pokrmů, ale také k magickým rituálům.

Noc strávená (přespaná) v blízkosti černého bezu přináší  splnění nejtajnější přání.

 

Další byliny letního slunovratu

 
 Čarodějné kapradí

Pokud se odvážíme na Svatého Jana se do hlubokého lesa o půlnoci, nalezneme v kapradí květy (ve tmě někdy zelenkavě světélkujícíproměněné ve zlato.

Babky kořenářky je sbíraly, zpracovávaly do hmoty zvané lesní vosk používají je jako lék a afrodisiakum.

O svatojánské noci se nám může uprostřed bujného porostu kapradí zjevit budoucnost.

 

Třezalka tečkovaná

Představuje symbol světla a tmy v rovnováze. Vyrobíte-li si léčivý třezalkový olej (z květů sbíraných o svatojánské noci levou rukou), možná vás překvapí výsledná, krásně červená barva. 

 

Pelyněk černobýl

Pelyněk si zasloužil přezdívku bylina Svatého Jana, vládne skrytou magickou mocí. Používá se jako léčivka i koření. Pokud jej nasbíráte o letním slunovratu a sušený budete nosit v kouzelném váčku při sobě, přinese vám štěstí.

 

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Život je krásný a stojí za to jej prožít naplno.

A nezapomeňte, s úsměvem jde všechno lépe.

 

Bruntál - Náměstí Jana Žižky 2, Tel.: 602 759 838