Jdi na obsah Jdi na menu
 

Nejcennějším poznáním v životě je poznání sebe sama

Když se jednou staneme součástí vlastního života, ne vždy se nám podaří jej uchopit do vlastních rukou. Představy o jeho naplnění si většinou vytvoříme v období dospívání, kdy jsme jako dospívající kritičti - ke svému okolí, k rodičům, k učitelům a často k celému systému, ve kterém jsme vyrůstali. Na základě  uvědomění si toho co nechceme v životě si sami klademe otázku  a odpovídáme si co bychom v životě chtěli.  A často víme, kde bychom chtěli bydlet, čím bychom chtěli být, co nás baví, kolik bychom nejraději  měli dětí....


Pak přijde zásadní moment, kdy potkáme spřízněnou duši, která porozumí našim představám, vėtšinou to bývá náš  budoucí partner a na své dosavadní představy na základě společného přehodnocování začneme měnit. Protože  se s tím druhým cítíme dobře. Protože snad uvěříme tomu, že názory našeho protějšku mohou být lepší.  A někdy na své mladistvé sny zapomeneme úplně, aniž bychom k nim udělali jeden jediný krůček. Až v našem životě přijde opět okamžik- moment aha , kdy víčko naši nádoby nespokojenosti začne poskakovat a ... naše nespokojenost chce opět ven.....a my se ptáme sami sebe, kam že se to ztratily naše sny?....  a hledáme v naší minulosti okamžik, kdy jsme jim dali sbohem. A opět hledáme kam jít.  Vydáváme se znova na cestu hlubšího uvědomění si a poznání sebe sama   

 

 

Čáry máry v kuchyni 31.3.2016

Naše letošní první setkání se uskuteční opět v kanceláři Dany Luňákové v objektu Domova důchodců v Bruntále pod divadlem. Setkáme se 31.3.2016 tradičně v 17 hodin, strava jarního období. 

_____________________________________

 

Vyjádření k palmovému oleji

 

Palmový olej v posledních letech nahradil jiné tuhé tuky, které jsou buď příliš drahé (máslo) nebo nezdravé (ztužené tuky). Palmový olej získal v potravinářství tak významné postavení také proto, že je oproti jiným tukům nejméně náročný na přírodní zdroje. Z jednoho hektaru osázené plochy lze získat až sedmkrát více oleje než v případě slunečnice a pětkrát více než u řepky. Jako produkt sám o sobě je tedy palmový olej v zásadě přínosem.

Problémem je však velká a stále rostoucí poptávka po něm. V potravinářství je poptávka vcelku stabilní, ale stále roste používání palmového oleje při výrobě čisticích prostředků a hlavně v oblasti biopaliv. To vytváří největší tlak na to, aby byly v Indonésii a Malajsii za účelem zisku větších pěstebních ploch vypalovány další pralesy. Požáry v Indonésii, spojované právě se zakládáním plantáží pro pěstování palmy olejné, jsou označovány za jednu z největších ekologických katastrof všech dob. 

Protože všechny ostatní tuky jsou náročnější na přírodní zdroje, nelze náhradu palmového oleje jiným tukem považovat za řešení (mysleno v potranivářství). Řešením naopak je produkovat palmový olej ohleduplně a udržitelně tak jako všechny ostatní potraviny.

 

Jeden z principů produkce bio potravin je propagace dlouhodobě udržitelného života což samozřejmě nesouzní s vypalováním deštných pralesů za účelem sázení palmy olejnaté.  Při výrobě bio potravin se používá výhradně bio palmový olej, který představuje pouze 0,1 % celosvětové produkce palmového oleje., pochází především z Kolumbie a Ekvádoru. Palmový olej v biokvalitě je certifikovaný RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), jedná se o certifikaci zaměřenou na udržitelnou produkci palmového oleje. 

________________________________________________________

Co je svátek VDĚKU

Den 7.3. je pro nás svátkem VDĚKU! Vděku za Božský dar prolnutí bytostné lásky. Je to tedy svátek nejhlubšího vztahu, kterým jste duchovně prorostlí se svým partnerem skrz naskrz, aniž si toho jste vědomi nebo o němž nepotřebujete mluvit, a na jehož skutečnou velikost přijdete většinou teprve, až když o něj už nikdy nemůžete přijít. Svátek Vděku za bytostnou lásku spočívá v zamyšlení se nejen nad tím, co pro nás partner z lásky obětuje, ale i ostatní bližní svou laskavostí, a co pro ně vlastně jiného můžeme ještě udělat než jen poděkovat za jejich přítomnost ve vaší duši tak hluboce, jako kdyby to bylo to poslední, co jste na světě mohli udělat. A v jejich jménu a radosti oživovat zbývající svět i čas.       

                                          Nový aneb Dědek kořenář

 

 

Rozdíly mezi konvenčními vajíčky a bio vajíčky

(chovem slepic)

V době velikonoční aktuální zamyšlení

Konvenční slepice

·         Nosnice moderních vyšlechtěných plemen dnes snášejí asi 300 vajec za rok, což je dvakrát více než před 50 lety.

·         V klecích se chová asi 65 % slepic v ČR, ostatní jsou většinou z halového chovu.

·         Od roku 2011 v celé EU platí, že slepice v klecích musí mít k dispozici hnízdo, stelivo a hřad, místa však mají stále velmi málo. Na jednu slepici tu připadá plocha, která je jen o málo větší než papír A4.

·         Slepice v halách, tzv. na podestýlce mají sice možnost pohybu, problémem je však velká hustota chovu a agresivní chování – tisíce slepic na malém prostoru znamená, že jsou slabší jedinci terorizováni. Slepice z halových chovů vypadají proto stejně zdevastovaně jako ty z klecí.

·         Slepice z klecových i halových chovů žijí v těchto podmínkách asi rok, poté se jejich snůška začne snižovat a jsou poraženi (přirozeně by žily 6 let i déle).

·         85 % všech krmiv vyprodukovaných v EU je geneticky modifikovaných.

·         Mladí kohoutci jsou po vylíhnutí okamžitě usmrceni, většinou bývají zaživa rozemleti ve vysokofrekvenčních mlýncích.

·         Mimo EU se stále běžně používají tzv.bateriové klece (ty jsou tak malé, že zde slepice nemohou roztáhnout ani křídla, klece jsou naprosto holé s drátěnou podlahou).

sl.jpg

Něco o bio chovu slepic:

·         Slepice musejí mít možnost snášet vejce do hnízda, popelit se, hřadovat.

·         Při dobrém počasí musí mít celodenní přístup do výběhu.

·         Nesmějí se jím zkracovat zobáky.

·         Dostávají přirozená krmiva, většinou v biokvalitě.

·         GMO krmiva jsou zakázána.

·         Antibiotika jsou povolena jen v nejnutnějších případech.

·         Nechovají se přešlechtěná plemena, která jsou k mnoha nemocem náchylnější.

Jak můžete pomoci vy

·         Kupujte vajíčka z ekologického chovu (na každém vejci je uveden kód začínající 0 – v našich prodejnách prodáváme výhradně tato vejce).

·         Podpořte projekt Slepice v nouzi, který dává nový domov slepicím vyřazeným z velkochovů.

·         Podpořte organizaci Společnost pro zvířata.

·         Říkejte ostatním, jak se se zvířaty ve velkochovech zachází.

·         Adoptujte si svou vlastní slepičku

_________________________________

 

Už jste ochutnali tyčinky Marminka?

Jsou vyráběny z kvalitního sušeného, nesířeného ovoce, ořechů a semínek.
Tyčinky nejsou tepelně upravovány a díky tomu si udržují velké množství tělu prospěšných látek, vitamínů a enzymů.
Jsou jak ideálním zdrojem energie pro lidi s fyzickou i psychickou zátěží, tak výtečnou sladkostí pro každý den. Výrobcem je malá rodinná firma z Brušperku.