Jdi na obsah Jdi na menu
 

Na co si najdu čas kdykoliv?

Je náš život měřen časem? Jedno moudré přísloví říká, že život měříme skutky a ne časem. Přesto se nám téměř denně stává, že říkáme nebo slýcháme…kdybych měl více času….

Astrologie, cestování, mořeplavectví, rozvoj letectví v minulosti vedly k nutnosti sjednotit čas po celém světě. A tak díky vývoji techniky a dopravy byl koncem 19. století přijat jednotný systém měření času a zeměpisné délky. Stalo se tak konkrétně na konferenci v roce 1884 ve Washingtonu, kde byl mimo jiné stanoven nultý poledník, procházející nádherným  Greenwinchským parkem v Londýně. Od tohoto nultého poledníku se dále určují časová pásma.

vystrizek.jpg

Díky nultému poledníku máme sice časová pásma a sjednocený čas po celém světě, ale stále platí, každý z nás denně rozhoduje, jak naloží se svými 24 hodinami času. Máme jej spravedlivě všichni stejně. Ocitli jsme se však v době, kdy často říkáme nebo slýcháme: „Nemám čas!“ Dnešní systém nás nutí stále něco zvládat, někam spěchat, něco stihnout. Stále něco přehodnocujeme a vytváříme si priority. Díky možnosti cestování  a díky sociálním sítím známe mnohem více lidí, se kterými bychom rádi komunikovali a setkávali  se, než měli v minulosti naší předkové.

Blíží se doba Adventu, období zimy, které svou povahou vedou k tomu, aby se člověk zastavil a zpomalil. A více popřemýšlel…o svém životě, zdraví, o svých blízcích, o svých hodnotách. Tak na chvíli zpomalme i my a popřemýšlejme na tím:

Kdyby se čas zastavil, tak bych…….
 

Není pravda, že máme málo času, pravdou ale je, že ho hodně promarníme.

Lucius Annaeus Seneca

Protože    

Když se člověk opravdu rozhodne něco udělat, čas se vždycky najde                                                              

Vánoce jsou časem, kdy si nejsilněji uvědomujeme, co nám schází a kdo není mezi námi.                                                                                                   John Irving

 

Nová bezlepková prodejna

Pokud navštívíte Prahu, buďte srdečně vítáni v nové specializované prodejně na bezlepkové produkty, kterou otevřela firma Country Life v Melantrichově 15 ve dvoře. Bezlepková prodejna sídlí v prostorách bývalé prodejny přírodní kosmetiky.

V sortimentu nabízí mouky, směsi, těstoviny a trvanlivé pečivo značek Seitz, Schnitzer, Adveni, Schär, Nelepek, Glutenex. Postupně přibude také nabídka čerstvého a chlazeného sortimentu - můžete si pochutnat na dezertech, pečivu a zákuscích z bezlepkového pekařství Domácí Dobroty bez lepku a výrobcích od firmy Secret of Raw.

Brzy se v prodejně objeví  také nabídka  produktů určená pro ty, kteří trpí intolerancí laktózy.

__________________________________________________

 

 Vernisáž obrazů akademické malířky Eleny Tomiliny

Intuitivní zpěv Karla Richarda Marrinova

 

Ve čtvrtek 3. prosince se uskuteční v Galerii v kapli v Bruntále dvojitá vernisáž meditativních obrazů akademické malířky Elenky Tomiliny, a to v 17,00 a v 19,00 hodin. Na vernisáži zazní intuitivní zpěv Karla Richarda Marinova, který v našem městě není rovněž neznámým  a pomůže dotvořit této výstavě náležitou atmosféru. Svou účast na vernisáži přislíbil krom významných osobností města Bruntálu a  Ruského velvyslanectví v ČR i Mark Dzirasa, který se u našich občanů těší velké vážnosti a obdivu. 

Následující den - o víkendu ve dnech 4. až 6. 12. 2015 pak v našem městě Elenka uskuteční docházkový kurz na zlepšení hybnosti páteře, kloubů, kostí a vazů s názvem  Nenechte klouby zrezivět.
Na kurz je třeba předem se přihlásit  Daně Luňákové.

___________________________________________________

 

Čáry máry v kuchyni

 

Prostory jsou opět k dispozici, naše další setkání se uskuteční opět v kanceláři Dany Luňákové v objektu Domova důchodců v Bruntále pod divadlem. Setkáme se 26.11. tradičně v 17 hodin, téma vaření Strava období zimy.

 

 

Využijte vánočních nabídek firmy

Country life  a Pro bio

Letáčky, bližší informace i sortiment najdete v prodejně


 

Produkty dotovaného programu Mléko do škol

nejsou vhodné pro děti, zjistila Skutečně zdravá škola

Skutečně zdravá škola zjišťovala, zda ochucené varianty výrobků dotovaného programu Mléko do škol vyhovují doporučením Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pro školní svačiny.

Zjistila, že ochucené výrobky zařazené v tomto programu vysoce překračují SZÚ doporučený obsah cukrů, a smetanové krémy překračují rovněž obsah tuků. Přitom jde o potraviny, které jsou zvláštní legislativou přímo doporučené pro prodej ve školách. Společnosti, které tyto produkty vyrábějí a distribuují, by chtěly zachovat dodávání těchto potravin do škol i přes novou vyhlášku, která omezí prodej nezdravých potravin ve školách.

„Pro hodnocení výrobků jsme použili doporučení Státního zdravotního ústavu zveřejněné v dokumentu Zdravá školní svačina (http://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Zdrava-Skolni-Svacina-1.pdf). Podle tohoto doporučení má mít svačina mladších školáků (6 až 10 let) obsah energie přibližně 1000 kJ (960 až 1185 kJ). Maximálně 10 % energie by mělo pocházet z nasycených mastných kyselin, 30 až 35 % z tuků celkem a maximálně 10 % energie z přidaných cukrů," vysvětluje metodiku analýzy MUDr. Hana Krejčí, odborná garantka Skutečně zdravé školy.

Z tabulky hodnocených výrobků (viz dole) je patrné, že všechny zmíněné ochucené výrobky vysoce překračují obsah cukrů, a smetanové krémy překračují rovněž obsah tuků (červená čísla). To ale není všechno. Minimálně k zamyšlení je i složení některých výrobků v programu Mléko do škol. Některá „ovocná" mléka neobsahují ovoce vůbec či jen stopové množství, barva je doháněna karmínem, výrobky obsahují zahušťovadla a stabilizátory.

Co ze zmíněných produktů tedy dělá svačinky vhodné pro školáky a proč jsou dotované?  Vždyť školy, pokud mají bufet nebo školní jídelnu, by mohly vyrábět zdravé mléčné svačiny samy na místě: jogurty s rozmixovaným ovocem, tvarohové pomazánky... To všechno by bylo čerstvé, nikoliv trvanlivé, jako jsou produkty projektu Mléko do škol. Navíc by školy mohly přímo spolupracovat s místními mlékárnami místo s prostředníky v podobě firem, které dodávají produkty od několika velkovýrobců.

Společnosti dodávající do škol výrobky v rámci projektu Mléko do škol usilují, aby bylo umožněno je prodávat i nadále, i přes změnu zákona (§ 32 školského zákona), v jejímž rámci by měly být produkty s tímto složením nejspíše zakázané.

„Na začátku byla dobrá myšlenka – podpora mléčných svačinek pro školáky. Výsledkem je realizace programu, který nemá se zdravou výživou pro děti nic společného, a naopak přispívá k nárůstu dětské nadváhy a obezity," dodává MUDr. Hana Krejčí ze Skutečně zdravé školy.

 

 

Nový projekt pana Cuketky

Chcete se naučit vařit i bez receptů nebo najít inspiraci pro sezónní vaření? Jděte na Prkýnko.cz, nový projekt pana Cuketky. 

Domácí kuchaři mají nové místo, kde se mohou inspirovat a naučit se něco nového. Na adrese www.prkynko.cz totiž právě odstartoval nový projekt foodbloggera Martina Kuciela alias pana Cuketky. Na Prkýnku se nehraje na recepty, ale na znalost základních surovin a kuchařských technik. Je to vlastně kuchařská encyklopedie a sociální síť zároveň.

Prkýnko.cz, to je na startu především spousta čerstvé zeleniny a nápadů, jak ji v kuchyni proměnit ve skvělá jídla. Jak to funguje? Řekněme, že máte v lednici kilo mrkve a nevíte co s ní. Na Prkýnku si otevřete stránku věnovanou mrkvi, přečtete si, jak ji správně očistit či nakrájet, a vyberete si techniku, kterou na ni použijete. V případě nerozhodnosti vám pomohou fotky jídel ostatních kuchařů, ve kterých mrkev figuruje.

“Prkýnko by mělo domácí kuchaře skamarádit se surovinami i s šikovnými technikami, díky kterým se naučí vařit intuitivně a bez receptů. Když totiž zvládnete třeba blanšírování nebo moji oblíbenou techniku ´na zádíčka´, otevře se vám cesta do kuchyně, ve které si poradíte s jakoukoliv zeleninou, aniž byste potřebovali přesný recept,” vysvětluje autor projektu Martin Kuciel.

Prkýnko.cz sází na jednoduchost nejen ve vaření, ale i na samotném webu. Všechno podstatné, co potřebuje domácí kuchař vědět, se vešlo do tří záložek.

Sekce Suroviny představuje jednotlivé druhy zeleniny od těch běžně používaných až po méně známé. Najdete tu ucelené informace od nákupu a skladování přes tipy na jejich přípravu. Sekce se bude průběžně rozšiřovat a neomezí se jen na zeleninu. V záložce Techniky jsou pěkně pohromadě základní kuchařské techniky i nejčastější chyby, které kuchařům zbytečně kazí radost z vaření.

“9 z 10 kuchařů a kuchařek se shoduje, že na vaření je nejhorší vymyslet, co budou vařit. Právě pro ty je na Prkýnku sekce Inspirace, která by měla fungovat jako každodenní zdroj nápadů. Využili jsme propojení s Instagramem, takže kuchaři mezi sebou mohou sdílet fotky jídel, která sami uvařili nebo která je zaujala v restauraci,” vysvětluje Martin Kuciel.

Hlavním partnerem Prkýnka je společnost Makro, které je u domácích kuchařů oblíbené díky širokému výběru kvalitních surovin. ”Myšlenka projektu nás okamžitě oslovila. Často se setkáváme s tím, že zákazníky zaujme určitá surovina, ale protože neví, co s ní, raději si ji nekoupí. Prkýnko by jim mělo pomoci jak s nákupem, tak v kuchyni,” říká Matuš Uhliarik, který v Makru zodpovídá za segment hobby kuchařů.