Jdi na obsah Jdi na menu
 


Listové těsto

 

Listové těsto


Ingredience:

180 g hladké mouky

40 g hrubé mouky
180 g másla nebo tuku
1 žloutek
ocet
sůl
asi 1 dcl vody
hladká mouka na vyválení

 


 

Postup:

Máslo krátce prohněteme se dvěma lžícemi hladké mouky ve stejnorodé těsto, uděláme z něj plochý čtverec a necháme jej v chladničce ztuhnout. Z ostatních surovin vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál a na ruce, přikryjeme je utěrkou a necháme odležet. Asi za půl hodiny vyválíme z vodového těsta čtverec, z tukového těsta menší čtverec, který podložíme nakoso na velký čtverec. Rohy vodového těsta přeložíme přes tukové těsto tak, aby bylo zcela zabaleno. Těsta lehce rozválíme na velký čtverec, složíme jej třikrát přes sebe, válečkem lehce rozválíme a znovu složíme. Toto dvakrát nebo vícekrát opakujeme. Domácí listové těsto zabalíme do vlhké utěrky (aby neoschlo) a vložíme do chladničky ztuhnout, (nesmí však zmrznout). Toto vyválení, překládání a vychlazení opakujeme ještě dvakrát. Při zpracování listového těsta se nesmí jeho teplota zvýšit nad 20°C, tuk by změkl a těsto by bylo mazlavé.