Jdi na obsah Jdi na menu
 


Africký kotlík

21. 10. 2013

 

Africký kotlík

Ingredience:

kuřecí stehenní řízky

800

g

olivový olej na smažení

150

ml

čerstvý nasekaný zázvor

1

kus

prolisovaný česnek

5

stroužků

kari koření

2

lžíce

kurkuma

1

lžíce

mletý koriandr

1

lžička

mletý římský kmín

1

lžička

chilli nebo nasekaná chilli paprička

1

lžička

cibule

2

kusy

mrkev, petržel (dle chuti)

 

 

bílá ředkev, kedlubna, kapustičky (dle chuti)

 

 

brokolice nalámaná na růřičky

1

kus

nahrubo nasekané špenátové listy

3

hrsti

okra nebo zelené fazolky

1

hrst

pokrájená rajčata

3

kusy

suché bílé víno

300

ml

rajčatový protlak

4

lžíce

šťáva z jednoho citrónu

 

 

kuřecí vývar (lze nahradit kostkou)

1

sklenice

sůl a pepř

1

špetka

nasekaná petrželová nať

1

svazek

Postup:
V hlubším kastrolu rozpalte polovinu olivového oleje, zprudka osmažte zázvor s česnekem a poté dozlatova kousky kuřete. Vše vyjměte a odložte stranou. 
Do výpečků po kuřeti přilijte zbytek oleje, přihoďte všechno koření, znovu rozpalte, nechte koření rozvonět a osmažte cibulku. Postupně přidávejte a smažte zeleninu od nejméně vodnaté (mrkev, brokolice apod.) ke šťavnatější; pouští vodu, čímž se smažení zpomaluje, ale po chvíli se odpaří a proces smažení pokračuje dál. Když přidáte novou dávku zeleniny, přidejte i na teplotě pod kastrolem, ale po chvíli stáhněte, aby se zelenina nepřichytávala. Až bude všechna zelenina mírně orestovaná, přilijte víno. Když se víno začne vařit, přidejte rajčatový protlak, citronovou šťávu a osmažené kuřecí maso s česnekem a zázvorem. Zalijte vývarem. Na velmi mírném ohni nechte asi 2 hodiny pomalu probublávat pod pokličkou. Směs postupně pustí šťávu, ve které se bude kuřecí maso zvolna dusit (je-li třeba, podlijte). Poslední půlhodinu můžete pokličku sundat, směs v kotlíku tím ztratí vodu a zhoustne. Před podáváním případně dochutíte solí či pepřem, ale při správném postupu to nebývá nutné, chutě se v jídle dokonale promísí. Podávejte s bílou rýží či vařenými brambory. Ozdobte petrželkou.

 

Tento recept vařil Pavel Vítek v Prostřenu. Je opravdu moc dobrý proto jsem ho zaředila na své stránky. Nebojte se koření a kombinace surovin není to složité a stojí to zato.