Jdi na obsah Jdi na menu
 


Superčokoládové sváteční brownies

20. 3. 2013

 

 

 

Superčokoládové sváteční brownies

Ingredience
:

1 lžičku instantní kávy, 1 lžičku horké vody, 1/2 hrnku neslazeného kakaového prášku, 1/2 hrnku celozrnné mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva,  špetku mleté skořice – 1/2hrnku cukru (nejlépe hnědého třtinového), 3 polévkové lžíce řepkového oleje,  1 polévkové lžíce medu , 1 vaječný bílek Na polevu: 50 gramů hořké čokolády nasekané nadrobno,  3 polévkové lžíce vody,  1 lžičku rostlinného oleje,  2/3 hrnku moučkového cukru,  1/2 lžičky vanilkového extraktu


Postup:

-          Vymaž plech na pečení a troubu předehřej na 200 °C.

-           V hrníčku smíchej kávu s horkou vodou a postav bokem.

-           Ve větší misce smíchej kakaový prášek, mouku, prášek na pečení, sůl a skořici.

-           V menší misce rozmíchej olej, cukr, med a bílek. Poté do směsi přidej rozpuštěnou kávu.

-          Pomocí lžíce přelij olejovou směs do větší misky s práškovou směsí, rozmíchej a poté rukama vypracuj hladké těsto.

-           Těsto nech chvíli uležet v ledničce a poté z něj tvaruj malé kuličky o průměru zhruba dva a půl centimetru. Ty pak rozmísti na plech a nechávej mezi nimi asi čtyřcentimetrové mezery. Všechny kuličky pak palcem rozmáčkni na placky. Každý plech peč 7 až 8 minut.

-           Poleva. V malém hrnci rozpusť čokoládu a smíchej ji s vodou. Přidej olej, cukr a vanilku a vytvoř hladkou polevu. Nech ji trochu vychladnout.

-           Vršky upečených a vychladlých placek namáčej v čokoládové polevě, pokládej na tácek a nechej ztuhnout.

 70 kalorií

 

Dělám je i bez polevy a jsou moc dobré.