Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poník, lehký a těžký kůň

1. 2. 2013

PONÍK, LEHKÝ A TĚŽKÝ KŮŇ

Co je poník?
Poníci se liší od koní díky své jedinečné povaze a velikosti. Jsou hlubší v těle vzhledem k výšce, zatímco délka hlavy je obvykle stejná jako vzdálenost kohoutku od plecního hrbolu a délka hřbetu odpovídá vzdálenosti kohoutku od stehna. Lze pozorovat i rozdíly v akci, které vyplývají z vlivů původního prostředí. Koně mají zřídka tak jistý krok a nemají tak vyvinutý smysl pro vlastní bezpečí jako poníc.
Výška:U poníků se pohybuje mezi 10 a 15 pěstmi (100-152,5 cm).

Co je lehký kůň?
Na lehkém koni snadno rozeznáme znaky v tělesné stavbě, které ho předurčuje k ježdění. Tvar hřbetu umožňuje snadné upevnění sedla. Prvních osm párů žeber (pevná žebra) je plochých, takže sedlo spočívá za trapézovým svalem. Deset volných žeber je okrouhlených a dobře pérujících. Kohoutek je dobře patrný a sklon plecí od krku a kohoutku činí přibližně 60°.
Výška:Pohybuje se v rozmezích 15-17,5 pěsti (152,2-175-5cm).

Co je těžký kůň?
Těžký tažný kůň vyzařuje dojem velké váhy spojené se sílou. Tělo je mohutné a hřbet je široký, často se zakulaceným kohoutkem, který může být u některých plemen význačných obzvláštní tažnou silou položen výše než kříž. Tělo je mohutně osvaleno, zvláště na stehnech a zádi. Plece jsou poměně vysoké, což umožňuje nasazení chomoutu, a nohy jsou silné a krátké.
Výška: U těžkých koní bývá 16-18 pěstí (160,5-185,9cm).
Srst: Prodloužená srst typická pro těžká plemena (rousy) může způsobovat dráždění kůže, jestliže se na ní zachytí vlhká zem. Plemena bez rousů jsou lépe vybavena pro práci v hlubokém, těžkém terénu.

 


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář