Jdi na obsah Jdi na menu

Povinné předškolní vzdělávání

 

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravilo informační materiály ke změnám v předškolním vzdělávání, které souvisí s novelou školského zákona. Jde o zavedení povinného předškolního vzdělávání, nárokovost mladších dětí na přednostní umístění v mateřské škole a s tím související určení spádovosti školy.

 

Povinný rok předškolního vzdělávání se týká:

  • všech dětí, které do konce srpna daného roku dosáhnou věku pěti let
  • jsou státními občany České republiky nebo jiného členského státu Evropské unie a pobývají na území ČR déle než 90 dnů
  • dále se povinnost týká i cizinců pobývajících v ČR trvale nebo přechodně po dobu delší než 90 dnů
  • účastníků řízení o udělení mezinárodní ochrany

 

Povinný rok předškolního vzdělávání lze plnit pravidelnou docházkou do mateřské školy, a to souvislou čtyřhodinovou účastí. Dále je možné vzdělávat dítě individuálně, přičemž jej může vzdělávat doma rodič nebo může dítě navštěvovat jiné zařízení a do spádové mateřské školy přijde pouze na ověření úrovně osvojování očekávaných výstupů v jednotlivých oblastech podle RVP PV.  Vzdělávat se může dále za určitých okolností v přípravné třídě základní školy a ve třídě přípravného stupně základní školy speciální nebo v zahraniční škole na území České republiky.

Co se týče individuálního vzdělávání, takto vzdělávané dítě se nezapočítává do nejvyššího povoleného počtu dětí uvedeného v rejstříku škol a v případě jeho ukončení ze strany rodičů nebo školy, doporučuje MŠMT využít možnosti výjimky z nejvyššího počtu dětí zřizovatelem mateřské školy.

 

Materiály jsou rozděleny pro zákonné zástupce dětí, pro mateřské školy a pro zřizovatele, aby umožnily snazší orientaci v nově nastavených pravidlech. Zároveň je vydána souhrnná informace o všech změnách, které se týkají předškolního vzdělávání, a které vyplývají z novely školského zákona.

 

Informace pro zákonné zástupce dětí od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy