Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 8. kola KP II C

Na osmé kolo KP II C nebudeme ve Strážnici vzpomínat rádi  (blíže níže). Jelikož jsme jenom remizovali, tak nás v tabulce soutěže dokázali přeskočit jundrovští Jezdci a na záda nám nepříjemně dýchá také Duras, který má v posledním kole příjemný los, na rozdíl od nás.

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 ŠK Veselí nad Moravou B   8 8 0 0 24 46.0 33
2 Š.K. 1923 Sokol Kyjov   8 6 1 1 19 39.0 28
3 Jezdci Jundrov C   8 5 0 3 15 33.5 21
4 Jiskra Strážnice   8 4 2 2 14 33.5 24
5 ŠK Duras BVK Královo Pole C   8 3 2 3 11 33.5 23
6 ŠK Lokomotiva Brno E   8 3 2 3 11 32.0 22
7 Klub šachistů TJ Bučovice   8 2 1 5 7 26.5 18
8 VSK Univerzita Brno B   8 1 3 4 6 28.0 19
9 TJ Tatran Poštorná   8 1 1 6 4 27.0 17
10 Galerie Závodný Mikulov   8 1 0 7 3 21.0 11
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

Svoji dominanci potvrdili hráči Veselí, kteří dokázali udolat poštorenský Tatran a poslední tým, který se pokusí obrat veselské šachisty o body v této sezoně, bude právě strážnická Jiskra. Jistý sestup už mají v Mikulově.

8. kolo:

Klub šachistů TJ Bučovice - Jiskra Strážnice A 4 : 4

Podle papírových předpokladů jsme měli z Bučovic odvézt tři body a ono k tomu vlastně bylo velmi blízko. Jenže jak já, tak Marián Hrubša jsme odmítli nabízené remízy, což nás mohlo v konečném účtování mrzet, jelikož nám k výhře chyběl přesně půlbod. Hlavním problémem včerejšího utkání bylo selhání našich zadáků, tedy mě a Jirky Fanty. Obě partie se nám vysloveně nepovedly a svým ELOvě slabším soupeřům jsme odevzdali po celém bodu. Přitom mě dnes Vojta Šafařík ukázal v mojí partii cestu k výhře, viz diagram:

Bohužel jsem 31. Vxd5 neviděl, protože jsem přemýšlel pouze nad tím, jak ustoupit dámou. Zajímavé ovšem je, že v dalším průběhu partie jsem už motiv Vxd5 zahrál, to už bylo ovšem pozdě..

V tabulce jsme se tak propadli o jednu příčku (na 4. místo) a jedině bodový zisk se suverénním Veselím může odrazit útok momentálně pátého Durasu. Tak či onak můžeme už nyní hodnotit sezonu jako úspěšnou, protože jsme splnili cíl a udrželi se v krajském přeboru.

ŠK 1923 Sokol Kyjov - Galerie Závodný Mikulov 7,5 : 0,5

V tomto zápase nebylo co řešit, nota bene, když hosté přivezli pouhé torzo základní sestavy (čtyři náhradníky). Od potupného kanára zachránila borce z Mikulova remíza na sedmé šachovnici, jelikož Pavel Strmiska spěchal domů, protože měl jít na noční směnu. Když mu Eduard Závodný nabídl remis, tak ji po krátké konzultaci s kapitánem přijal a upaloval na autobus. Na ostatních šachovnicích neměli hosté šanci a zkušení domácí šachisté zapisovali jeden bod za druhým. Partiová ukázka Romana Matuly vlastně hovoří sama za sebe:

Bártů - Matula 0 : 1

Roman také zaslal pár fotografií z tohoto utkání:

20180211_113255.jpg
Pohled od první šachovnice.

20180211_113436.jpg
Jirka Neduchal po drobnohledem Ladi Šmída.

20180211_113236.jpg
Pohled na dumajícího Pavla Ivičiče, jehož počínání přihlíží Eduard Závodný.

Kyjov si tak s předstihem zajistil druhé místo a vlastně tím potvrdil papírové předsezónní předpoklady. Gratulujeme!

ŠK Veselí nad Moravou B - TJ Tatran Poštorná 4,5 : 3,5

Kdo by po minulém debalku Tatranu na tento tým na půdě lídra soutěže vsadil, byl by zřejmě považován za blázna. A ejhle - Tatran dělilo půl bodu od senzace! Domácí byli i přes absenci dua Bílek - Navrátil velmi silní, protože nasadili ostřílené náhradníky. Také hosté postrádali dva hráče základní sestavy, a to silné duo Věžník, Šťastný. Tatran udeřil na třetí a šesté šachovnici. Na trojce vyzrál zkušený František Veverka na nebezpečného Michala Skalku, na šestce se zrodilo zřejmě největší překvapení včerejšího zápasu, když spolehlivý Vladimír Janás nestačil na Františka Režného i přesto, že mu do plusu hrálo 312 ELO bodů. Velmi dobrý výsledek také zapsal domácí Luboš Vičar, který získal skalp Tomáše Trnky. Tatran tak čeká boj o záchranu až do samého konce, zato Veselané si touto výhrou zajistili už kolo před koncem vítězství v soutěži. Také jim na dálku gratulujeme!

Jezdci Jundrov C - ŠK Lokomotiva Brno E 5,5 : 2,5

Zdá se, že se ztrátou naděje na postup ztratili šachisté Lokomotivy nadobro motivaci do zbývajících zápasů a po výborném vstupu do sezony teď připsali třetí porážku v řadě. Domácí sice nasadili tři náhradníky, hosté jich ovšem přivezli hned pět. Jundrovští měli (krom druhé) na většině šachovnic místy až drtivou ELOvou převahu, což se také podepsalo pod výsledkem zápasu. Je pravda, že ve třech případech tuto převahu nepřetavili v celý bod, ale na druhou stranu nepovolili Lokomotivě ani jednu partiovou výhru. Jezdci tak zapsali čtvrtou výhru v řadě a v tabulce jsou na zasloužené třetí příčce, za nedostižným duem Veselí - Kyjov. V posledním kole je čeká souboj se zachraňující se Poštornou, což bude určitě velmi zajímavý zápas! Lokomotiva má už jistý střed tabulky a jelikož ji čeká v posledním kole Kyjov, dá se očekávat, že tam také zůstane.

ŠK Duras BVK Královo Pole C - VSK Univerzita Brno B 4 : 4

Tady jsem měl velice dobrý "čuch" na výsledek zápasu, když třaskavé brněnské derby svého vítěze nepoznalo. Hosté dorazili znovu v základní sestavě a ukazují, že to se záchranou soutěže myslí vážně. Domácí nasadili tři náhradníky, kteří uhráli dohromady pouhý bod. Durasu navíc chyběl úderný kapitán Michal Zavadil. V zajímavém zápase se zrodily pouhé dvě remízy a tři překvapivé výsledky (druhá, třetí a čtvrtá deska). Univerzita tak navýšila svůj náskok na Poštornou na dva body a v posledním kole má příznivější los (hraje s Bučovicemi). Duras naopak bude útočit na konečnou čtvrtou příčku.

Ještě jednou uvádím ODKAZ na shrnutí kola očima vedoucího soutěže.

Vložil: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář