Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 9. kola KP II C

KP dvojka je u konce. Byla to druhé sezona strážnické Jiskry v krajské soutěži a byla ještě úspěšnější, než ta nováčkovská! Získali jsme v ní o dva body více, než v té loňské a s bilancí šesti výher, jedné remízy a dvou porážek jsme obsadili dělené druhé místo, nebo řekněme, že jsme skončili o skóre na třetí příčce, což je obrovský úspěch!! Viz tabulka:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 Jezdci Jundrov "C"   9 7 1 1 22 46.5 37
2 ŠK Bystrc Oilers   9 6 1 2 19 46.5 32
3 ŠO Jiskra Strážnice   9 6 1 2 19 40.5 30
4 Š.K. 1923 Sokol Kyjov   9 6 1 2 19 39.5 26
5 ŠK Duras BVK "C"   9 4 2 3 14 37.5 29
6 VSK Univerzita Brno "B"   9 3 2 4 11 35.5 26
7 ŠK Agrotec Hustopeče "B"   9 3 1 5 10 37.0 25
8 ŠK Lokomotiva Brno "D"   9 3 0 6 9 29.5 22
9 KVASACO Vacenovice   9 2 1 6 7 30.5 18
10 Klub šachistů TJ Bučovice   9 0 0 9 0 17.0 10
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

Ze soutěže sestupují beznadějně poslední šachisté z Bučovic, kteří v tomto ročníku nezískali ani bod, do okresního přeboru je doprovodí také vacenovské Kvasaco, které na záchranu soutěže ztrácelo dva body a dá se říct, že nakonec zřejmě o jeho sestupu rozhodlo první kolo a těsná domácí porážka právě s brněnskou Lokomotivou. Skončit tento zápas remízou, mělo by Kvasaco lepší skóre a soutěž by udrželo, ale to je to otřepané "kdyby"...

9. kolo:

Jiskra Strážnice - Klub šachistů Bučovice 5,5 : 2,5

Už před zápasem jsem pozval všechny hráče Jiskry, kteří v tomto ročníku zasáhli do bojů v KP, ale i ty, na které se nedostalo, aby se dostavili do salonku Hubert strážnického hotelu, kde bylo pro všechny zúčastněné připraveno pohoštění. To bylo nakonec nabídnuto i hostujícím šachistům, a tak jim devátá porážka v řadě alespoň nemusela chutnat tak trpce. Bučovice se sice v zápase rychle ujaly vedení, ale bylo to to známé první vyhrání. Domácí šachisté (teda až na mě) se museli dost snažit, aby své partie dotáhli k vítěznému konci a nakonec tak stanovili skóre zápasu do konečné podoby. V utkání jsme tak splnili povinnost a já jsem si osobně trochu oddechl, protože nás Bučovice v loňském ročníku zle, nedobře vyučily a obraly nás o dva body. Tentokrát se překvapení nekonalo a když jsme kolem patnácté hodiny vyklízeli s Jirkou Fantou a Martinem Benovičem hrací místnost, panovala spokojenost. A my se už nyní těšíme na třetí sezonu v krajském přeboru!

Bystrc Oilers - Jezdci Jundrov C 5,5 : 2,5

Tento zápas byl nejen šlágrem 9. kola, ale i pomyslnou třešinkou na dortu na závěr celé soutěže. Utkaly se v něm první dva týmy tabulky - tedy Bystrc, která do KP 2 sestoupila z vyšší soutěže, a letošní suverén KP 2 z Jundrova, který v prvních osmi kolem ztratil pouze dva body za remízu s námi. Utkání se (dle slov pana Kalendovského) ovšem nehrálo v bystrcké klubovně, jelikož na Úderníku probíhala výměna podlahy a nakonec byl kapitán Lukáš Řehůřek rád, že se mu podařilo z klubovny donést alespoň šachovou výbavu a oba týmy se přesunuly do nedalekého baru. Zde se hrálo za plného provozu a šachisté tak byli krom hluku rušeni i zvědavými štamgasty. Nikomu ze zúčastněných to ovšem nevadilo, a tak se mohla zrodit první porážka Jundrova v tomto ročníku. Bystrc si tak přece jen zajistila druhou příčku tabulky a v případě, že jundrovští odmítnou postup do KP 1, bude tato možnost nabídnuta právě jí. Pan Kalendovský mi znovu zaslal všechny partie svého týmu a ty opravdu stojí za přehrání!! V některých to totiž bylo jako na houpačce a výhoda se plynule přelévala na jednu a poté na druhou stranu. Víc už asi není potřeba říkat, to se musí vidět!

1. Řehůřek - Slepov 0 : 1

2. Bednář - Gajdoš 1/2 : 1/2

3. Kuna - Tioka 1/2 : 1/2

4. Šípek - Kalod 0 : 1

5. Diviš - Vejnar 1 : 0

6. Hladký - Kalendovský 1/2 : 1/2

7. Hrdina - Klamár 1 : 0

8. Vojtek - Kacálek 0 : 1

A ZDE ještě odkaz na krátkou reportáž z webu Bystrce.

VSK Univerzita Brno B - Kvasaco Vacenovice 5,5 : 2,5

A do třetice výhra domácích v poměru 5,5 : 2,5. Tentokráte se z tohoto výsledku radovali šachisté Univerzity, kteří tak otevřeli pod svými soupeři pomyslné propadlo do okresního přeboru. Domácím tak vyšly plány, které nastiňují v reportáži na svém webu - viz ODKAZ. K výhře jim pomohla i výborná sestava, když ze základu chyběl pouze Jan Uhmann, který kvůli dvěma letošním excesům již nemůže dle pravidel soutěžního řádu nastoupit. Jeho náhradník - Vaska Zerdaloglu - tak patří k velmi silným šachistům a Univerzita byla tím pádem velmi silná. Hosté oproti tomu postrádali dva hráče základní sestavy, a to Michala Skalku, který nastoupil za Veselí ve druhé lize (!!) a Petra Krolopa. Přestože jejich dva náhradníci patří k tomu lepšímu, tak tentokrát oba padli. Univerzita tak (dle plánu) rozhodla utkání na spodních šachovnicích a tato výhra ji katapultovala na konečnou šestou příčku v tabulce. Nic platné tak nebyly dvě cenné výhry Martina Londina a Jirky Neduchala. Jejich tým skončil na předposlední příčce. Pro nás je to škoda, protože Vacenovice máme tzv. za humnem. Kvasaco si tak vyzkoušelo účinkování v krajském přeboru a zjistilo, že s tak úzkým kádrem nejde taková soutěž hrát.

Lokomotiva Brno D - Sokol Kyjov 3,5 : 4,5

Roman Matula už před zápasem avizoval, že posílá do Brna náhradníky. Ovšem jeho náhradníci by jinde hráli v základu. No považte - cožpak jsou Libor Machala, Josef Doxanský anebo Pavel Strmiska nějací náhradníci?! A to je vlastně i Jaroslav Hejda už devátý hráč soupisky a tím pádem náhradník. Utkání to bylo navýsost vyrovnané. Domácím už potřetí v řadě chyběli ze základu dva hráči a o jejich porážce se asi rozhodlo na spodních deskách. Konkrétně asi na té sedmé, kde domácí Zdeněk Polák nestačil na ELOvě slabšího Jakuba Strnada. Jinak se ke mně doneslo jen to, že Jana Čechala dost vyvedlo z míry, že hrál partii s nevidomým Tokabayevem na dvou šachovnicích a že se ho soupeř neustále dotazoval na to, jaký má čas. Cennou výhru zaznamenal mladý domácí talent Marko, který porazil Miru Zubalíka. Lokomotiva tak v posledním kole padla, výsledek tohoto zápasu už však nemohl nic změnit na její příslušnosti v KP 2 i pro příští sezonu. Kyjov má za sebou úspěšnou sezonu a dělí s námi a Bystrcí druhou příčku, respektive je o skóre čtvrtý. Takže tam určitě panuje spokojenost. Na webu Lokomotivy "visí" z tohoto zápasu strohý report, viz ODKAZ.

Duras BVK Královo Pole C - Agrotec Hustopeče B 4,5 : 3,5

Kapitán Durasu dokázal pro mnohé překvapivě na závěr soutěže sehnat všech osm hráčů a hned se mu to vyplatilo v podobě plného bodového zisku. Oba týmy postrádaly tři hráče ze základu. Domácí o své výhře rozhodli na prvních a posledních dvou šachovnicích. Za hosty kontrovalo trio ranařů Šedý, Kunc a Kočí, nicméně tentokráte to Agrotecu těsně nabody nestačilo. Před zápasem byl mezi oběma soupeři rozdíl jediného bodu, v konečné tabulce si však Duras touto výhrou dost polepšil a vyhoupl se na pátou příčku, což je vzhledem k jeho potížím se sestavou napříč celou sezonou úctyhodné umístění. Nováček z Hustopečí skončil o dvě příčky níže a soutěž udržel, což je také určitě úspěch. S oběma týmy se tak potkáme i v příštím ročníku.

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Chyba v komentáři k zápasu Lokomotiva Brno D - Sokol Kyjov 3,5 : 4,5

(Otmar Říha, 28. 2. 2019 19:52)

V komentáři k zápasu Lokomotiva Brno D - Sokol Kyjov 3,5 : 4,5 je uvedeno:
Lokomotiva tak v posledním kole padla a mohla poděkovat hráčům Univerzity, že porazili Vacenovice, protože v opačném případě by se právě ona poroučela z KP 2.
Není tomu tak, v opačném případě by se z KP 2 poroučela Univerzita B.

Re: Chyba v komentáři k zápasu Lokomotiva Brno D - Sokol Kyjov 3,5 : 4,5

(Pavel Solařík, 1. 3. 2019 9:48)

Ano, děkuji za upozornění, jdu to opravit a omlouvám se za mystifikaci :)