Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stručná historie Náboženské obce

 

Náboženská obec Církve čs. husitské v Ďáblicích byla založena roku 1935 jako součást Náboženské obce ve Vinoři u Prahy.

24. února 1935 se konaly první bohoslužby v místní ďáblické škole, které sloužil vinořský farář Karel Vít. (viz pozvánka, obr. 1.) Zároveň  byl ustanoven propagační odbor (str. 6 v kronice)

O rok později  (1936) byla ďáblická obec svědkem biřmování 56 mladých lidí, členů náboženské obce. Účasten byl tehdejší patriarcha církve dr. G. Procházka.

 V roce 1937 bylo zakoupeno harmonium pro hudební doprovod při bohoslužbách.

Roku 1938 se ďáblická náboženská obec zúčastnila národní pouti na Jenštýně, kde sloužil br. farář K. Vít z Vinoře (viz novin. Ústřižek, obr. 2).

Během válečných let byla činnost v NO omezena a v roce 1944 byl přidělen do NO Vinoř br. farář Mikulčák s tím, že bude obstarávat severní část obce, která zahrnovala Ďáblice.  Tento rok se také konaly za hojné účasti půlnoční bohoslužby v hostinci U Vernerů (viz foto, obr. 3).

Po ukončení války dne 22.června1945 bylo rozhodnuto o založení samostatné Náboženské obce v Ďáblicích. Zahrnovala tyto katastry – Bášť, Bořanovice, Březiněves, Čakovice, Ďáblice, Kojetice, Letňany, Líbeznice, Miškovice, Předboj, Sedlec, Třeboradice a Velkou Ves.

Ke dni ustanovení měla ďáblická náboženská obec 1 607 příslušníků.

Díky obětavosti manželů Veselých, kteří poskytli prostory, bylo možné konat bohoslužby i v Letňanech. Vybavili je také potřebným zařízením včetně kalichu.

Br. farář Mikulčák byl velmi činný v ďáblické obci, pracoval s mládeží, organizoval zájezdy a snažil se zajistit pro NO prostory pro kancelář a modlitebnu.

Roku 1948 udělil biskup pražské diecéze, později patriarcha, dr. M Novák, svátost biřmování  několika členům náboženské obce. (foto, obr. 4)

 Roku 1950 se podařilo získat a upravit dům pro modlitebnu, který ležel na Pražské ul., dnešní Ďáblická. Po opravách, které díky vydatné pomoci členů proběhly v krátkém čase, byla modlitebna roku 1951 slavnostně otevřena a byla v ní sloužena první bohoslužba. Velkou zásluhu na získání a upravení prostor měl opět br. farář Mikulčák. (obr. 5).

Od roku 1952 v naší náboženské obci sloužilo několik farářů.

V témže roce zde přijal svátost kněžského svěcení br. patriarcha J. Špak.

Roku 1957 byl zakoupen dřevěný kalich k bohoslužebným účelům.

Od roku 1953 je stále jednáno ohledně koupě domu, ve kterém byla umístěna modlitebna. Koupi se podařilo uskutečnit teprve roku 1969, když v naší náboženské obci slouží ses. farářka Mojžíšová.

Od roku 1962 v NO slouží br. farář V. Kratochvíl, je čerstvým absolventem Husitské bohoslovecké fakulty. Snaží se o oživení náboženské obce.

V srpnu roku 1967 nastupuje do naší náboženské obce ses. farářka Jiřina Mojžíšová, která zde bude působit dlouhých 31 let. (foto, obr. 6)

Jak jsme zmínili dříve, za jejího působení byl zakoupen dům, ve kterém je modlitebna. Během let se stále postupně opravuje a renovuje.

Ses. farářka  aktivně pracuje s dětmi i s mládeží. Roku 1971 udělil pražský biskup dr. J. Kupka svátost biřmování osmi biřmovancům. Pořádají se výlety, učast na celocírkevním shromáždění ve Škodějově,  konají se májové pobožnosti, schází se rada starších, každoročně se koná setkání ke Světovému dni modliteb.

Po roce 1990  s uvolněním poměrů se utvářejí dvě skupiny duchovní péče o děti a mládež. Roku 1992 navštěvuje ďáblickou modlitebnu pražský biskup br. R. Hradský a slouží slavnostní bohoslužbu.

Ses. farářka Mojžíšová odchází do důchodu roku 1998, vypomáhá však dále v naší obci, je členkou rady starších a finančním zpravodajem.  Po ní zde nastupuje br. farář Zdeněk Břeň, který vede zároveň i obec v Hloubětíně.

Roku 2001 se v modlitebně konalo biřmování a svěcení kněžstva ses. Evy Hrabákové. Svátosti udělil královéhradecký biskup br. Š. Klásek. Konala se i slavnostní bohoslužba na připomínku otevření naší modlitebny před 50 lety. V následujícím roce 2002 si zde br. emeritní patriarcha Špak připomněl výročí svého kněžského svěcení.

Roku 2003 nastoupila do ďáblické náboženské obce ses. farářka Renata Wesleyová.

Konají se ekumenické biblické hodiny v Čakovicích, v měsící říjnu se každoročně koná bohoslužba díkůvzdání za úrodu. Pokračujeme také v setkáních Světového dne modliteb.