Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrobky


 

   Hrobky jsou nejsložitější hroby, ať už zhlediska montáže ale i výroby. Pokud se jedná o výrobu nové hrobky, je budování spodní části hrobku náročné na čas, ale vše je nové ve top stavu. Pokud se renovuje stará hrobka, je oprava někdy rychlejší. Ale nikdy nevíme, co je za kteroukoliv stěnou a dnem. A tak je potřeba několik vrstev hydroizolace, popř. vložit do prostoru hrobky speciální plastovou vanu. Do které určitě voda zatékat nebude.

 

 

 

   Celková plocha hrobu je větší, čili i údržba takovéto plochy je časově náročnější. Naprostá většina hrobek se dělá stejným způsobem jako dvojhroby nebo jednohroby - z leštěného kamene a tak se plocha udržuje velmi snadno. Často stačí 2x za rok povrch umýt. Pokud se pomník nachází přímo pod koruny stromů, hlavně pod lípami, je potřeba povrch umývat častěji. Na čištění stačí používat hadřík s vodou, popř. s trochou přidaného Sava do vody. V žádném případě nepoužívat kyseliny a další nevyzkoušené přípravky - mohlo by dojít k porušení lesku! Vždy je potřeba smýt povrch ještě jednou čistou vodou.

 

 

 

   Na hrobky se používá celá řada žulových materiálů. Nejčastěji je volena obruba světlé barvy - z důvodu menšího kontrastu nečistot na světlém povrchu. Na tmavší žule je výrazněji vidět všechen prach a nečistoty. Krycí deska se často volí stejné barvy jako rám anebo stejné barvy jako je pomník. Pokud jsou krycí desky ze třech kusů, volí se prostřední krycí deska stejné barvy jako pomník. Sokl pod pomníkem bývá stejné barvy jako rám anebo i pomník. Pomník je, z většiny, volen tmavší barvy. Aby vznikl kontrast k celému hrobu a tím se zvýraznil prostor pro nápis jmen. Samozřejmě je možné zhotovit celou hrobku ve světlé barvě anebo celý v tmavší barvě. Vždy vycházíme z požadavku zákazníka a jeho představ. Váza a svítilna se volí tak, aby splívaly s celým dílem. Váza a svítilny se dělají z kovu - z stříbrného nerezu anebo z v černé barvě. Také se vyrábí vázy a svítilny z litého bronzu, lisovného mosazeného nebo měděného plechu. Velmi pěkně a sjednoceně vypadá hrob s použitím vázy a svítilny z kamene stejné barvy jako je pomník nebo obruba hrobky.

 

 

 

   Nápisy jmen se zhotovují pískováním, dříve se provádělo ručně. Nejvíce používané způsoby nápisu jsou zlatem a stříbrem. Je možno provést i jakoukoliv barvou anebo nechat nápis jenom přírodně vypískovaný. Také je možno zhotovit nápis "negativně" - tzn. opačně. Vypískuje se plocha kolem nápisu a písmo zůstane. Tento způsob se velmi často používal za dob první republiky, v současnosti se používá velmi zřídka. Na výběr je několik typů písma a můžeme zákazníkovi odeslat návrh písma na jeho vybraný tvar pomníku. Dodatečné nápisy na pomník je možné kdykoliv dodělat., ale je nutné vědět jednu důležitou podmínku. Zvolím si takový styl písma, který může kdokoliv na místě dosekat. Pokud zvolím psací styl písma je velmi těžké udělat takovýto nápis na hřbitově a tak musí dojít k demontáži nápisové desky = pomníčku. Takový nápis musíme udělat v naší provozovně a poté vrátit zpátky. Čímž se doba prodlužuje a cena kvůli montáži, demontáži a dopravě navyšuje.

 

   Vždy platí jedna zásada při výběru materiálu a tvaru pomníku- "V jednoduchosti je síla!"

 

Viz fotogalerie: