Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čištění kopyt

25. 2. 2013

Základem čištění kopyt je umět správně zvednout končetinu koně. Zvedáme-li levou hrudní končetinu, stojíme zády k hlavě koně na úrovni plece, levou rukou jedeme po zadní části nohy, v oblasti spěnky ruku přesuneme více na vnitřní stranu a jemně zatlačíme dozadu a nahoru. Pokud kůň nohu odlehčí, ohneme ji a zvedneme. Kopytní háček držíme v pravé ruce. Pravou hrudní končetinu zvedáme pravou rukou a kopyto čistíme háčkem, který máme v ruce levé.

 

ošetření kopyt

 

Pro čištění kopyt nepoužíváme příliš ostré kopytní háčky. Jako první čistíme střelku. Háček držíme hrotem od sebe a pohyby směřují k zádi koně.

 

ošetření kopyt ošetření kopyt

 

Poté vyčistíme patky kopyta. Háčkem pohybujeme směrem k hlavě koně.

 

ošetření kopyt

 

ošetření kopyt

 

Nakonec očistíme chodidlo, pokud je kůň okovaný očistíme i okraj podkovy a zkontrolujeme zda-li pevně drží.

 

ošetření kopyt

 

Pokud chceme zvednout levou pánevní končetinu, stojíme na úrovni slabin koně, zády k hlavě. Levou rukou jedeme po zádi koně, v oblasti holeně přesuneme ruku na vnitřní stranu končetiny a suneme ji stále dolu. V oblasti spěnky opět zatlačíme dozadu nahoru. Pokud kůň zvedá končetinu, pomůžeme koni nohu zvednout a ruku přesuneme až na kopyto. Nakonec si můžeme končetinu koně podložit stehnem levé nohy. Pravou pánevní končetinou zvedáme pravou rukou a čistíme levou. Podkládáme si jí pravým stehnem.

 

ošetření kopyt

 

Nejprve vyčistíme střelku. Tahy vedeme od předu dozadu. Poté vyčistíme patky, tahy vedeme směrem k sobě.

 

ošetření kopyt

 

Nakonec vyčistíme plochu chodidla.

 

ošetření kopyt

 

ošetření kopyt
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář