Jdi na obsah Jdi na menu
 


Postroje

Využití koně v tahu bylo v minulosti hojně využíváno. V době, kdy lidstvo neznalo pro práci a dopravu stroje, byla k tahu využívána síla zvířat. K tahu se nejčastěji využívali koně, osli (nebo jejich kříženci: klisna X oslí hřebec = mula; oslice X koňský hřebec = mezek) nebo voli.

 

V současnosti je využití koní pro účely dopravy minimální avšak stále významné z pohledu tradic a pro milovníky koní a lidi, kteří mají rádi pohled na krásná a vznešená zvířata. Využití koní pro práci v tahu je stále významné, při práci v lese v těžko dostupných terénech. A nezastupitelnou roli stále má i v rozvojových zemích světa při dopravě i práci.

 

Velice důležité je, aby postroje, které použijeme byly správneho tvaru a velikosti podle anatomických dispozic daného zvířete. Je nezbytné, aby každé zvíře mělo postroj, který mu přesně sedí a pasuje! Pokud nebude tato podmínka splněna je vysoce pravděpodobné, že zvířeti způsobíme vážné problémy v podobě různých otlaků a odřenin. Špatný postroj omezuje koně v pohybu a nedovoluje mu naplno využít jeho silový potenciál. Práce se tak stává velice neefektivní a pro koně stresující a často i bolestivá! Rozeznáváme dva základní typy postrojů a to:

 

  • Postroj chomoutový
  • Postroj poprsní
  •  
  •  

  • postroj






 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář