Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jadrná krmiva

25. 2. 2013

Obiloviny: vykazují vysokou koncentraci živin a málé zastoupení vlákniny. Tradiční obilovinou je oves. Lze ho podávat celý nebo mačkaný. Obsažený alkaloid avenin a glykosid koniferin příznivě působí na koňský organismus. Dieteticky působí i velký poměr pluch. Dále lze zkrmovat i ječmen. Pozor však na větší energetickou hodnotu i množství proteinů. Pokud podáváme kukuřici, je lepší předkládat celé palice než jednotlivá zrna. Musíme počítat se změnou zápachu stolice.

Luštěniny: bohatší na bílkoviny než obilná zrna. Biologická hodnota bílkovin , kromě sóji, je však jen průměrná.Luštěniny jsou vhodné především pro hříbata a mladé koně. Na luštěniny se koně musí navykat. Polní a setý hrách je koňmi dobře snášen. U luštěnin dáváme pozor na množství. Při překrmování způsobují plynatost a zácpy.

Sója se zpravidla používá v odtučněné formě. Sójový extrahovaný šrot obsahuje velké množství lyzinu a methioninu. Proto je vhodný pro mláďata a kojící klisny.

Olejniny: lněné semeno obsahuje až 40% tuku. Dieteticky působí jeho hlenovité látky, které ve vodě snadno bobtnají. Semena jsou bohatá na selen. Při zkrmování většího množství je nutné semena povařit (5-10 minut), aby se inaktivoval enzym lináza, který odštěpuje kyselinu kyanovodíkovou. Přo zkrmování je vhodné semena šrotovat nebo drtit. Naruší se tím pevná slupka a dochází k lepšímu trávení. Šrotujeme pouze takové množství, které brzy zkrmíme, protože dochází k rychlému žluknutí semen. Lze zkrmovat i lněné pokrutiny a lněný extrahovaný šrot.

Pro zlepšení lesku kůže a srsti lze použít slunečnicová semena. Jiné zbytky olejnin (řepky, máku…) nejsou pro koně vhodné.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář