Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vodění koně

Podle zvyku vodíme koně na jeho levé straně, na naší pravé. Při vedení koně jdeme zhruba na úrovni plece. Kůň by neměl pospíchat a předbíhat nás. Pokud se zastavíme, měl by se zastavit také. Dále by se neměl zastavovat, tahat nás kam chce. V obratech koně otáčíme od sebe.

 

Pokud máme koně na vodítku držíme pravou rukou vodítko zhruba 20 cm od karabiny, konec vodítka držíme v ruce levé. Stejné to je i s vedením na lonži. Pravá ruka drží koně u hlavy, levá svírá smotanou lonž.

 

Při vedení nauzděného koně rozlišujeme případ, kdy máme pouze otěže nebo má kůň martingal či poprsák. V případě, že má uzdečka otěže přehodíme je koni přes hlavu, pravou ruku držíme zhruba 20 cm od huby koně, přičemž prostředníček ruky je vsunut mezi obě otěže. Spoj otěží držíme v levé ruce. V případě martingalu se otěže nepřehazují přes hlavu a koně vedeme pouze pravou rukou s prostrčeným prostředníčkem.

 

Pozor: Vodítko si nikdy neomotáváme kolem ruky či si ho k sobě nevážeme uzlem. Kůň se může vylekat a lehce dojde k našemu zranění.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář