Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Jdi na obsah Jdi na menu

Ošetřování betonu

gettyimages-507687402-170667a.jpg

 

 

 

 

 

Ošetřování betonu je velmi důležité a první 2-4 dny zcela zásadní pak na celkovou životnost. V obvyklých podmínkách mají naše betony 7 denní pevnost již 90% té následné požadované pevnosti, tzn. mimo zimní měsíce má betonový strop např. z betonu C25/30 již po týdnu pevnost kolem 25Mpa nebo většinou i více, jelikož používáme výhradně čisté portlandské cementy CEM I té nejvyšší kvality (dovážíme pouze Německé), není třeba zbytečně dlouhých odbedňovacích intervalů (u stěn stačí 1 den).

V zimě 

Za účelem docílení požadovaných vlastností betonu, při provádění betonáží v zimním období (teplota okolí je nižší než 5°C), je nutno zabezpečit dostatečnou teplotu betonové směsi v průběhu celé doby hydratace, a to jak uvnitř, tak i na povrchu konstrukce.

Pro provoz v zimě využíváme na naší betonárně ohřev záměsové vody ( až 60´C), betonová směs má poté 17´C a více, hydratace cementu tak začne v obdobném čase jako během teplejších měsíců. Samozřejmostí v zimě je použití čistého cementu CEM I 42,5R, na naší provozovně pak máme v zimě CEM I 52,5R.

UPOZORNĚNÍ

Neexistuje často poptávaná přísada ´proti mrazu´  , všechny používané nebo dostupné přísady pouze podporují hydrataci cementu nebo odpuzují nadbytečnou vodu z uloženého betonu v kratším čase. Beton obsahuje vodu a tudíž ve větším mrazu zmrzne(zejména v malé vrstvě).

Obecně lze konstatovat, že pokud klesne teplota betonové směsi pod 5°C, dochází k zastavení hydratace. V této fázi však ještě nedochází ke znehodnocení betonu. Pokud teplota směsi však klesne (v době hydratace) pod 0°C, dochází již k nezvratným změnám v mikrostruktuře betonu a také k trvalému znehodnocení betonu.

Za účelem eliminace těchto výše uvedených jevů lze doporučit následující primární a sekundární opatření.

Primární opatření:

  • ohřev směsi teplou vodou, použití urychlovačů tuhnutí (urychlení vývinu hydratačního tepla)
  • betonáž provádět před nejteplejší částí dne / nikoliv odpoledne před večerem

Sekundární opatření:

  • proteplování stavební konstrukce
  • zakrytí konstrukce tepelně-izolační vrstvou
  • ohříváni okolí stavební konstrukce

 

 V létě

 

Jak v zimním, tak i v letním období bývá nutné za účelem snížení rizika degradace betonové směsi v průběhu jejího tuhnutí a tvrdnutí přistoupit k různým technologickým opatřením.

Za nejběžnější rizika při betonování v letním období lze označit:

  • příliš vysoká teplota okolí (zvýšený vývin hydratačního tepla)
  • vítr (vysoušení povrchu betonu)
  • silný déšť (vyplavování cementu z povrchu betonu)
  • přímé oslunění (vysoušení povrchu betonu)

Za účelem minimalizace těchto rizik je vhodné provádět zejména následující opatření:

  • mlžení (kropení) povrchu vodou (po dostatečném ztuhnutí)
  • překrytí povrchu vlhkou geotextilií nebo folií
  • ponechání betonu v bednění delší dobu, zvláště v horkém počasí
  • nástřik povrchu parotěsnou látkou (zamezení odparu vody)

V případě betonování za příliš vysokých teplot (popřípadě u značně masivních konstrukcí) lze také přistoupit k použití zpomalujících přísad, případně k použití cementu se sníženým vývinem hydratačního tepla.  Při teplotách kolem 30´ C a více nedoporučujeme betonovat povrchy, které zůstanou konečné.

 

 

 

 

 

 

 

 

Statistiky

Online: 1
Celkem: 179009
Měsíc: 3036
Den: 121