Jdi na obsah Jdi na menu
 


Červený trpaslík

Červený trpaslík, těžařská loď, exploatující měsíce planety Saturn, je dlouhá pět mil, široká tři míle a její posádku tvoří 169 lidí. Do čtyřiadvaceti hodin bude 168 z nich po smrti...Jediný, kdo přežije ozáření, bude "poslední z posledních", nejbezvýznamnější člen posádky, Dave Lister, který bude v době nehody ve stavu nevědomí a jeho březí kočka, bezpečně uzavřená ve skladišti. Po probuzení za tři miliony let se tedy bude Lister nacházet pouze ve společnosti tvora, jenž se vyvinul z jeho kočky, a Arnolda Rimmera, holografické simulace jednoho mrtvého člena posádky. Pozor! Nezapomeňme na senilní palubní počítač Holly, jehož původní IQ 6000 se smrsklo na IQ 60!

To je výchozí situace seriálu, jehož každá část nás zavede na palubu Červeného trpaslíka a dá nám s jeho hrdiny prožít mnoho všedních "kosmických" dní i mnohá úžasná dobrodružství, která se mohou stát právě a pouze v budoucnosti, vzdálené tři miliony let...

Seriál Červený trpaslík vznikl v roce 1988 a do roku 1993 bylo natočeno 44 epizod. Čtyřikrát byl nominován na mezinárodní cenu Emmy, v roce 1994 ji získal, stejně jako mnoho jiných mezinárodních cen a uznání. Za těch deset let se stal pojmem a kultovní záležitostí, ve čtrnácti zemích byly založeny jeho fankluby, k jeho pravověrným vyznavačům patří mnoho slavných osobností celého světa (mj. např. Madonna), prodalo se téměř dva miliony videokazet a stejné množství knih.

Není tedy divu, že se k této úspěšné látce po téměř deseti letech BBC vrátila. První tři řady seriálu byly technicky zdokonaleny (digitalizace, počítačové přezvučení apod.), byla dotočená osmá (osmidílná) řada a Červený trpaslík se vydal na svou další úspěšnou pouť světem, na níž dorazil i k nám.

Seznam epizod

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář