Jdi na obsah Jdi na menu

Výroční zpráva za rok 2023

Vážení rybáři, rybářky, hosté,

          před přečtením mé zprávy za loňský rok bych vás chtěl všechny pozdravit a přivítat ve Vlčické hospodě. Jsem rád, že jste si do Vlčic našli cestu a zajímáte se o dění v naší organizaci.

Za loňský rok měla naše organizace 120 členů, z toho 6 mládež (15–18 let) a 13 dětí (do 15 let). Letos je 117 členů, 4 mládež a 11 dětí. Loňský rok byl z našeho pohledu úspěšný a shrnu větší akce.

Bagrování rybníků Brigádník, Nový, Babinka. Všechny rybníky jsou prohloubené a udělané do spádu, aby lépe odtékaly. Kdo jste byli na výlovech, tak jste mohli posoudit, že se rybníky mnohem lépe lovily. Momentálně jsou v nich zakomorované ryby na jarní nasazení do řeky a Huťského rybníku. Nasazení vlastních ryb nám ušetří nemalé peníze. Více ve zprávě hospodáře.

Po odbagrování bahna došlo v rámci možností vzhledem k času na opravu hrází. Byla zpevněna cesta na hrázi a zpevněné hráze z pražců.

Všechny výlovy proběhly úspěšně, dá se říci na profesionální úrovni a taktéž kvalita ryb byla vynikající. Za tuto práci patří dík našim hospodářům a všem, kdo jste se výlovů zúčastnili. S panem Wágnerem jsme uzavřeli smlouvu o pronájmu Huťského rybníka o další dva roky. U Huťského rybníka se na chvíli ještě zastavím. Po výlovu rybníka Nový a dosazení rybníka Huťský se stala nepříjemná událost. Rybník si vyhlídla hejna kormoránů a chodili sem lovit. Ryby se schovávaly v rohu rybníka u výpusti asi 14 dní. Některé ryby byly poraněné od kormoránů a o část násady jsme přišli. Ryby jsme dosazovali od tchořovických rybářů. Děkuji všem, co se podíleli na plašení hejn kormoránů, hlavně panu Fialovi, který zde bydlí. Další nepříjemnou věcí je bobr na náhonu. Náhon se snaží přehradit a zamezuje přítoku vody do rybníka. To nám dělá velké potíže a náhon musíme čistit 2x do týdne. V létě za nízkého stavu vody jsme museli navýšit prkny jez u náhonu, jelikož do rybníka netekla žádná voda. Částečně jsme tím zajistili malý přítok vody.

Na minulé schůzi jsem vás informoval o zrušení elektrické přípojky na sloupu u Huťského rybníka. Přípojka je zrušena a elektřinu jsme při výlovu odebírali po domluvě z areálu mlýna, což pro nás bylo cenově výhodnější.

Dále se uskutečnily dětské a dospělé rybářské závody s posezením v areálu naší Rybárny. Obě akce proběhly velice úspěšně s výbornou účastí našich členů. Myslím, že kdo nepřišel, může litovat. Příští akce budou v termínech:

Dospělé závody se budou konat dne 25. května 2024.

Dětské závody se budou konat dne 7. září 2024.

 

Ještě se zastavím u pergoly v Rybárně. Pergolu jsme nechali zaměřit, nechali jsme vyhotovit geometrický plán a vše bylo vloženo do katastru nemovitostí. Vše nás vyšlo na 6 000,- Kč. Dnešní schůze se uskutečnila v dřívějším termínu, než jste zvyklí. Je to dáno tím, že nás čekají výlovy všech našich rybníků. Chceme rybníky slovit během března a pokud bude čas a počasí, budeme pokračovat v údržbě hrází. S výlovy vás seznámí hospodář Petr Baláž, kam budou ryby nasazeny.

Bohužel vás musím seznámit s nepříjemnou zprávou, která ještě není stoprocentně ověřena, ale o které se již mluví a bude se o ní rozhodovat na územní konferenci. Jedná se o zrušení všech RMV u všech organizací ČRS. Na konferenci se bude tato věc projednávat. Více se k této věci vyjádřím v diskuzi. Než vás seznámím s plánem práce, informuji vás o údržbě našeho auta, které jak víte hojně využíváme. Používá se pro přivezení vápna do rybníků, rozvoz krmení, výlovy, k rozvozu ryb do řeky. Dále pro přivezení ryb od tchořovických rybářů, když jim zbude ryba cca 2 – 3 q, tak ji hospodář přiveze a použije na dosazení rybníků nebo hlavního toku. Proběhla údržba auta. Byla provedena výměna všech filtrů, oleje, čepů řízení, geometrie, brzdových destiček a kapaliny, promazání křížů kardanových hřídelí, vyčištění a namazání brzd, 2x pneumatiky, nástřik podvozku. Cena za opravu i s díly byla cca do 10 000,- Kč.

Než přečtu plán práce, seznámím vás s odpracovanými hodinami. Bylo odpracováno a zaplaceno 1 100 hodin. Do těchto hodin nejsou započítány výlovy rybníků Huťský, Brigádník a Nový. Zde členové pracují za pohoštění na Rybárně nebo ve Ždírecké hospodě, za což jim děkuji.

 

Plán práce

  1. Výlovy rybníků a nasazení ryb.
  2. Oprav hrází časově v rámci možností.
  3. Údržba a čištění náhonu do rybníka Huťský.
  4. Údržba toku, oprava jezů v rámci možností.
  5. Schody do Babinky – propočtem kolik by to stálo.
  6. Oprava garáže u Huťského rybníka.
  7. Uspořádání dětských rybářských závodů.
  8. Uspořádání posezení ždíreckých rybářů s chytáním ryb.
  9. Vyřezání větví a údržba toku na horní části RMV.
  10. Podílet se ve spolupráci s Obecním úřadem ve Ždírci a ostatními složkami v obci na organizování kulturních a sportovních akcí.

 

Jak víte od loňské návštěvy pana Macha na naší schůzi byl vytvořen nový program pro rybáře s názvem RIS. Chtěl bych poděkovat jednateli M. Krňoulovi a hospodáři P. Balážovi, kteří se s tímto programem naučili, což je stálo spoustu hodin a prošli si i školením. Při výdeji povolenek jste se sami přesvědčili, že s tím byla spousta práce.

Dále připomenu, že v platnosti zůstávají všechna schválená doporučení a benefity.

Děkuji obci a hasičům za významnou pomoc a spolupráci. Věřím, že i nadále bude naše spolupráce pokračovat. Všem našim členům děkuji za odvedenou práci. Děkuji všem za pozornost a přeji všem hezké zážitky u vody, hodně zdraví a bohatých úlovků.

Petrův zdar