Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 2018

 

Vysvětlivka:  zkratka "ZuD", vyskytující se v textu,  znamená stanoviště "Zahrada u Domu"

6. leden

Začátek ledna bezmrazý, počasí připomíná spíš konec listopadu.

Protože nevím, jaké mrazy přijdou koncem měsíce a v únoru a nechci riskovat případné zimní ztráty, které mne díky mrazům kolem -20°C potkaly loni , zahrabávám loni vysazené sazenice, za které již nemám náhrady, do hliněných růvků (8 sazenic = 8 koleček zeminy).

  • Před koncem roku nějaký zaběhnutý zajíc, králík či jiný krátkonohý hlodavec okousal u země několik mladých hlaviček – měl bych koupit pletivo a zabalit je!

31. leden

Lednové počasí nebylo vůbec lednové. V noci teploty jen kolem nuly, přes den nad nulou.

12. únor

Vypadá to, že letos už žádné větší zimní mrazy nepřijdou. Leží trocha sněhu, noční mrazy přibližně kolem -5°C, přes den sníh zvolna odtává. Zahájil jsem postupně sezónní řez (včera prvé tři keře na zdi).

ledový

konec února

Pořádně drsná zima přece jenom z východu letos dorazila. Noční mrazy spadly pod -10°C od 21. února, s výhledem na zesilující poklesy až k teplotám kolem -20°C na přelomu února/března. A to už začaly kvést sněženky a ze země povylezly narcisy.  Tak jsem raději všechny sazenice v révové školce přikryl haldou sněhu a  ve viničce jsem všechny cennější mladé hlavičky taky zasypal.  Naměřil jsem tyto teploty ve výšce 0,7 metru nad zemí:

24. února – ZuD   -16,5°C , vinička    - 14,4°C

25. února – ZuD   -14,5°C,  vinička    - 14,5°C

26. února – ZuD   - 20,5°C, vinička    - 18,4°C

27. února – ZuD   -15,0°C,  vinička    - 14,5°C

28. února – ZuD   - 21,0°C, vinička    - 17,8°C

1. března  - ZuD   -18,0°C,  vinicka    - 16,9°C

2. března  - ZuD   -  9,5°C,  vinicka    -   9,4°C

4. března  - ZuD   -12,5°C,  vinička    -   9,9°C   uff, a je to za námi!

Březen

V týdnu na přelomu února a března jsme si s rodinou odskočili zalyžovat do zasněžených Alp a myslel jsem si, že tím zima dfn. skonči a začne jaro. Ale omyl! Po slibném náznaku jara ve druhém březnovém týdnu s kvetoucími sněženkami, krokusy a rašícími narcisy, udeřily opět mrazy, na toto období celkem silné (!):

18. března – ZuD   -6,5°C,    vinička    - 7,2°C

19. března – ZuD   -9,5°C,    vinička    - 9,9°C

20. března – ZuD   -6,5°C,    vinička    - 7,3°C

22. března – ZuD   -10,0°C,  vinička    - 8,0°C

Jak vidno, jaro se odkládá na neurčito. Réva je naštěstí zatím v klidu, bez mízy.

 

27. března – u některých ostřihaných keřů se začíná objevovat slzení. Odpolední teploty v závěru letošního chladného března jen do 10°C.

5. duben

Zaznamenán začátek rašení prvých dvou odrůd – tradičně Marquette a SS

7. duben

Dokončen střih a vyvázání tažňů do drátěnky. V rašení rychle následující další odrůdy.  Je teplo, odpoledne kolem 20°C, ale v noci při vyjasnění jen kolem nuly a podobně teplý má být i následující týden, z čehož tedy moc radostí nešílím, neb to nevěstí mnoho dobrého.

12. duben

Tričkové odpolední teploty trvají a teplo je už i v noci (více než  5°C), réva intenzivně raší, narašeno už je cca 80% odrůd. 

Postřik proti roztočům Sulkou. Rozhrabány zimní protimrazové růvky, protože by se křehké letorostíky při pozdějším rozhrabání mohly ulámat.

18. duben

Začíná každoroční kritické období s celodenním vyjasněním a silným rizikem nočních mrazíků. Réva je narašená dle odrůd  ve fázi od  rozpuklých pupenů (včelí prdelky) cca 5 mm až po zelené listové růžičky délky 2 cm. Dnes ráno jsem na ZuD naměřil jen +0,4°C, ačkoli meteo předpověď byla mnohem optimističtější. Takže to bylo o fous! Musím si přirychtovat plachtoví a teplomet do bojové pohotovosti.

Příkmenné pásy ve viničce jsem včera projel rotavátorem (nakypření, likvidace plevelů).

19. duben

Dnes ráno v ZuD -0,9°C ve výšce 50 cm nad zemí. Pupeny na tažních jsou zde narašené a rozpuklé méně než ve viničce, zatím jen 0,5 až 1 cm, takže jsem to risknul a krycí plachty neroztáhl. Ve viničce byly krásné 3,5 °C. Odpolední teploty se šplhají nad  20°C.

20.÷25. duben

Panuje tričkové "červnové počasí" s odpoledními teplotami až kolem 25°C, ráno 5 -10°C, téměř neprší. Réva je krásně narašená, listové růžice a letorostíky o délce 3 až 10 cm. Na mnohých odrůdách je vidět záplava okvětí, radost pohledět!

27. duben

Dnes ráno po včerejším přechodu studené fronty a nočním bezvětrném vyjasnění mrazivý pokles teploty:

- na ZuD naměřeno -2,5°C (plachtuji a přitápím), všechny stromy v květu, ráno všude námraza!

- ve viničce naštěstí minimum +0,6°C.

Ještě silnějšímu poklesu teplot zabránila vysoká řídká oblačnost, která se zvolna nasunula po 2 hodině.  V následných dnech se má opět oteplit.

2. květen

Dopadlo to dobře, žádné škody nejsou. Teplé slunečné a suché počasí trvá. Všechny keře jsou nádherně narašené, letorosty jsou dlouhé 5 až 30 cm. Raší to odevšad. Na letorostech je spousta okvětí, takovou nadílku jsem u sebe snad ještě neviděl. Jestli mi to zmrzne, tak se půjdu oběsit na koleje s ostře nabitou bambitkou doprostřed rybníka. A pro jistotu si tam pustím plyn!

Měl bych už udělat podlom, tedy vylámat nadbytečné letorosty, hlavně ty z kmínku a ze starého, ale váhám, berla Mrazilka stále hrozí…

7.+ 8. květen

Jasné noci trvají, suchý vítr fouká od východu a zase to bylo teplotně na hraně, když to na mé mrazuchoulostivé zahradě po dvě noci spadlo až k nule. Samozřejmě, že jsem nebyl doma, takže jsme to mohl na dálku jen pasivně sledovat:

6. květen:     ZuD   ?             vinička  +2,7°C

7. květen:     ZuD   0,0°C,     vinička  +2,1°C

8. květen:     ZuD   0,5°C      vinička  +4,0°C

Naštěstí po návratu z cest nezjištěny žádné škody. Bylo to o fous! Týdenní předpověď počasí sice hlásí setrvalý stav s občasnými bouřkami, ale už by to nemělo nad ránem tak silně klesnout. Takže udělám podlom, čili vylámu nadbytečné výhony a očistím kmínky. Musím už také začít vyvazovat natahující se letorosty do drátěnky.

Na zahradě (ZuD) začíná být pekelné sucho, letos jsme kvůli suchu ještě ani jednou nesekali, tráva už skoro uschla a chrastí pod nohama. V tuto roční dobu nevídané!

11. květen

Očištění kmínků, lehký podlom (= vylámány některé nadbytečné letorosty) a zastrčení letorostů do prvého dvojdrátí.

19. květen

V minulých dvou dnech při několika přeháňkách bouřkového charakteru napršelo přibližně 20 mm vody. Vzhledem k obrovskému vláhovému deficitu za duben a půlku května je to ale málo. Stačilo to prakticky tak k "provlhčení trávníku", v hloubce od 20 cm je už zcela sucho.

Na ZuD jsem provedl chemické ošetření proti roztočům přípravkem Sanmite. V révové školce totiž, kde se vzal, tu se vzal, se mi začal nějak rychle rozlézat vlnovník. Nejvíc napadl odrůdu Kolobok a to hodně. Na Vitře, což je starý keř o kus dál na zdi, se mi vlnovník taky poněkud více pomnožil. V rámci akce jsem pak vzal šmahem skoro všechny keře na ZuD, i s minimálními projevy vlnovníka a hálčivce, které bych jinak ignoroval.

Ve viničce je všechno OK (ťuk, ťuk!), roste to, radost pohledět!  Pozastrkoval jsem dlouhé letorosty do druhého dvojdrátí.

22. květen

Jako první začala kvést odrůda Somerset Seedless, oproti minulým letům je to obrovský náskok téměř tří týdnů. (Hlavním důvodem je letošní absence ničivých jarních přímrazků).  Ještě kdyby tak vydatně zapršelo, chronické sucho trvá a prohlubuje se, přičemž ve výhledu pravděpodobnost srážek minimální.

Ze sortimentu jsem definitivně  vyřadil tyto odrůdy: Elma, Križovnikovaja a Zlato, protože keře se dlouhodobě potýkaly s následky zimních mrazů a letos po zimě odešly do věčných lovišť zcela, přestože zima nebyla nijak extrémní.

Na jejich stanoviště vysazeny tři nové stolní odrůdy: Chrust, Effekt a Tajna monacha, všechny ultra rané.

23. květen

Za květináčové náhradníky jsem vyměnil sazenice, které silně pomrzly v průběhu zimy 2016/17, ale v loňském roce vykazovaly jisté známky života (viz. článek  Zmrtvýchvstání  v sekci Různá překvapení) a které se po další zimě 2017/18 už k životu neprobraly. Bylo to celkem 5 sazenic (Alexa, Sensacija, Preobraženije, Kolobok, Zarja nesvetaja). A také jsem stejným způsobem vyměnil Garold, protože už loni byl dvouletý keřík koncem léta podezřele neduživý (nahnědlé fleky na zdrobnělých listech neznámého původu) a přestože jsem hlavičku Garoldu na zimu zasypal růvkem, na jeře se k životu už neprobrala a uschnula.

24. květen

Prschíííí!!! Hurá, při bouřce napršelo asi 35 mm. Je zalito.

30. květen

Preventivní postřik proti padlí č. 1 přípravkem Quadris max.

Postřik jsem nestihl dřív, zhruba 1/3 odrůd už je v květu, američanky jsou už téměř odkvetlé (SS, Einset S., Marquette, ES15-53). Po dešti z minulého týdne nastal raketový růst letorostů a zahušťující se keře už se mi přestávají líbit. Bude nutný průklest letorostů, probírka násady a odlistění zóny hroznů, což jsou práce, které fakt nemám rád. Jinak vše OK.

Po zcela suchém dubnu napršelo v průběhu května 55 mm srážek.

05. červen

V rozkvetlých květenstvích révy na ZuD jsem objevil malé černé brouky! S největší pravděpodobností se jedná o blýskáčka řepkového, která se sem dostal z blízkého obrovského lánu řepky, která dokvetla. A blýskáček si našel náhradní zdroj potravy! Květenství na Elegantu jsou téměř zlikvidována a na ostatních odrůdách jsou poškozena s různou intenzitou. Okamžitě nasazuji Mospilan !

Babiši, vládo, Ministerstvo zemědělství a Evropská unie, přestaňte hubit přírodu a zasuňte si laskavě tu svojí zasranou a z našich peněz štědře dotovanou řepku do prdelí!!!

06. červen

Černý malý brouk, poškozující květy – Blýskáček řepkový zjištěn i v dokvétajících odrůdách ve viničce, i když ne v tak hojném invazním počtu, jako na ZuD . Ve viničce již zasáhnout nestihnu, neb na několik dní odjíždím. Mrzí mne, že pravděpodobně nejvíc budou postiženy nově vysazené odrůdy, protože tyto mladé keře vykvetly nejpozději a brouk se teď na ně slétne.

Provedeno kompletní odplevelení a nakypření příkmenných pásů motorovou a ruční plečkou.

14. červen

Réva, zdá se, úspěšně odkvetla a bobulky se začínají nalévat. Marquette a SS jsou nejdál s bobulemi velikosti hrášku. Napršelo téměř 30 mm a je zalito. Vše klape, jak má (až na ta zničená květenství Elegantu). Jenže já blbec jsem si ve viničce omylem vypustil celou tříkubíkovou nádrž dešťové vody, kterou jsem pracně a po kapkách nachytal od půlky března. Takže na léto jsem zcela bez vody! To jsem zvědavej, čím budu zalívat sazenice a mladé keříky, až půda vyschne…

29. červen

Po delší době jsem se opět dostal do viničky. Réva bují, na některých odrůdách zjištěny listové nekrózy vyvolané pravděpodobně nevyváženým příjmem prvků ve výživě (černohnědé skvrny a fleky na starších listech), např. na  Galahadu, Alladinu, Regentu, Solarisu, …

Proveden druhý preventivní postřik proti padlí – Discus + Falcon, přidáno listové hnojivo Wuxal SUS Kombi  Mg (K+Mg, bez P).

Zastrčení letorostů do dvojdrátí, dílčí osečkování i částečné odlistění v zóně hroznů.

V průběhu června napršelo na ZuD celkem 86 mm srážek.

1. ÷ 3.

červenec

K ránu na ZuD při celonočním vyjasnění a severním proudění vzduchu byly 50 cm nad zemí naměřeny tyto "velmi" zajímavé teploty:  Ne (2.7.) … +1,9°C, Po (3.7.) … +1,5°C, Út (3.7.) … + 3,1°C,   

což je méně, než bývá mnohdy v lednu! Ve viničce 2.7. bylo také zajímavých +3,9°C.

Ve viničce odplevelení příkmenných pásů (č. 2) – nejvíc se rozrůstá svlačec a pýr.

Zahajuji odlistění zóny hroznů a probírku bohaté násady hroznů.

4. červenec

Na části výsadby v ZuD proveden preventivní postřik proti padlí Falconem – jedná se o tři keře odrůd Diamant, Kodrjanka a Vitra, které rostou na zdi a jejichž hrozny byly loni i předloni padlí(-m) zcela zničeny v rámci pokusů s bio-přípravkem AQ10.

8. červenec

Na kompletní výsadbě v ZuD proveden preventivní postřik proti padlí přípravky Quadris max + Karathene new. Tímto s "ostrými pesticidy" pro letošek končím (…doufám).

12. červenec

Zahájena redukce násady hroznů (probírka) u stolních odrůd.

Ze stolních odrůd se jako první začala vybarvovat a zdá se, že i blížit k brzkému cíli Ajuta !

Vše zatím vypadá velmi, velmi nadějně, na zažité poměry až famózně.

20. červenec

Kromě zmíněné Ajuty se červeno – fialově vybarvují už i Atos, Sfinx, Tjulpan, Čarli, a SS, z moštových je nejvíc  modrý Golubok, následovaný Regentem, tmavnout právě začíná Marquette. K zobání už brzy budou bílé odrůdy Platovskij a Liepajas Dzintars.

Na starších listech některých odrůd se objevily příznaky typické pro nedostatek hořčíku (Sfinx, Rombik,  Rusbol muskatnyj), starší listy Regentu a Glenory jsou tečkovitě kropenaté  (také deficit hořčíku?). Trochu obav mám ze světlého mramorování na starších i mladších listech odrůdy Bažena. Dnes jsem totéž objevil i u Ajuty. Snad to nebude nic vážného a je to také fyziologická reakce na nějaké nepříznivé výživové podmínky…

23. červenec

V plastové chráničce (obal kolem kmínku proti okusu zvěří) jsem dnes objevil zapomenutý a dobře ukrytý první zralý hrozen. Vlastně hrozínek - prvý  panenský hrozen nové odrůdy Rombik. Chuť příjemná s lehkým nádechem muškátu a dužina chruplavá. Bezva!

Osečkování dlouhých letorostů na vrcholu a bocích listové stěny.

31. července

Začíná letošní rekordně brzká sklizeň hroznů stolních odrůd! Plně dozrál panenský hrozen odrůdy Rombik (měl slušných 17,5°ČNM), trochu jsem se ukvapil s odstřižením panenského hroznu Ajuta, který měl jen 13° ČNM, ale už byl v pohodě jedlý. Zobací SS má zhruba 17° ČNM a muškátek v podobě Liepajas Dzintars  solidních 15°CNM.

V průběhu července v krátkých bouřkách napršelo na ZuD 55 mm vody.

1. srpen

Cukry letí raketově nahoru – kontrolní měření cukernatosti bílých moštových odrůd v jednotkách CNM: Platovskij  ~15°, Dubljanskij ~15°, Solaris ~17° (15 ÷20)! Připadám si letos, jako bych pěstoval někde u Znojma, či Velkých Bílovic !!

Začal jsem síťovat moštové odrůdy.

4. srpen

Preventivní BIO postřik proti padlí a šedé plísni (resp. plísním na hroznech) prostředkem Serenade Aso.

Vosy začínají útočit, prvním cílem je dozrávající Nero. Začínám pytlíkovat hrozny stolních odrůd.

Posledních cca 14 dnů bylo velmi teplých, s odpoledními teplotami až 35°C. Na ZuD začíná být sucho.

9. srpen

Mám zasíťováno – moštové odrůdy a většinu stolních. Ještě zbývá nasadit pytlíky na jednotlivé hrozny stolních odrůd, na které mi už nezbyly sítě. Pytlíkování je výrazně pracnější a pomalejší, ale kromě ptactva ochrání i proti vosám, což sítě neumí. Hladových vos přibývá jako máku…

11. srpen

Druhý preventivní postřik prostředkem Serenede Aso, zaměřený nejen proti padlí (list), ale tentokrát hlavně proti botritickým plísním na hroznech. Musím totiž udržet letos překotně dozrávající hrozny zdravé ještě po dobu dvou týdnů dnů, kdy se bohužel nebudu moci své révě věnovat tak, jak by bylo žádoucí.

Kontrolní měření cukrů u bílých moštových odrůd: Platovskij ~15ºNM (! málo), Dubljanskij ~15ºNM, Solaris 20÷22ºNM (!!). Není mi jasné, proč Platovskij od posledního měření v cukernetosti takřka neposkočil, přestože se jeho bobule už krásně začaly vybarvovat do tradiční elegatní hnědé barvy?

Zdravotní stav všch keřů je OK, nikde žádné plísně. Vosy začaly útočit jako pominuté, co jsme stihl zapytlíkovat, zapytlíkoval jsem, ... děj se vůle boží. Trpím.

 

24. srpen

Po návratu z dovolené nacházím kolem domu (čili na ZuD)  suchem vyprahlou zmírající krajinu - doslova prérijní savanu! Naštěstí keře u štítové zdi stodoly, Diamant, Kodrjanka a Vitra, které si mohou sáhnout pro vodu do větších hloubek, vypadají dobře. Mnohem hůř jsou ale na tom zbývající keře, rostoucí v suchém koutě zahrady s nepropustným skalnatým podložím. Ty vypadají zbědovaně, spodní listy suché a opadané, hrozny povadlé až seschlé! Takový tristní stav z důvodu nedostatku vody jsem na ZuD ještě nezažil. Co se tady odehrávalo, to muselo být snad něco jako saharské peklo.

Zítra se zajedu podívat do viničky, v předtuše neradostné...

26. srpen

No, ve viničce mi to taky už řádně schne a úpěnlivě prosí o zálivku, ale přece jenom proti ZuD je zde situace lepší, protože je zde silnější vrstva zeminy, který dokáže naakumulovat a podržet více vody, než slabá vrstva ornice na ZuD. Je vidět, že růst letorostů je zastaven a keře "jedou  na úsporný metabolický režim". Spodní listy některých keřů začaly silněji schnout a opadávat… Vodo, zaprš, prosím.

A copak cukry na moštovkách? U Solarisu  jsem naměřil  19÷25 °CNM, což je optimum, ale u Platovského zatím jen 17÷22°CNM a Dubljanskij měl rovněž cca 20°CNM. Takže vinobraní bude  v sobotu.

U červených, resp. modrých měl Regent kolem 15°CNM, Marquette zhruba 23°CNM, a Rondo za nimi se plazící se slabými 10°CNM. Tady musím ještě se sklizní delší dobu počkat.

27. srpen

Ráno u země na ZuD naměřena teplota jen +1°C !!! Ve viničce +3,1°C

30. srpen

Neprší a totální sucho trvá, listy vadnou, transport cukrů do hroznů se prakticky zastavil.

V průběhu tropického srpna, prakticky jen v jeho úvodu, napadlo u nás v několika krátkých přeháňkách pouze 16mm vody, která neměla šanci se dostat ke kořenům.

3. září

Konečně začalo pršet (hurá!) a během uplynulého víkendu napršelo přibližně 40 mm vody!

Plánované bílé vinobraní jsem musel kvůli trvalému mokru odložit. Mám obavu, jak se šokový přísun vody projeví na praskání bobulí jednotlivých odrůd, hlavně stolních.

11. září

Sklizeň bílých moštových odrůd, kterou jsem původně plánoval již před týdnem, ale jaksi nebyl čas:

zdravý a pěkný Solaris s cukry  23,5°CNM, Dubljanskij (z jednoho testovacího keře, zdravý) 23°CNM, avšak Platovskij intenzivně napadený Botritis cinerea s cukry v průměru kolem 22°CNM (botritické bobule měly kolem 30°CNM). Plíseň šedá napadla po deštích Platovského jako mor  a během 5 dnů jej zcela zachvátila!

Sklizeno celkem 81 kg hroznů. Otestován nový mlýnkoodzrňovač  Grifo DMA – krásná rychlá práce. Vylisovaný mošt v demižonech, cca 50 litrů, přidány ušlechtilé kvasinky.

Z vylisovaných matolin, které mi bylo líto vyhodit, se pokusím vyrobit "druhákový burčák".

18. září

Sklizeň modrých mošťáků s cukry: Marquette 23 ÷ 25°,  CC 22 ÷ 23°, Regent 17° a Golubok 17 ÷ 18° (měřeno v jednotkách CNM). Vzhledem k silnému napadení hroznů ušlechtilou plísní Botritis cinerea (což byl hlavní důvod sklizně, neboť bylo napadeno  již cca 30% objemu hroznů), která zvyšuje cukernatost napadených bobulí, měl mošt ve výsledku 22°CNM.

Rozmačkáno, odstopkováno a umístěno do kvasné kádě. Přidány ušlechtilé kvasinky.

Bohužel jsem ve spěchu zapomněl sklizené hrozny zvážit, odhaduji, že rmutu v kádi je zhruba 60 litrů.

Hrozny odrůdy Rondo jsem nesklidil a zůstaly viset na keřích, protože za posledních 14 dnů se cukry z neznámého zcela zastavily a naměřil jsem jen slaboučkých 11 ÷ 12°CNM.

24. září

Po nočním krátkém vichru se prudce ochladilo, další výhled příznivých denních teplot je nevalný. Léto je pryč a začal podzim.

Mladé vínko dokváší v demižónech a na keřích visí poslední nesklizené hrozny.

26. září

Noční mráz -3°C s největší pravděpodobností letos předčasně ukončil pěstitelskou sezonu. Očekávám, že nesklizené hrozny se vydají na svou poslední pouť do kompostu.

30. září

V průběhu září sice postupně napršelo slušných 91 mm, ale zastavený vegetační vývoj, který nastal vlivem velkého srpnového sucha, to už nedokázalo vykompenzovat, takže za tyto dva poslední vegetační měsíce došlo u pozdnějších odrůd ke zpoždění odhadem o cca 14 dnů, čímž se prakticky vyrušil velmi nadějný jarní náskok.

7. říjen

Od prvého letošního podzimního  mrazíku z 26. září přišly ještě další tři, přesto část listové plochy na keřích ještě zůstala zelená. Některé odrůdy sice jsou prakticky už bez listů, jiné se však ještě vesele zelenají, jako by se nechumelilo  (např. Marquette !). Hrozny zbylých stoláků, které přešly mrazem a stále nesklizené visí na keřích, mají změklou dužinu. Řádí na nich octomilky jako divé!

19. říjen

Posledních 10 až 14 dnů panovalo ukázkové slunečné babí léto s odpoledními teplotami až kolem dvacítky. Ale předešlé mrazíky poškodily listovou plochu natolik, že se u zbývajících visících hroznů už prakticky nic neděje, kromě jejich postupného sesychání. Výjimku tvoří Graf Monte Kristo, který využil posledních slunečních paprsků a  dovybarvil se do syté červeně. Cukry už ale nabrat nestihl. Když už nebude k jídlu, tak alespoň pěkně vypadá …

Zbylé listy žloutnou  a kvapem letí dolů. Nastal čas uklízet, hodnotit a plánovat.

26. říjen

Ve viničce sběr posledních hroznů ne zcela sladkého GMK a Vostorgu muskatného (ten stále ve velmi slušné chuťové kvalitě.

20. listopad

Teploty běhají kolem nuly, je typický sychravý závěr listopadu. Z keřů odstřihány zbylé mumifikované a hnilé hrozny odrůd, na které zbyl Černý Petr a propadly v zájmu pěstitelově. Ve viničce to byly: Rusbol Muskatnyj, Rusbol Ulučšennyj, Rondo a Kodrjanka. A na ZuD: Diamant , KoKl belyj, Beloje čudo, Vostorg, Viktoria, JCHD a Einset Seedless.

Zimo, už můžeš zaťukat. 

prosinec

Konec roku proběhl v klidu, žádné větší mrazy nepřišly, často silněji foukalo a chvílemi pršelo a pak zase  trochu sněžilo, čili klasický ušmudlaně pošmourný  prosinec.

 

Závěrečné hodnocení sezony:

Radost roku:              jaro letos bez zmrzlých letorostů !!!

Zklamání roku:           slabá odolnost Platovského proti botritidě

Objev roku :              biologický fungicid Serenade Aso (šedá plíseň, padlí, …)

Problém roku:            velmi suchý srpen

Pocit z roku:              

 

 

Další události roku:     na jaře dokončení drátěnky, začaly plodit některé z nových perspektivních  stolních odrůd, odplevelování pomocí motorové plečky Vari RP-T2/S, divná kvalita hroznů odrůdy Galahad ve viničce i na ZuD,   60 litrů bílého a 33 litrů červeného vína, zakoupen ruční mlýnek a odstopkovač hroznů Grifo  DMA – pro malovinařské poměry ideální pomocník