Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čarli

Čarli je pro mne taková "pozdní Kodrjanka". Jejich hrozny totiž vypadají dost podobně. Jednoznačnou doménou Čarliho je velká plodnost. Násada hroznů, bývá velmi vysoká a vzhledem k slabšímu růstu letorostů je u mne nezbytná jejich silná redukce. Po odkvětu z keře odstraňuji nejméně 50% mladých hroznů. Dozrávání u mne spadá bohužel až do závěru září až začátku října a to už se cukry nabírají hodně obtížně. V úvodu podzimu u nás už bývá dost vlhko a sychravo. V souvislosti s tím u Čarliho s nelibostí pozoruji výraznější náchylnost k zaplísnění a hnilobám hroznů. Je to zapříčiněno slabou a křehkou slupkou bobulí, které ve fázi zralosti velmi snadno podléhají vnějším nepříznivým vlivům. Například v sezóně 2017 jsem kvůli plísni peniciliové na bobulích musel vyhodit polovinu objemu hroznů. Pokud se tento hendikep potvrdí i v příštích sezonách, budu nucen tuto plodnou a vzhlednou odrůdu vyřadit z kolekce.  

Přestože cukernatost v době sklizně dosahuje hodnot kolem 17° NM, což je pro stolní odrůdy už téměř ideál, nelze říci, že by při konzumaci hroznů Čarliho měl člověk pocit, že má v puse úplně sladkou náladu. Dužina je chuťově spíš taková svěže kyselkavá, ovocnáři by v daném případě uvedli odborný termín "navinulá", s jakýmsi ovocně "tabákovým" přídechem. Rozhodně netradiční, osobitá a zajímavá. Není to žádná fádně sladká chuť, se kterou koketuje například Elegant. Dužina je středně pevná a lze jí přiřknout přívlastek "masitá", slupka je slabá a při konzumaci na sebe neupozorňuje. Je tady ale bohužel jedno ALE, a to jsou semena. Semena mého Čarliho jsou totiž dost výrazná a zároveň velmi křehká, takže při rozkousnutí bobule dojde snadno i k jejich rozdrcení. Potom člověk společně s pikantními bobulemi chroupe i něco jako nahořklý písek. Škoda této kaňky!

(aktualizace 10/17)

 

Sezónní hodnocení odrůdy