Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

Ženský pěvecký sbor vznikl v osmdesátých letech minulého století při Střediskovém kulturním zařízení v Dobřanech. Soubor založil a vedl pan učitel Jaroslav Dientsbier až do roku 1990, kdy soubor ukončil svoji činnost.

V roce 2004 zásluhou manželů Blanky a Vítězslava Ulrichových a za pomoci pana Vozára, ředitele ZUŠ J. S. Bacha Dobřany, se obnovila činnost sboru - jeho bývalých členek. Za vedení paní učitelky Magdy Vozárové se činnost pěveckého sboru zaměřila nejen na zpěv lidových písní, ale i na zpěv vánočních koled a písní duchovních, za klavírního doprovodu pana ředitele Jana Vozára.

 

historie1.jpg

 

 

        Od roku 2005 mají Dobřanské bábinky i taneční složku. Jednotlivá taneční vystoupení (country, lidový tanec, Česká beseda, staropražské písně, pivo v české písni) vznikají pod vedením pí uč. Miloslavy Beštové a pí ing. Jiřiny Boučkové. Na heligonku hudebně doprovází p. ing. František Bouček.

Sbor pravidelně vystupuje v Domovech pro seniory a sociálních ústavech nejen doma, ale i v Plzeňském kraji (Plzeň, Nebílovy, Chotěšov, Švihov, Nýřany, Chlumčany, Vstiš, Letiny, Sulkov, Dnešice, Snopoušovy, Kdyně, Mirošov, Hradec u Stoda, Liblín...) Na Adventních podvečerech na dobřanském náměstí, v kostele sv. Mikuláše a sv. Víta, v kostele Psychiatrické léčebny. Na různých společenských akcích (bály, setkání rodáků apod.). V posledních letech se pravidelně zúčastňujeme celorepublikového festivalu "Seniorská píseň" v Českých Budějovicích.

Soubor má nyní 22 členů

 

 

25cs_1.jpg

Původní ženský sbor z roku 1982