Jdi na obsah Jdi na menu
 


Romové v Česku strádají a jsou diskriminovaní, říkají Američané

20. 4. 2013

Třetina Romů v České republice žije v ghettech, tvrdí zpráva o stavu lidských práv, kterou vydalo americké ministerstvo zahraničí. Americký kongres, kterému je zpráva určená, se také například dozví, že Romové v ČR strádají chudobou a čelí diskriminaci.

Podle zprávy je sociální odloučenost Romů a násilí proti nim vážným problémem Česka.  

 

"Někteří politici, zejména na místní úrovni, se uchylují k veřejné kritice romské komunity, kterou často urážejí, obviňují z jejích problémů a uplatňují kolektivní vinu za spáchané zločiny," stojí v každoročním monitoringu, který letos vyšel již po šestatřicáté. Zhruba třetina českých Romů podle zprávy žije ve "vyloučených lokalitách", tedy ghettech, kterých je v zemi přes 400. Podle zprávy strádají chudobou, negramotností a nezaměstnaností, jsou diskriminovaní ve vzdělávání, zaměstnanosti a bydlení.

 

Organizace zabývající se lidskými právy kritizují úsilí vlády o
řešení této situace jako nedostatečné, uvádí zpráva. Za další problémy Česka označuje korupci, přetížení věznic, násilí proti ženám a dětem či  antisemitismus. Americké ministerstvo kritizuje také ilegální zaměstnávání cizinců a údajnou diskriminaci odborů.

 

"Vláda přijala kroky k obžalování a potrestání úředníků, kteří zneužívají funkce v bezpečnostních službách a ve státní správě, dílčí beztrestnost ale přetrvává," uvádí se v části dokumentu věnované korupci. České zákony sice poskytují nástroje k potrestání viníků, vláda ale právo ne vždy využívá dostatečně účinně a úředníci občas vyváznou bez trestu.

 

Tvrdé kritice vystavila americká zpráva režimy v Severní Koreji, Íránu nebo na Kubě. Za obecně znepokojivý trend v oblasti lidských práv ve světě označuje omezování prostoru pro aktivity občanské společnosti.

 

Dokument kritizuje brutalitu syrského režimu a jeho boje s opozicí, za pozitivní naopak označuje vývoj v Barmě směřující k rozšíření občanských práv. Zvlášť neuspokojivé je podle zprávy v řadě zemí postavení menšin, zejména etnických, náboženských a homosexuálních.