Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dráhy spouští cenovou válku o cestující na D1, Praha - Brno už za 90 Kč

České dráhy spustily ofenzivní marketingovou kampaň. V Praze a Brně začnou kolemjdoucím nabízet kupony se slevou 60 Kč. Kdo je využije, může na trasu mezi oběma městy vyrazit už za bezkonkurenčních 90 Kč. Student Agency se zlobí, že si dráhy k nabídce vybraly místa, odkud odjíždějí její žluté autobusy.

 

 
D1 Express Českých drah vyjíždí z pražského hlavního nádraží. Cestu z Prahy do

D1 Express Českých drah vyjíždí z pražského hlavního nádraží. Cestu z Prahy do Brna zvládá za 2 hodiny a 35 minut. | foto: České dráhy

České dráhy začnou slevy nabízet ve stanu u pražské stanice meta Florenc a v Brně u hlavního vlakového nádraží ve středu v poledne, a až na výjimky budou s marketingovou akcí pokračovat do 3. května vždy do šesté hodiny odpoledne.

Cílem kampaně je podle drah získat nové cestující z řad motoristů a lidí cestujících autobusy po D1. Dráhy si pro kampaň vybraly dobu těsně před tím, než se ke konci dubna rozjede oprava dálnice D1, která bude na šest let na vybraných úsecích zpomalovat jízdu ze 130 kilometrů za hodinu na osmdesát. (více zde)

Nejlevnější obyčejné jízdenky lze u Českých drah nyní na trase Praha - Brno koupit v akci za 210 Kč, kdo má In-kartu In 25 %, může ji sehnat za 175 Kč a kdo vlastní IN-kartu IN 50 %, nakoupí jízdenku i za 150 Kč. "Voucher půjde využít na pokladně na všechny dálkové spoje, které jedou přes Českou Třebovou, takže nejlevnější jízdenku půjde pořídit už za 90 korun. Na elektronické jízdenky se však kupon nevztahuje," doplňuje mluvčí českých drah Radek Joklík.

 

Student Agency: Dráhy dokazují, že nepotřebují dotace

Student Agency považují krok konkurence za podraz. "Mrzí nás, že dráhy zneužívají opravu dálnice D1 v konkurenčním boji proti nám. Nezaměřují se na na získání nových zákazníků z řad motoristů, což by bylo pro všechny veřejné dopravce i řidiče prospěšné, ale na přesazení cestujících z autobusů do vlaků drah," řekl iDNES.cz mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj.

Prohlášení drah o tom, že chtějí řidičům aut nabídnout novou alternativu cestování z Prahy do Brna, je podle Ondrůje jen výmluva. "Kdyby to mysleli vážně, nebudou svou akci spouštět právě u míst, ze kterých odjíždějí lidé našimi autobusy, ale postaví se například u čerpacích stanic," argumentuje Ondrůj.

Celá akce je podle něj za hranicemi férovosti také proto, že spoje drah jsou dotovány ze  státní kasy. "Když takto dráhy podtrhují cenu, dokazují tím to, že žádné dotace nepotřebují a mohou jezdit bez nich," podotýká mluvčí Student Agency.

Žluté autobusy jezdí nyní z Prahy do Brna za 210 Kč, kdo má kreditovou jízdenku, zaplatí 165 Kč

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/drahy-spousti-cenovou-valku-o-cestujici-na-d1-praha-brno-za-90-kc-pbt-/ekonomika.aspx?c=A130415_133246_ekonomika_spi