Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nádraží i Masarykovo náměstí v Náchodě letos zrekonstruují

3. 5. 2013

Nádraží i Masarykovo náměstí v Náchodě letos zrekonstruují

Náchod.

Náchod. Autor: Deník

 

Náchod /FOTOGALERIE/- Město má v plánu v letošním roce začít s realizací celé řady významných investičních akcí.

 

Náměstí oblékne nový kabát

Hned několika změn by se mělo dočkat Masarykovo náměstí. Dojde k rekonstrukci kašny a zároveň k jejímu mírnému posunutí. Kašnu po opravách obklopí vzrostlá zeleň. „Přesnou částku, která bude zapotřebí na rekonstrukci kašny, ještě nevíme, odhadem to bude jeden a půl milionu korun,“ uvedl místostarosta Tomáš Šubert.

V okolí kostela vznikne v rámci rekonstrukce náměstí takzvaná „klidová zóna“, chybět nebude ani kontejnerová zeleň. Kdy přesně se s rekonstrukcí středu města začne, není dosud jasné, vše totiž závisí na dokončení oprav jižní věže kostela. Poté by mělo dojít i k vydláždění náměstí.

„Počítáme s tím, že rekonstrukce náměstí bude zahájena nejpozději na podzim,“ uvedl starosta Jan Birke.

Zároveň dojde i k snížení počtu parkovacích míst na náměstí. Z nynějších 248 parkovacích míst jich zůstane jen asi 180. Řidiči však nebudou mít důvod k zoufání, neboť město hodlá vybudovat v blízkosti náměstí hned několik nových parkovišť. Jedno vznikne v prostorách bývalé vietnamské tržnice za radnicí, další v Tepenské ulici, počítá se i s vybudováním parkovacích míst v ulici U Sodovkárny.

Část parkovišť nebude zpoplatněna

Součástí některých nových parkovišť budou parkovací automaty, část nových parkovacích míst by zpoplatněna být neměla.

„Jsem přesvědčen o tom, že pokud vzniknou v Náchodě tři až čtyři stovky nových parkovacích míst, nebude to ani vidět,“ zareagoval starosta Jan Birke na dotaz ohledně přesného počtu chybějících parkovacích míst v Náchodě.

Město zároveň chystá i zvýšení cen některého parkovného, více by se mělo platit především za stálá stání.

Jedna hala pro všechny cestující

Další velkou investiční akcí, kterou ocení především cestující, je dlouho plánovaná rekonstrukce hlavní budovy nádraží. Ta bude nově sloužit jak pro vlakovou, tak i pro autobusovou dopravu. Všechny ostatní okolní objekty včetně kiosků budou zbourány. Nájezd autobusů by měl být nově v prostoru, kde se nyní nalézá železniční přejezd se závorami. Všechny autobusy budou na nádraží vjíždět přímo z „kruháku“ U Itálie.

Současně vzniknou před hlavní budovou dvě zastřešené rampy, které budou sloužit jako nástupiště pro cestující. Chybět zde nebude ani společný informační systém, prostřednictvím kterého získají lidé informace o příjezdech, odjezdech a případných zpožděních autobusů a vlaků.

Součástí nové, moderně vyhlížející hlavní budovy nádraží, budou i obchody.

Financování celé akce bude trojcestné, peníze na nové nádraží vydá stát, kraj i samotné město.