Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čtyřicet herců prověří prkna jeviště. Šubrtova Dobruška začíná

14. 4. 2013

Otevře ji představení ochotnického spolku Na Tahu, které přijede zahrát představení Strakonický dudák.


„Je to technicky nejnáročnější inscenaci letošního ročníku. Vystupuje v ní na čtyřicet herců. Chvíli jsme váhali, zda se na jeviště tolik lidí vejde, ale nakonec jsme se rozhodli, že se kus hrát bude," prozrazuje spoluorganizátor přehlídky, vedoucí společenského centra a ochotnický herec Pavel Štěpán.


Přehlídky se zúčastní pět amatérských souborů a představení se budou konat v pondělí od půl osmé večer. „Je to tradice. Navíc se ve všední dny neděje moc akcí, tak lidé mohou v klidu vyrazit do divadla," vysvětluje Pavel Štěpán.


Týden po začátku přehlídky, 22. dubna, odehraje v Dobrušce své představení Otylka divadelní soubor Maska při TJ Sokol z České Skalice.
Na další inscenaci, která by se podle názoru Pavla Štěpána dala považovat za vrchol celé přehlídky, mohou diváci vyrazit 29. dubna. Jedná se o poslední pondělní představení. Hrát se bude kus Na hraně života, který nastudovalo Divadlo z Roztocké z Jilemnice.


„Není to hra typická pro ochotnické soubory, moc často ji neuvádí. Podle mě je herecky nejnáročnější a vybočuje," prozrazuje Pavel Štěpán s tím, že za zhlédnutí stojí i ostatní plánovaná představení.


Derniéru hry Ženy pana Voka si na přehlídce v pátek 3. května odbude místní divadelní soubor F. A. Šubert. „Jelikož v souboru hraje řada studentů, museli jsme představení přesunout z pondělí na pátek," vysvětluje Pavel Štěpán.


A o možnost pobavit se nebudou ochuzeny ani děti Je pro ně připravena čertovská pohádka Jak spravedlnost z pekla vzešla, se kterou do Dobrušky v neděli 5. května dorazí divadelní soubor Šembera z Vysokého mýta. Tato hra začne ve tři odpoledne a přehlídku zakončí.


Lístek na jedno představení stojí 80 korun. Kdo však chce vyrazit na všech pět, může si zakoupit abonentku. „Jsou stále v prodeji a stojí 320 korun. Divák se v podstatě na jedno představení dostane zadarmo," říká Pavel Štěpán.

Představení

15. dubna ⋌od 19.30 hodin
STRAKONICKÝ DUDÁK
Klasika J. K. Tyla, kterou není třeba představovat.
DS Na Tahu z Červeného Kostelce

19. dubna ⋌od 19.30 hodin
OTYLKA
Komedie o tom, jak podváděná manželka bojuje s nadváhou, manželem i autoritami.
DS Maska z české Skalice

22. dubna ⋌od 19.30 hodin
HOTEL MEZI DVĚMA SVĚTY
Hra o lásce, zmoudření a druhé šanci na nový lepší život.
Divadlo V Roztocké z Jilemnice

3. května ⋌od 19.30 hodin
ŽENY PANA VOKA
DERNIÉRA oblíbeného představení.
DS F. A. Šubert z Dobrušky

5. května ⋌od 15 hodin
JAK SPRAVEDLNOST Z PEKLA VZEŠLA
Strašidelně veselá pohádka o zlé princezně a tříhlavém draku.
DS Šembera z Vysokého Mýta