Potahové hmoty
MARSHMALLOW POTAHOVÁ HMOTA
2 lžíce citr.šťávy
370 g práškový cukr;
škrobová moučka na podsypání
Postup:
Obsah sáčku dáme do misky,přidáme citr. šťávu a vložíme na 20-30 sekund do mikrovlnné trouby,ale neodcházíme a raději hlídáme a průběžně promícháme.Když se rozpustí přidáváme moučku po trochách dokud to jde.Po té na vál nasypeme opět moučku,rozhrneme a dáme do ní řidké těsto. Zhrneme nejdřív nožem a pak pomalu ručně do tuha.Protože hmota lepí,podsypáváme škrobovou moučkou.Pokud je příliš tuhá,malinko si namočíme ruce bud do vody,nebo potřeme citronovou šťávou a zpracujeme znovu.Musíme mít vlhké ruce ne příliš mokré!! Po znovu ztvrdnutí dáme na 5-10 sekund do mikrovlnky víc ale ne!!
Hmota je sametová a houževnatější než marcipán,lépe se s ním pracuje,ale chuť se nedá srovnávat.
Uchováváme v sáčku!!!
Mléčná potahovací hmota-Marcipán
200 g moučky
1 čl pšeničného sirupu nebo kukuřičného a kdo nesežene lze nahradit medem
2 čl oleje
3 čl mandlové tresti
50 ml teplé vody (raději 45 ml a pak si jen namočit ruce)
Postup
suchou směs prosijeme aspoň 2 x,přidáme zbývající suroviny a propracujeme buď ručně nebo v hnětacím robotu nebo domácí pekárně
Pokud je příliš tuhé,močíme jen ruce, né příliš,ale jen jednou a pak si to hlídáme,musí být jak plastelína a netrhat se!!
Pokud to máte naopak příliš měkké a lepí se stejnou váhou přidejte prosátou moučku se suš.mlékem,do konzistence plastelíny.
Mě se vždy povede
Nakonec přidáváme podle sebe do určitých kousků barvivo
Salková hmota
1 krabice suš.pol.mléka
1 plechovka salka hustého
3 lžíce pšeničného nebo kukuř. sirupu ( koupíte ve zdravé výživě)
voda dle potřeby ( velice opatrně)
do chce mandlové aroma může dát
Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady až vznikne měkká karamelková hmota.
Hmota většinou ztvrdne na kámen,ale dobrá rada: po dvou hodinách pokud bude hmota příliš tvrdá si namočte ruce a opět propracujete,dejte do silik. sáčku a nechte uležet.
Druhý den opakujte totéž,pak už by to prý mělo zůstat měkké.
Držím pěsti ať se povede