Jdi na obsah Jdi na menu
 


Meteorologická bomba. Je pravda, že je proti Rusku použita klimatická zbraň?

27. 1. 2020

Meteorologická bomba. Je pravda, že je proti Rusku použita klimatická zbraň?

Dmitrij Pisarenko

20. ledna 2020

 

Na otázku, zda může být mimořádně teplá zima v Rusku zaviněna Spojenými státy, odpovídají vědci, že v principu to možné je. Jen je otázka, nakolik je to efektivní.

Dne 29. května 2017 přišel na Moskvu uragán a měl 18 obětí. Tehdy se proslýchalo, že Američané použili proti Rusku tajnou technologii k ovlivnění počasí. Od té doby každá přírodní katastrofa (vedro, bouře, záplava) se považuje za nechvalně známou klimatickou zbraň USA. Tak i současná zima.

 

V senátu hledají „ruku Moskvy“

Poslanec Dumy Žuravljov se vyjádřil v rádiu Govorit Moskva, že byla proti Rusku použita klimatická zbraň. Důvodem mělo být, že dne 16. ledna neklesla ranní teplota pod +3,1 °C, což nebylo zaznamenáno od roku 1925. Podle něho využívá Amerika v moderních technologiích všechno možné. Ve Vietnamu také použila klimatickou zbraň a její práce v tomto směru pokračují, ač jsou zakázány. USA to kryjí vědeckým výzkumem, a ten zakázaný není. Podle poslance je jejich cílem narušit v Rusku permafrost. Dobře vědí, že by to pro Rusko byla katastrofa, proto tuto zbraň testují.

 

Meteorologové a klimatologové nazvali úvahu poslance „úplnou hloupostí“. Hlavní specialista centra počasí „Fobos“ Jevgenij Tiškovec upozornil, že se ani vždy nepodaří rozehnat mraky nad Moskvou před svátky. Rovněž na území USA bylo v posledních letech a měsících tolik přírodních katastrof, že by se i Američané mohli zamýšlet, pro koho je to asi dobré. A někteří o tom i přemýšleli. Ředitel výzkumu Hydrometeorologického centra  Roman Vilfand řekl, že „nyní jsou nad územím USA častější atlantické cyklony a v americkém senátu se ozývají hlasy, že by v tom  mohla být ‘ruka Moskvy’“.

 

„Oblastní výbor pracuje“

Poslanec Žuravljov vyslovil hypotézu o použití klimatické zbraně již před půl rokem. Tehdy se v evropské části Ruska silně ochladilo, v Moskvě byly průtrže mračen a na Sibiři hořely lesy. Řekl, že taková léta nemohou být a že „washingtonský oblastní výbor pracuje“.

Klimatolog Andrej Kiseljov uvádí, že se otázka klimatické zbraně objevuje pravidelně, ale nikoliv z úst specialistů. Je to takový dlouho trvající nesmysl. „Jestliže se někdo snaží vytvořit klimatickou zbraň, nemá to perspektivu. V každém případě bude méně spolehlivá než jiné druhy zbraní.“

V polovině sedmdesátých let byla z iniciativy Sovětského svazu přijata Konvence o zákazu válečného nebo jakkoliv jinak nepřátelského využití prostředků ovlivňujících přírodní prostředí.

Oficiálně se žádná země nepřiznala, že by někdy pracovala na klimatické zbrani, případně na geofyzikální, ovlivňující veškeré přírodní prostředí, včetně litosféry, hydrosféry, ionosféry atd. Přesto se podobné technologie používají, třeba k rozhánění mraků ke svátkům. Američané to používali ve vietnamské válce. V období dešťů rozmetali nad mraky jodid stříbrný a suchý led a vyvolávali podle své potřeby lijáky. Zaplavila se pole s rýží a rozplavily se Ho Či Minovy stezky, po kterých partyzáni dopravovali  zásoby a zbraně. Avšak efekt zde byl krátkodobý a bylo to drahé.

Od té doby není o klimatických výzkumech Pentagonu nic slyšet, kromě  konspiračních verzí kolem projektu HAARP. Jde o vědecký komplex na Aljašce určený pro výzkum ionosféry země. Stará se o něj Pentagon, prý proto, že znalosti o ionosféře jsou nezbytné pro protiraketovou obranu. Jenže podle konspiračníků postavily Spojené státy HAARP tak, že jsou jeho antény schopné ovlivňovat počasí, odpojovat nepřátelské satelity, rušit spojení podle přání a dokonce prý kontrolovat lidský rozum. K tomu ještě vyvolávat hrozivá kataklyzmata – sucha, povodně a uragány.

 

Kde vzít tolik energie

Ovlivňovat počasí ke škodě případného nepřítele je lákavé pro vojáky i politiky. Přínosy takové technologie jsou zřetelné.  Řada přírodních katastrof může přivodit ekonomice kolosální ztráty (vliv na úrodu, zemědělství, vyvolání poklesu a krize v zemi). Následuje nespokojenost lidí s vládou, chaos a nejasnosti v hlavách obyvatel. Poté nastupují političtí technologové a odborníci na barevné revoluce, ti potom organizují majdany, sesazují vládu – a je hotovo. Přitom nikdo nedokáže, že katastrofální sucho nebo smršť připravil člověk.

Avšak odborníci přesvědčují, že takové fantazie nemají žádný vědecký podklad. Na to, aby se namodelovala přírodní kataklyzmata, nestačí energie. Vladimir Semjonov, doktor fyzikálně-matematických věd a pracovník Ruské akademie věd tvrdí: „Všechny anomálie, u nichž je snaha pokládat je za klimatické zbraně, existovaly v nějaké formě i dříve – před sto až sto padesáti lety, kdy o nějakém aktivním ovlivňování atmosféry  nebylo ani slechu. Příčiny anomálií tkví ve fyzikálních procesech, které dobře známe, ale bohužel je nedokážeme vždy  předpovídat.“

 

Proč není možno vytvořit klimatickou zbraň

Energie atmosférických procesů je tak veliká, že by ke změně atmosférické cirkulace bylo třeba vynaložit veškerou energii, kterou na planetě člověk vyrobí. Změnit trajektorie cyklon, jejichž masa je desítky až stovky milionů tun, není prakticky možné.

Ve skutečnosti je možné ovlivnit radiační vlastnosti atmosféry (absorpce slunečního záření nebo odcházející dlouhovlnné záření), ale takové metody, jako je rozprášení aerosolů, nebo zvýšení koncentrace skleníkových plynů není možno „soustředit“ jen na jednu zemi. Vždycky povedou ke změně globální.

Mapa teplotních výkyvů v prosinci ukazuje, že celá zeměkoule je pokryta skvrnami silně zvýšené teploty. Nazývá se to globální oteplování. Jenže jeho příčiny nejsou v mýtické klimatické zbrani.

Převzato z Aif.ru

Outsidermedia.cz

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář