Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA diktovaly Rusku podmínky. Nedemokratické, odvětil Lavrov

15. 5. 2019

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (vpravo) a jeho americký protějšek Mike Pompeo (vlevo).

14.05.2019 18:29 Aktualizováno 14.05. 21:22

 

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho americký partner Mike Pompeo se na jednání v Soči dohodli, že podniknou kroky k normalizaci vztahů mezi Ruskem a USA. Vyplynulo to z jejich tiskové konference, uspořádané po skončení několikahodinového jednání. Ruský prezident Vladimir Putin později na setkání s oběma ministry vyjádřil naději, že jeho partner Donald Trump o normalizaci styků stojí.

 

Předmětem besedy ministrů byla kromě dvoustranných vztahů situace ve Venezuele, v Sýrii a na Ukrajině, jaderné odzbrojení na Korejském poloostrově a dohoda o íránském jaderném programu, prohlásil Lavrov na tiskové konferenci, kterou poprvé po dlouhé době ministři zahraničí USA a Ruska uspořádali společně.

 

Vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy by se podle ruského ministra mohly urovnat po zveřejnění zprávy vyšetřovatele Roberta Muellera, která zkoumala vliv Moskvy na prezidentské volby v USA. Pompeo v této souvislosti Lavrova upozornil, že vměšování Ruska do amerických voleb se nesmí opakovat. Ruský ministr opáčil, že ruské internetové servery jsou vystaveny útokům, které jsou vedeny zejména z území Spojených států. Předal prý americkému ministrovi zahraničí fakta o americkém vměšování do vnitřních záležitostí Ruska.

 

O vměšování do amerických voleb se hovořilo i na pozdějším setkání obou ministrů s Putinem, na němž Pompeo a Lavrov hovořili o výsledcích svých rozhovorů. Ruský vůdce amerického hosta ujistil, že Rusko se nikdy do voleb v USA nevměšovalo. Muellerova zpráva, která vyloučila tajnou spolupráci Trumpova týmu s Ruskem, je podle Putina objektivní. Práci týmu amerických vyšetřovatelů Putin označil za "exotickou".

 

Putin má dojem, že Trump stojí o normalizaci vztahů s Ruskem. Usoudil tak prý z nedávného telefonického rozhovoru s americkým prezidentem, který podle Kremlu trval půldruhé hodiny. Ruský prezident doufá, že k obnovení vzájemných styků dojde. "I my jsme nejednou prohlašovali, že bychom také chtěli plně obnovit styky. Doufám, že teď pro to vznikají nezbytné podmínky," citovala Putina agentura TASS.

 

Při jednání Lavrova s Pompeem se projevily značné rozpory v hodnocení situace ve Venezuele, vyplynulo z tiskové konference. Lavrov obvinil Washington z nedemokratického nátlaku na Caracas, zatímco Pompeo prohlásil, že je čas, aby venezuelský vůdce Nicolás Maduro odešel. Nehledě na rozdíly v názorech je podle Pompea Washington připraven vést s Moskvou o venezuelském problému dialog.

 

"Doufáme, že ruská podpora Madurovi skončí. Nehledě na rozpory ale budeme v dialogu pokračovat. Najdeme nějaké řešení, abychom v té zemi odstranili humanitární krizi," řekl Pompeo. Ruský ministr v reakci na Pompeův výrok řekl, že o osudu venezuelského prezidenta by měl rozhodnout lid.

Pompeo vyzval Moskvu, aby zahájila jednání s nově zvoleným ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a pomohla prolomit pat na separatistickém východě Ukrajiny. Rusko by také mělo propustit ukrajinské námořníky, které ruské vojenské lodě loni v listopadu násilně zadržely v Kerčském průlivu mezi anektovaným Krymem a ruskou pevninou.

 

Ministři podle očekávání debatovali také o problémech spojených s rozpornými názory na další kroky v jaderném odzbrojení. Rusko je podle Lavrova znepokojeno přestavbou amerických ponorek a strategických letounů schopných nést jaderné hlavice. Podle ruských expertů by krok Pentagonu mohl porušit smlouvu START, která omezuje strategické jaderné arzenály USA a Ruska.

 

Foto: ČTK/AP , Pavel Golovkin

 

Autor: ČTK

tyden.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář