Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemědělci v Česku rozjíždějí velkou věc. Obchody po celé zemi. nový řetězec.

20. 10. 2023

Zemědělci v Česku rozjíždějí velkou věc. Obchody po celé zemi. nový řetězec.

Lidé jsou nadšení, Kaufland a Lidl to nepotěší

 

Aleš KulhánekPosted on16. 10. 2023

 

Kdy jindy, když ne teď. Asi takovým způsobem aktuálně uvažují zemědělci po celé České republice, když se po letech váhání konečně rozhodli otevírat ve velkém obchody, ve kterých mohou prodávat vlastní zboží, případně to, které jim dodají okolní hospodářství. Zatímco ve světě něco takového běžně funguje, v tuzemsku jde o velkou novinku.

Spolupráce přestala fungovat

 

Pravdou totiž je, že zemědělci byli dosud zvyklí prodávat plody své práce do velkých obchodních řetězců. Nějakou dobu to jakž takž fungovalo, jenže v posledních letech to zkrátka začalo haprovat. Na jedné straně se množily stížnosti zemědělců a producentů potravin, že je řetězce tlačí do co nejnižších cen, a když na ně nepřistoupí, tak objednají cibuli klidně z druhého konce světa, protože je levnější o pár haléřů. Na straně druhé potom byli stále nespokojenější zákazníci, kterým obchody jako Kaufland, Tesco, Albert nebo Lidl neustále zvyšovaly ceny, a to podle mnohých na neúnosnou úroveň. Vždyť ve srovnání s Polskem tu máme ceny přinejmenším o třetinu vyšší.

 

Český spotřebitel, ale i dodavatel, jednoduše dojel na to, že obchodní řetězce jsou dominantně vlastněny zahraničním kapitálem, který nemá k tuzemsku žádný vztah a bere ho pouze jako zdroj peněz. Právě proto se může pokoušet šponovat ceny na maximum a na statistikách sledovat, zda se mu to stále ještě vyplatí.

 

Někteří zemědělci ale už zkrátka řekli dost. Došlo jim, že nejlépe svou těžkou práci zúročí tak, že si své produkty prodá vlastními silami a ve vlastním obchodě. Nedávno tak svou prodejnu otevřelo zemědělské družstvo Unčovice, a od té doby se v ní dveře netrhnou. “Jezdím sem třicet kilometrů, protože u nás něco takového není. Ale vyplatí se mi to. Dostanu špičkové potraviny a platím za ně rozumné peníze. Navíc mám radost, že podpořím přímo producenta a neplatím prostředníky,” říká ve frontě stojící paní Ludmila.

Prodejna Regio Potravin ve Fryčovicích. Nakoupíte prvotřídní produkty za rozumné ceny. / Foto: Farma Kublák

Může vzniknout zemědělský řetězec

 

Podobný směrem se vydala také Farma Kublák z Fryčovic, která už provozuje rovnou dvě prodejny, které můžete znát jako Regio Potraviny. Lze je chápat jako určitý zárodek většího řetězce, který by mohl po České republice rychle expandovat. Zemědělci by se navíc mohli spojit do nějakého většího svazu a začít provozovat skutečný řetězec, který by odebíral zboží právě jen od nich, přirážel si na něj rozumnou marži a byl tak skvělou alternativou k zahraničním obchodům. Vedl by rovněž k jejich kultivaci, protože jsou to právě ony, kdo je v poslední době s kvalitou potravin opravdu na štíru, protože mají pocit, že jim projde úplně vše.

 

Čtěte také: Strašné odhalení. Lidl a Albert prodávaly falešné maso, tohle už přesahuje všechny meze, co si na Čechy dovolí

 

Situace na něco podobného je zkrátka více než zralá, a pokud do toho zemědělci skutečně šlápnou naplno, budou mít obchodní řetězce opravdu velké starosti. Zákazníci jim to pak budou moci naplno spočítat, jelikož konečně budou mít alternativu.

 

Foto: Shutterstoc

 

https://www.mix24.cz/zemedelci-v-cesku-rozjizdeji-velkou-vec-obchody-po-cele-zemi-novy-retezec-lide-jsou-nadseni-kaufland-a-lidl-to-nepotesi/