Jdi na obsah Jdi na menu
 


Člun migračních průzkumníků, jemuž řecká pobřežní stráž ulomila motor, přitáhla zpět na laně loď tureckého námořnictva

20. 4. 2020

Člun migračních průzkumníků, jemuž řecká pobřežní stráž ulomila motor, přitáhla zpět na laně loď tureckého námořnictva

 

Válečná psychologie také patří do arzenálu vojenské taktiky. Někdy může dobře promyšlený - nebo i náhodný zásah na citlivém místě - demoralizovat protivníka natolik, že mu nepomůže ani početní převaha. Přesvědčit se o tom mohli o víkendu úředníci tureckého ministerstva vnitra a turečtí vojáci, kteří organizovali plánovanou námořní invazi migrantů na řecké ostrovy. Podle řeckého ministerstva obrany, které vyhodnocovalo satelitní snímky, svezla turecká armáda a police na pobřeží, z něhož je blízko na řecké ostrovy víc než 100 tisíc migrantů. Turecké úřady jim dodaly čluny a chtěly je vyslat do Řecka po moři.

Jako průzkumníky hledající průjezd blokádou řecké pobřežní stráže a námořnictva vyslala turecká armáda několik člunů s migranty. Po 14 hodinách strkanic s loděmi řecké pobřežní stráže se většina z nich vrátila zpět na turecké pobřeží. Podle zprávy řeckého serveru ethnos.gr musel být jeden člun z místa střetů odtažen na laně tureckou vojenskou lodí. Při "vyžďuchávání" z řeckých pobřežních vod loď řecké pobřežní stráže člunu s migranty ulomila motor. Řekové však ani poté gumovému člunu s 10 migranty neumožnili pokračovat na ostrov. Ani je nenapadlo, že by je vzali do vleku, jak to často dělají lodě FRONTEXu. Člun s migranty otočili přídí k Turecku a přikázali jim „plavte tam!“. Migrantům nezbylo než chvíli pádlovat rukama.

Po chvíli se jich však ujala loď tureckého vojenského námořnictva, která je vzala do vleku. Potupný návrat průzkumníků na laně zapůsobil jako odstrašující příklad na další migranty, kteří scénu pozorovali v přístavu Ayvalik. Většina migrantů odmítla nastoupit do člunů, které pro ně připravila turecká armáda. Přestože již měli v pasech vyznačeny vyhošťovací doložky se z místa plánovaného nalodění většina z nich rozprchla do tureckého vnitrozemí.

Turecká státní agentura Anadolu řeckou pobřežní stráž obvinila, že při incidentu narušila turecké pobřežní vody. Což ovšem turecké vojenské lodi činí prakticky denně. A často i několikrát. Turecko obvinilo Řeky, že s migranty jednali hrubě a že jim motor ukradli. Řecké ministerstvo obrany toto tvrzení odmítlo. Jeho mluvčí upřesnil, že k ulomení motoru na člunu migrantů došlo při vytlačování člunu z řeckých pobřežních vod.

 

Vydáno: 20.4.2020  v  17.06   Autor: MUDr. Ivan David, europoslanec SPD

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář