Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dva paradoxy pro dnešní den

20. 3. 2020

Dva paradoxy pro dnešní den:

 
Plk v.z. Jaroslav Štefec

Jaroslav Štefec
20.3.2020 Facebookový profil autora , perex ParlamentníListy
Bezpečnostní expert a zbrojní analytik Jaroslav Štefec nechápe vyjádření generála Petra Pavla, podle kterého je závislost na dovozu z Číny bezpečnostním rizikem. Pavel to řekl v souvislosti s velkou dodávkou roušek a respirátorů, které mají dorazit z Číny. Podle Štefce má ale Pavel sám máslo na hlavě, protože jako náčelník generálního štábu toleroval a možná i podporoval nahrazování českých firem v obranném průmyslu nekvalitními dodávkami z Číny a jiných levných trhů.


Dva paradoxy pro dnešní den:

Prvním paradoxem jsou Piráti v rouškách z Číny jako nevyvratitelný důkaz teorie relativity pravící, že vždy záleží na úhlu pohledu pozorovatele.

Z pohledu pana primátora Hřiba je úplně jedno, jestli "pochcípají" tisíce nás, důchodců, i dalších lidí v ČR kvůli tomu, že Čína, dnes bohužel téměř monopolní výrobce ochranných roušek a respirátorů, nebude přehlížet jeho výlevy o lidských právech a lásce k Tibetu a upřednostní jiné zájemce o tyto komodity. No a z pohledu tisíců občanů ČR včetně Pirátů (o nás, důchodcích, ani nemuvě) je úplně jedno, jestli "chcípne" pan Hřib a rádi si ty respirátory a masky z "nenáviděné" Číny vezmeme.


Druhým paradoxem jsou vyjádření dvou bývalých náčelníků generálního štábu, Šedivého a Pavla o tom, že "... dlouhodobou závislost na dovozu z Číny vidí jako bezpečnostní riziko pro ČR."

Pan generál Pavel jako náčelník generálního štábu, a abych nevypadal jako zaujatý, i jeho předchůdci a nástupci v této pozici bez mrknutí oka tolerovali vytlačování českých výrobních firem obranného průmyslu z okruhu dodavatelů AČR a jejich nahrazování šíbry, kšeftaři a překupníky, tolerovali dovoz shitových hadrů a výrobků z nich z Číny, "průstřelných" balistických ochran ze spojeneckého Turecka, látek z bratrského Pákistánu a nutili vojáky je používat, resp. nutili je nakupovat si po vzoru žoldáků vlastní výbavu "do pole", protože ta dodaná stála "za pendrek".

Nezajímali se ani o to, že překupníci klidně nechávají šít české uniformy z číských látek v Severní Koreji a armádě je prodávají za stejnou cenu, jako by byly vyráběny v ČR z kvalitních u nás vyrobených látek. Jen když mohli kšeftaři vykázat slevy, inkasovat zálohy a platit lobbistům a partě zkorumpovaných úředníků MO a důstojníků na GŠ jejich prebendy. Lidi, kteří na tyto praktiky upozorňovali, byli "vytěsněni", vyšetřování skončilo, zapomeňte.

Ano, souhlasím, že závislost na Číně je strategický a makroekonomický problém s tvrdými průniky do běžného života a ekonomiky země. Ale pane generále Pavle, nemůžete z toho vinit současnou vládu! Jako NGŠ jste to přehlížel a možná i podporoval! A co jste proti tomu udělal jako nejvyšší vojenský představitel NATO? Naprosté ... dejme tomu nic, ačkoliv by bylo na místě spíše nějaké vhodné expresivum.

Zbrojovka v Uherském Brodě se snaží programově likvidovat masivním dovozem z Číny české výrobce látek a materiálu osobní potřeby (neprůstřelných vest, opasků, pouzder, batohů), cpe vám přes překupníky shitově ušité krámy a "neprůstřelné" vesty neschopné ochránit vojáky - a nic. Omnipol prodává AČR několikanásobně předražené služby a prolobbovává přes "svoje" lidi na MO několikanásobně vyšší ceny za výzbroj a vojenskou techniku, než za kolik ji nakupují jiné země (a to dokonce i mimo EU a NATO) - a nic. To vám nevadilo?!

Drželi jste pusy a nechávali klidně rozkrádat peníze, určené na obranu ČR. Stav, v němž jsme, zoufalá bezpečnostní situace, v níž jsme se ocitli, je i vašim dílem. Tak prosím, aspoň teď držte pusy, nepouštějte do světa svá všem naprosto zřejmá "moudra" a nerozeštvávejte zbytečně lidi.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář