Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zahradil vyzval k českému nacionalismu

9. 8. 2020

Zahradil vyzval k českému nacionalismu

Sluničkářům malém klepla pepka

© AP Photo / Petr David Josek

ČR

11:45 09.08.2020

 

Europoslanec ODS Jan Zahradil se postaral o další kontroverzi. Na svém Facebooku totiž vyzval k vytvoření nacionalistické opozice vůči liberálnímu „progresivismu“. Někteří uživatelé však představu českého nacionalismu neunesli.

 

Ve svém stručném příspěvku se Zahradil zamyslel nad tím, jaké politické hnutí se může stát hlavním oponentem současné liberální levice. Podle něj upínání k tradičním katolickým hodnotám je v sekulární české společnosti bezperspektivní. Proto se domnívá, že je nutné postavit se za umírněný nacionalismus.

 

    „Představa některých pravičáků, že soudobé vlně politicky korektního liberálního progresivismu bude hlavním politickým oponentem jakýsi revival konzervativně-katolického tradicionalismu, je zcela mylná. V ateistické, sekulární a do značné míry rovnostářské (nemyslím to pejorativně) české společnosti to může být pouze nějaká umírněná verze ‚soft‘ nacionalismu,“ napsal europoslanec.

 

Odmítavé reakce na sebe nenechaly dlouho čekat a záhy vypukla ostrá polemika s jedním z diskutujících.

 

    „Post začal dobře a skončil jako u vás vždycky. Nacionalismus je ideologie, která způsobila dvě nejhorší války v dějinách. Takže jeho soft verze nás má dovést k čemu dobrému?“ napsal jeden uživatel.

 

Zahradil ho nato obvinil ze šíření „eurožvástů“. Nacionalismus se podle něj zasloužil o vznik samostatného českého státu a stál u národního obrození.

 

    „To jsou, s prominutím, postmoderní eurožvásty. Nacionalismus stál za českým národním obrozením i za vznikem republiky a obnovením státnosti. Náš nacionalismus nebyl výbojný, ale defenzivní. Že Němci dvakrát v minulém století svůj nacionalismus nezvládli, neznamená, že to tak mají všichni. Nacionalista nerovná se Hitler,“ napsal.

 

Diskutující mu ale oponoval tím, že český nacionalismus povede k vytvoření autoritativního režimu, který podle něj panuje v Maďarku. „Budete měřit, kdo je dost dobrý Čech a kdo ne?“ dodal. Na což mu europoslanec opět vzkázal, že bezmyšlenkovitě vyslovuje politická hesla.

 

    „Je až zábavné, jak opakujete ty dobře známé floskule. Zkuste se napřed sám zamyslet,“ prohlásil.

 

    „Můžete si lhát do kapsy klidně 160x. Hlásíte se k ideologii, která ohrožuje svobodu,“ nenechal se odbýt uživatel, na což ho Zahradil obvinil z liberálního progresivismu.

 

    „V této věci nejste v roli arbitra. Jste součástí jedné ze stran, té, kterou popisuji jako první - politicky korektního liberálního progresivismu. Je jasné, že vás opačné pozice dráždí,“ vytknul europoslanec uživateli.

 

Na poznámku, že se svými postoji rozchází s vlastní stranou, Zahradil reagoval tím, že „ODS není monolit“.

 

Nacionalismus Jana Zahradila

 

Před několika dny Zahradil s odkazem na internetovou encyklopedii Wikipedia uvedl, že k ODS patří i ideologie nacionálního liberalismu. Nacionalismus se podle něj s liberalismem nemusí vylučovat.

 

    „Na Wiki najdete heslo ‚national liberalism‘. Jeho definici i seznam stran. Za české země jsou tam historicky Mladočeši, nár. dem., nár. soc. - a ODS. Takže milí bojovníci proti ‚národovcům‘ v našich řadách, už se s tím konečně smiřte. Nevylučuje se to. A k ODS to patří,“ míní europoslanec.

 

Vůči kritickému ohlasu, že nacionalismus zavinil dvě světové války, Zahradil odpověděl, že nemluví o nacionalismu.

 

Zahradil coby zastánce sekulárního státu byl aktivním odpůrcem návratu repliky Mariánského sloupu na Staroměstské náměstí v Praze. Na sobotu 15. srpna svolal demonstraci proti jeho svěcení kardinálem Dominikem Dukou.

 

    „Svěcení tzv. Mariánského sloupu kardinálem Dukou 15. 8. jasně ukazuje, že primárně nešlo o obnovu historické památky, ale o triumfální instalaci symbolu jedné konkrétní církve na významném veřejném místě. Ukažme ve vší slušnosti, že se nám to nelíbí. Česká republika je sekulární stát. Staromák je sekulární veřejný prostor,“ vyzval v akci na Facebooku.

sputnik

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář