Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů 12, PhDr. Marie Novotná

4. 9. 2020

Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů 12

PhDr. Marie Novotná

 

Lidové noviny, 17.7.

Třicet tisíc sudetských Němců do Vratislavě A-Berlín 16.7.

Zatím je ještě v dobré paměti, jak německý tisk se snažil vylíčit sokolský slet v Praze jako politickou záležitost, ukazuje se nyní, že sportovní a tělocvičné slavnosti ve Vratislavi, které vyvrcholí 24. července a kterých se účastní mj. také 30.000 Němců z Československa, mají být velkou politickou manifestací hlavně pro zahraniční Němce. V pátek 15. července večer vysílal vratislavský rozhlas scénu Vlast volá, která byla vysílána většinou německých stanic a byla určena pro všechny zahraniční Němce, jimž tu bylo zdůrazňováno, že svou účastí na slavnostech posílí své vědomí národní pospolitosti  s velkým německým národem, který své zahraniční krajany nikdy neopustí a který je podporuje v jejich boji.

 

Lidové noviny, 11.8.

Vratislavské slavnosti skončeny – Berlín 31. července.

Včera večer byly zakončeny sportovní závody ve Vratislavi, při kterých dohromady vystoupilo 250.000 účastníků. …

Mezi skupinami zahraničních Němců vzbudili zvláštní pozornost sudetští Němci, v jejichž čele byla nesena československá vlajka, jakož i prapory sudetoněmeckého tělocvičného svazu. Za nimi následovali Němci z Belgie, Dánska, Lotyšska, Litvy, Polska, Rumunska, Maďarska a konečně Němci ze Spojených států. Závět tvořili Němci z Holandska.

 

Poznámka ČNL: německým menšinám ve státech, které se měly stát objektem německé agrese, byla přisouzena velká úloha pro plány, které měly zajisti vládnoucí roli německého „panského národa“.