Jdi na obsah Jdi na menu

Netopýři

Zaplétají se netopýři do vlasů?

Naši netopýři si pochutnávají nejraději na hmyzu, spořádají ho obrovské množství. Jejich úkrytem jsou v létě stromové štěrbiny a dutiny, štíty budov, půdy domů a kostelů, štěrbiny v panelových domech a instalované budky. V zimě pro nerušený spánek potřebují stálou teplotu, jaká bývá ve starých štolách, sklepech či jeskyních.
Vašim vlasům se netopýři zdaleka vyhnou. Mají totiž sonar – ultrazvukové zařízení, které jim umožňuje let v noční tmě, či za večerního šera. Vy ale jejich zvuk nezachytíte, je pro naše ucho neslyšitelný. Budky pro netopýry najdete třeba v parku před školou.
 
Pozor! Na netopýra nikdy nesahejte holou rukou. Hrozí nebezpečí kousnutí a nákazy vzteklinou. Netopýra lze opatrně podebrat krabicí a víkem, přenést pomocí hadru nebo v silné rukavici. Co dělat při nalezení netopýra? Hledejte na www.sousednetopyr.cz
 
Víte, že netopýr se protáhne škvírou užší než 1 cm?

Řekli byste, že netopýři jsou savci?  Jsou to savci patřící do skupiny označované jako řád letouni, protože si jako jediní z nich osvojili schopnost aktivně létat.

Netopýra přes den nespatříte nebo jen výjimečně. Netopýři, jsou totiž živočichové s převážně noční aktivitou, některé druhy však vyletují z úkrytů ještě před soumrakem.

Jak se netopýři pohybují ve tmě?

Za tmy se orientují pomocí tzv. echolokace. Vydávají pro lidské ucho neslyšitelné ultrazvuky a podle jejich ozvěny dokážou určit svou polohu v prostoru, rozpoznat okolní překážky, případnou kořist nebo jiné netopýry.

Čím se netopýři živí?

Všechny druhy netopýrů vyskytující se u nás jsou hmyzožravé. Jejich potravu tvoří motýli, brouci, pakomáři a jiný drobný hmyz, případně také další zástupci bezobratlých – pavouci a sekáči. Vzhledem k rychlému metabolismu musejí netopýři zkonzumovat velké množství potravy.

Kde se netopýři ukrývají přes den?

Úkrytem netopýrů v létě mohou být stromové štěrbiny a dutiny, štíty budov, půdy domů a kostelů, štěrbiny v panelových domech a instalované budky.

Jak a kde přečkávají zimu?

K zimování netopýři potřebují úkryty se stálou teplotou, která se pohybuje podle druhu v rozmezí od 2–10 °C, a s vysokou relativní vlhkostí.  V rozmezí těchto teplot mají netopýři vhodné podmínky pro zimní spánek (hibernaci), při kterém maximálně zpomalí svůj metabolismus a v hlubokém spánku přečkají období bez zdroje potravy. Vhodnými zimovišti jsou staré štoly, sklepy či jeskyně.