Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euroregion Elbe/Labe Cup II.

Euroregion Elbe/Labe Cup II.

(14. - 17. 6. 2012)

Po zrušení sportovních olympiád mládeže neexistuje v příhraničním území "Elbe/Labe" mezinárodní turnaj ve stolním tenise, kde by mladí hráči mohli poměřit své síly a získat cenné zkušenosti. To přivedlo TJ Slavoj Severotuk Ústí n.L., o.s. a ESV Lokomotive Pirna e.V. k myšlence na tradici těchto klání navázat a turnaj uspořádat. Za účelem získání finanční podpory z "Cíle 3 - Fondu malých projektů" byl v roce 2009 zpracován, podán a následně i vybrán projekt "EUROREGION ELBE/LABE CUP - turnaj kadetů ve stolním tenise". Turnaj se uskutečnil ve dnech 24. - 26. 9. 2010.

Pozitivní reakce účastníků i širší veřejnosti přispěly k tomu, že se pořadatelé pokusili zorganizovat druhý ročník. Nezbytnou podmínkou pro úspěšnou realizaci opět bylo – jak to tak bývá – zabezpečení finační stránky. Byl proto opět připraven projekt od „Cíle 3 - Fondu malých projektů", tentokrát s názvem „EUROREGION ELBE/LABE CUP II.“. Díky pozitivní reakci pracovníků Euroregionu Elbe/Labe a příslíbení (schválení) finančního příspěvku i pro konání druhého ročníku mohli organizátoři začít s pečlivými přípravami celé akce. Hlavním partnerem byl opět oddíl TJ Slavoj Severotuk Ústí n.L., o.s., na německé straně pak nově 1. TTV Schwarzenberg e.V.

 euroregion-cup-ii..jpg

Účastníci samotného turnaje se sešli 14. 6. 2012 v odpoledních hodinách. Proběhlo losování soutěží, společná večeře a krátký společný program. V pátek 15. 6. byl turnaj slavnostně zahájen (za účasti hostů, trenérů a organizačních pracovníků). Celkem se turnaje zúčastnilo 64 hráčů (32 ze Saska a 32 z Česka). Celý turnaj proběhl za účasti významné postavy českého (ale i mezinárodního) stolního tenisu - cenné rady a zkušenosti během turnaje a při večerních sezeních mladým hráčům předával bývalý reprezentant Josef Braun. Sportovní klání probíhalo až do neděle 17. 6., kdy v odpoledních hodinách byli vyhlášení vítězové, rozdány poháry Euroregionu a věcné ceny. Po společné večeři se účastníci rozjeli k domovům.

V pátek se odehrál turnaj jednotivců starších žáků, dorostenců a dospělých. V sobotu turnaj dvojčlenných družstev ve stejných kategoriích a v neděli pak OPEN turnaj (všechny kategorie dohromady) s podnázvem „Memoriál Petra Hájka“ – významné to persony nejen ústeckého stolního tenisu. Vítězem hlavní kategorie se stal výše uvedený Josef Braun, který ve finále porazil mladého Jakuba Seibertaz Ústí nad Labem. V kategorii nad 45 let zvítězil Ivan Štěpanek z Teplic předFrankem Lukaschkem ze Schwarzenbergu.

Kromě samotného sportovního zápolení proběhl i kulturní program – večerní sezení, prohlídka města, návštěva ZOO. Celý víkend bylo krásné počasí. Podle reakcí lze snad říci, že si účastníci akci užili.

Za nejdůležitejší výsledky považujeme samotné uspořádání 2. ročníku turnaje, navázání na tradici pořádaných olympiád, a získání nového německého partnera. V této tradici bychom rádi pokračovali i v budoucnu a bude-li to jen trochu možné, pokusíme se uskutečnit turnaj i v dalších letech.

Další efekty: poznání nových kamarádů, kultur a jazyků. Výměna zkušeností (mezi hráči i trenéry), získání cenných poznatků, atd.