Jdi na obsah Jdi na menu
 


JAK HLEDAT VŠI A JAK SE JICH ZBAVIT

 

JAK VŠI HLEDAT:

 

Při běžném hledání ve vlasech vidět nejsou (pokud tam nejsou již déle a nejsou zde hnidy). Vlasy se  musí několik minut vyčesávat všiváčkem (nebo jiným hodně hustým hřebenem), a to  v předklonu nad velkým bílým papírem, na kterém jsou pak případné pohybující se vši dobře vidět. Občas jsou tak maličké, že nejsou na první pohled patrné, proto je třeba hledat velmi pečlivě a na dobře osvětleném místě. Podle některých lidí je ještě spolehlivější dát na mokré vlasy kondicionér či balzám na vlasy, a po té je česat všiváčkem, který se průběžně otírá do papírového kapesníku, na němž jsou pak případné vši dobře vidět. Běžný šampón moc pění, ale kondicionér téměř vůbec, a jak jsou po něm vlasy kluzké, tak se vši nedokážou při česání v hlavě udržet a člověk je snadno najde.

 

 

JAK VŠÍM PŘEDCHÁZET:

 

Jako prevenci (když víte, že se vši ve škole vyskytly) je dobré dávat ráno dětem do vlasů pár kapek levandulového oleje, kterému se vši vyhýbají  (funguje i Tea Trea olej, ale má příliš výraznou vůni). V lékárnách též prodávají šampóny, se kterými lze vším předcházet, protože jim “nevoní” (např. s Tea Trea olejem). U chlapců velmi pomáhá, když mají úplně krátké vlasy. A samozřejmě je důležité děti často pečlivě prohlížet!!!

 

 

JAK SE VŠÍ ZBAVIT:

 

Kromě použití šampónu dle instrukcí v příbalovém letáku je důležité eliminovat možnou přítomnost vší či hnid na veškerých textilních výrobcích, se kterými mohla přijít hlava dítěte do styku (postel a povlečení, sedací souprava, “plyšáci”, čepice, šály, oblečení atd....). Vše, u čeho to prací symboly dovolí, je třeba vyprat při teplotě 60°C a výrobky, u kterých tato teplota povolená není, je třeba buď pečlivě vyžehlit či dát na 48 hodin do mrazáku (je-li v zimě mráz, lze dát oblečení samozřejmě např. na balkón). Mráz zabije vši i případné hnidy. Pokud se tento postup nedodrží, může se z hnidy (např. na polštáři) několik dní po odstranění vší z vlasů vylíhnout nová veš, dostat se někomu z rodiny do vlasů, a tím se celý koloběh rozjede znovu.

 

Šampón se musí použít dvakrát: při prvním použití se zahubí vši, ale hnidy jej mohou přežít, proto se musí aplikace šampónu opakovat po 8 až 10 dnech (druhá aplikace zničí vši vylíhnuté po aplikaci první). I po druhé aplikaci šampónu je třeba vyprat veškeré lůžkoviny atd.! Po každé aplikaci šampónu je důležité pečlivě vyčesávat všiváčkem mrtvé vši a hnidy! Nejúčinnější, ale bohužel i nejnáročnější, je odstraňování hnid prsty (postupně po jedné), protože všiváček nikdy neodstraní všechny.

 

Při nedodržení postupu je předchozí námaha marná a vše se může opakovat od začátku!!!

 

Živé hnidy bývají přímo u vlasového kořínku, zatímco hnidy, které jsou na vlasech několik centimetrů od pokožky hlavy, již bývají většinou mrtvé.

 

Je velmi důležité o každém výskytu vší informovat prostřednictvím školy ostatní rodiče, aby o něm věděli a ihned své děti prohlédli!!! Stejně důležité je také při výskytu vší pečlivě prohlédnout všechny členy domácnosti!

 

 

JAKÉ PŘÍPRAVKY NA ODSTRANĚNÍ VŠÍ POUŽÍVAT

 

Zde jsou internetové stránky s mnoha informacemi o problematice spojené s výskytem vší: http://vsi.nazory.cz/ . Je zde i seznam vhodných šampónů. Těchto přípravků je na trhu obrovské množství. Protože si na některé z nich vši vytvořily rezistenci, doporučuji se při výběru poradit s pediatrem či lékárníkem, a také si přečíst způsob užití. Některé šampóny musí být na hlavě např. 12 hodin, u jiných stačí pouhých 15 minut. Účinné šampóny, u kterých je snadné a rychlé použití, jsou např. Effective od firmy Barny’s či Parasidose. Šampón Liquido Duo X nedoporučuji, některé vši bohužel nezahubí. Někteří rodiče se obávají, že tyto šampóny zničí jejich dětem vlasy, ale jedná se o pověru. Dnešní přípravky jsou k vlasům velmi šetrné a použije-li se po nich kondicionér, vlasy jsou opět krásně lesklé. Někdo také věří, že vši a hnidy stačí vyčesat bez použití vhodného šampónu, ale jedná se o holý nesmysl! Možná se právě díky rodičům, kteří tomu věří, nemůžeme v ZŠ Slovenská vší zbavit.