Jdi na obsah Jdi na menu

Historie sboru

Historie hasičského sboru v Petrašovicích
V roce 1893 vypukl v obci rozsáhlý požár zemědělské usedlosti, který vedl k myšlence založit sbor dobrovolných hasičů.
Krátce poté svolal starosta obce veřejnou schůzi k projednání myšlenky založit vlastní sbor. Přípravný výbor se pustil do práce a v lednu 1894 byl sbor v Petrašovicích založen. Na vybavení se uspořádaly sbírky mezi členy sboru a místními osadníky. Žádost o pomoc nebyla vyslyšena  císařem, ale kníže Rohan ze Sychrova přispěl významnou částkou a pomohla i Hospodářská Záložna z Českého Dubu. Byl zahájen výcvik, který vedl instruktor z hodkovického sboru. Za pomoci obce byla postavena hasičská zbrojnice se zvonem. Sbor se už brzy po svém vzniku stal i významným organizátorem společenského života v obci. Sbor zasahoval při požárech v obci a také při velkém požáru sedmi domů v Hodkovicích nad Mohelkou v roce 1895.

Činnost sboru narušila 1. sv. válka, kdy mnoho členů muselo narukovat do rakouské armády. Život ve sboru byl obnoven hned po vzniku republiky v roce 1918. v roce 1937 byla zakoupena moderní stříkačka firmy Smékal, která dlouho sloužila k plné spokojenosti (dnes je zapůjčena do Hasičského muzea v Chrastavě).
Další přerušení práce sboru znamenala 2. sv. válka. Po válce se hasičský a spolkový život znovu obnovil. 
Hasiči se zase stali dominantní silou při organizování společenského života v obci. Po několikaletých úvahách se začala stavět nová hasičská zbrojnice, která byla slavnostně otevřena v roce 1992. Její výstavba byla realizována bezplatnou brigádnickou prací většiny členů a také za významné pomoci obce Bílá. Vedle zbrojnice byla postavena dřevěná zvonička, kde byl umístěn původní zvon ze staré zbrojnice. Dnešní generace petrašovických hasičů navazuje na práci předcházejících generací. Má své družstvo připravené k zásahům, účastní se soutěží, pracuje s dětmi a organizuje společenský život v obci.

 

zdroj: Sbory dobrovolných hasičů okresu Liberec, Karel Boháč 2018

 

V současné době máme 90 členů.